Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Pigmentvlekjes verminderen en camoufleren

16 juli 2021 | Schoonheidszorg
Pigmentvlekjes verminderen en camoufleren

Pigmentvlekjes wat zijn dat eigenlijk? Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekjes. In dit artikel hebben we het over pigmentvlekken, die ook wel ‘ouderdomsvlekken’ genoemd worden. Let op, deze naam kan misleidend zijn, want ze komen niet alleen bij ouderen voor! Het is een van de verschijnselen van huidveroudering of vroegtijdige huidveroudering. Het gaat om bruine vlekjes die vooral op het gelaat en de handen verschijnen. Veel mensen ervaren pigmentvlekjes als ontsierend. Daarom vertellen we je hier meer over pigmentvlekjes verminderen, voorkomen en camoufleren.

Hoe ontstaan pigmentvlekken (ouderdomsvlekken)?

Om pigmentvlekjes te verminderen is het belangrijk dat je weet hoe ze ontstaan. Allereerst moet je weten dat de huid beschikt over een natuurlijk beschermingsmechanisme. Bij blootstelling aan de zon, gaat de huid namelijk melanine aanmaken. Je huid wordt daardoor bruin; niet omdat het je mooier maakt, maar op de eerste plaats om je lichaam te beschermen tegen de schadelijke invloed van de zon. Melanine is een ander woord voor ‘pigment’. Na veel blootstelling aan de zon kan de aanmaak van melanine in de huid verstoord raken. Dit zorgt ervoor dat pigment zich in de huid ophoopt. Dit zijn de bruine pigmentvlekjes die je ziet, vooral op het gelaat, de hals, het decolleté en de handen.

Pigmentvlekjes verminderen door celvernieuwing stimuleren

De huid vernieuwt zichzelf continu, maar met het ouder worden wordt dit proces trager. Om opgehoopt pigment in de huid te verminderen, kun je daarom behandelingen geven die de huid helpen om zichzelf sneller te herstellen en te vernieuwen. Denk daarbij aan scrubbehandelingen of peeling behandelingen. Hiermee verwijder je dode huidcellen en activeer je de celvernieuwing. Let op met scrubben, want de korrelige structuur van scrub-producten kunnen de gezonde huid beschadigen. Een populaire en zeer effectieve behandeling is een fruitzuurpeeling, die het bovenste laagje van de huid losweekt. Leer er alles over in onze Cursus Fruitzuren/Chemische Peelings.

Let op: na een scrub of peeling is de huid extra gevoelig voor zonlicht. Een goede zonnebrandcrème met hoge SPF is dan heel belangrijk! 

Aandacht voor ingrediënten in huidverzorgingsproducten

Naast het regelmatig exfoliëren van de huid is het eveneens essentieel om huidverzorgingsproducten te gebruiken met de juiste actieve ingrediënten. We weten dat bepaalde actieve werkstoffen in crèmes en serums pigmentvlekjes verminderen. We bespreken hier kort de top 3 ingrediënten voor pigmentvlekjes verminderen:

Vitamine C

Dit is een van de weinige vitamines, die in huidproducten een bewezen werking hebben. Het helpt om schade door de zon te verminderen en het gaat ook de verstoring in de aanmaak van pigment tegen. Bovendien verstevigt het de huid en zorgt voor een mooie, gezonde glans.

Vitamine A
Vitamine A kun je in huidverzorgingsproducten ook wel herkennen aan de benaming ‘retinol’. Ook deze vitamine vervaagt pigmentvlekjes. Daarnaast werkt het eveneens ontstekingsremmend.

Niacinamide
Dit actieve bestanddeel zorgt voor veel goede resultaten in huidverzorging, vanwege de ontstekingsremmende werking, het ondersteunen van de barrièrefunctie van de huid en het verminderen van pigmentvlekjes. 

Oppervlakkige en diepgelegen pigmentvlekken

We willen hier benadrukken dat er wel een verschil bestaat tussen oppervlakkige en diepgelegen pigmentvlekken. Met peelings en bovenstaande ingrediënten kun je goede resultaten behalen voor wat betreft het vervagen van ouderdomsvlekken. Bij pigmentvlekken die diep in de huid liggen, zullen deze behandelingen niet voldoende zijn. In dat geval is het nodig om als beauty professional je klant door te verwijzen naar een arts. Deze kan bijvoorbeeld een laserbehandeling voorstellen of medicatie voorschrijven. Hardnekkige pigmentvlekken kunnen behandeld worden met vitamine A-zuur (tretinoïne-crème). Dit moet altijd gebeuren onder de begeleiding van een arts!

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?

Met een correcte huidverzorging zorg je ervoor dat de huid in topconditie blijft. Een van de onderdelen die hierin niet overgeslagen mag worden, is dagelijks de huid beschermen tegen de zon. Dat geldt ook voor als de zon zich achter de wolken verschuilt. Gebruik bij voorkeur een zonnebrandcrème met minimaal een SPF 30. Er bestaan speciale zonnebrandcrèmes voor het gelaat, die wat minder vet aanvoelen en fijner zijn van textuur. Deze zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat je poriën minder snel verstopt raken, zodat de kans op puistjes door de crème kleiner is. Leer alles over professionele huidverzorging in onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e) of in onze Opleiding Skin Expert.

Tips voor pigmentvlekken camoufleren met make-up

Wanneer iemand zich niet zo erg stoort aan een of meerdere pigmentvlekken, maar ze wel af en toe wil camoufleren, dan bestaan daarvoor ook make-up trucs:

 • Primer
  Breng eerst een primer op de huid aan. Hiermee zorg je voor een goede ondergrond voor de make-up, waardoor deze extra goed blijft zitten.
 • Foundation
  Kies een kleur die overeenkomt met de kleur van de huid (dus niet de kleur van de pigmentvlek).
 • Concealer
  Voor het camoufleren van de pigmentvlek(ken) gebruik je vervolgens een concealer met een gele ondertoon. Dit zorgt ervoor dat de bruine kleur wordt gecamoufleerd en niet grijs uitslaat.
 • Foundation
  Mogelijk schijnt de pigmentvlek nog een beetje door. In dat geval kun je nog een laagje foundation aanbrengen, eventueel met een crèmige foundation stick met een goede dekking, maar die wel goed met de huid versmelt.
 • Gezichtspoeder
  Door de make-up af te werken met een laagje gezichtspoeder, zorg je ervoor dat de make-up goed blijft zitten en de pigmentvlekken goed bedekt blijven.

Vind je het leuk om mensen te helpen om er mooi uit te zien met make-up? Dan is onze Opleiding Visagiste een aanrader!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie