Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Online verkoop geeft cosmeticamarkt een boost

17 mei 2018 | Schoonheidszorg
Online verkoop geeft cosmeticamarkt een boost

Heb je interesse om als beauty professional ook cosmetica te verkopen in je salon? Raadpleeg dan de bevindingen in het jaarverslag van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). De informatie in dit jaarverslag is gebaseerd op de gegevens van de markonderzoekbureaus Nielsen en GfK. Het doel is om een zo duidelijk mogelijk beeld te scheppen van de consumentenomzet van producten voor persoonlijke verzorging. Uit dit jaarverslag van 2017 blijkt dat er positieve ontwikkelingen zijn op de cosmeticamarkt.

Cosmeticamarkt groeit dankzij online verkopen

De cosmeticamarkt in Nederland liet in 2017 een groei zien van 1,5% naar 2%. De totale consumptieve bestedingen bedragen ruim € 2,6 miljard. De NCV verklaart dat deze positieve ontwikkeling grotendeels te danken is aan online verkopen. De cosmeticabranche valt in de onderzoeken onder de noemer ‘health en beautybranche’. De branche hoort tot de top 5 branches met de grootste online bestedingen, die een sterke groei tegemoetziet. De groei van online verkopen is tegenover de groei in de drogisterij en parfumerie sterker toegenomen, met circa € 44 miljoen groei. De toename in de verschillende deelmarkten blijkt grotendeels voort te komen uit de groei van de online verkoop. Van de totaal aankopen van cosmetica bestaat 4,4% uit online aankopen.

Gezondheid staat voorop!

Er is momenteel onder consumenten vooral veel aandacht voor gezondheid. De cosmeticabranche is hierin erg belangrijk, vanwege het aanbod aan producten voor een goede hygiëne, verzorging en welzijn. Vooral jongeren hebben een meer dan gemiddelde interesse voor natuurlijke en biologische cosmeticaproducten. Men heeft veel aandacht voor de samenstelling, de verpakking en het productieproces. Consumenten kopen vooral meer biologische producten voor gezichtsverzorging, vanwege een toename in het aantal kopers. Wel zijn jongere mensen gevoeliger voor prijs. Dit draagt ertoe bij dat de ontwikkeling traag gaat. Leer ook om de gezondheid en schoonheid van mensen te bevorderen in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste.

Wel veel promotiedruk binnen de branche

Hoewel de ontwikkelingen binnen de branche positief zijn, concludeert de NCV dat er wel een grote promotiedruk bestaat. Dit betekent dat er veel promotieacties worden gehouden, waardoor je als aanbieder van cosmetica er bijna niet langs kunt om ook zeer aantrekkelijke promoties te voeren. Er wordt in het jaarverslag van de NCV gesproken over dat er: ‘meer en ‘diepere’ promoties (bijvoorbeeld 1+1) zijn en soms zelfs promoties op hele deelmarkten.’ Het gevolg hiervan is dat er waarde uit de markt wegvloeit. Er werd in 2017 voor 39,2% aan producten voor personal care in promotie verkocht. Dit was 5,7% meer dan in 2016.

50-plussers geven het meeste uit aan cosmetica

Uit het jaarverslag blijkt dat 50-plussers, ook wel ‘empty nesters’ (oudere gezinnen zonder kinderen) genoemd, de belangrijkste doelgroep zijn als het gaat om de verkoop van persoonlijke verzorgingsproducten. 50-plussers hebben niet alleen meer tijd, maar ook meer geld om uit te geven aan cosmetica. We zien dat deze doelgroep relatief dure cosmetica producten aankoopt en dat ze bovendien trouw zijn aan merken. Deze doelgroep blijft naar verwachting nog tot 2030 groeien. Wil je ook graag cosmetica verkopen in je salon, dan is het een aanrader om je op deze doelgroep te richten.

Wat zijn de verwachtingen voor de cosmeticamarkt 2018?

De Nederlandse Cosmetica Vereniging verwacht dat 2018 een positief jaar wordt voor de branche:

 • Nederlandse economie trekt verder aan
 • Consumentenvertrouwen neemt toe
 • Hogere koopbereidheid

Er is meer interesse in kwaliteitsproducten, in toegevoegde waarde producten en nicheproducten. In het jaarverslag staat dat vooral ‘producten die bijdragen aan persoonlijke verzorging, ontspanning, verwennen en welzijn populair zijn. Denk aan producten die zorgen voor ‘me-time’ en producten voor (speciale) momenten, zoals deodorant tijdens het sporten en feest make-up.’

Hoe spring je op deze ontwikkelingen in?

Om zo goed mogelijk op deze ontwikkelingen in te springen is het advies om alle communicatiekanalen in te zetten om de consument te bereiken, zowel de traditionele (offline) communicatiekanalen als de online communicatiekanalen. Zo hoef je geen aankoopmoment te missen. Offline en online marketing moet elkaar versterken. De verwachting is dat het aandeel aan online cosmeticaverkopen verder zal stijgen, vanwege het gemak en het uitgebreide assortiment. Leer meer over wat er komt kijken bij het runnen van een eigen zaak in onze Cursus Start je eigen salon!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie