* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips om gekleurd haar tegen de zon te beschermen!

7 juli 2023 | Haarverzorging
Tips om gekleurd haar tegen de zon te beschermen!

Een van de hot items van het moment voor een mooi zomers kapsel is: hoe bescherm je gekleurd haar tegen de zon? Die zonovergoten dagen zijn heerlijk, maar we mogen niet vergeten dat de zon schadelijk is voor onze huid én voor ons haar. Als kapper/kapster of hairstyliste is het belangrijk om je klanten hier goed over te adviseren. Daarmee help je ze om langer van hun kapsel en haarkleur te genieten na een haarkleurbehandeling. Wellness Academie staat voor je klaar met expert tips om gekleurd haar tegen de zon te beschermen!

Waarom is de zon schadelijk voor je haar?

Er zijn verschillende reden voor waarom de zon schadelijk is voor je haar. Op de eerste plaats bevat zonlicht ultraviolette straling, waaronder uva- en uvb-stralen. Deze kunnen een negatieve impact hebben op zowel je huid als op je haar.

Bij langdurige blootstelling beschadigen de stralen de buitenste laag van het haar, die we de cuticula noemen. Dit is een beschermende schubbenlaag. Als deze schubbenlaag is aangetast droogt het haar uit, de kleur kan vervagen en het haar kan dof en broos worden. Wil je alles weten over haar, haarverzorging en de mooiste kapsels? Mis dan niet onze Kappersopleiding!

De uv-stralen kunnen ook de keratine in het haar afbreken, waardoor het zijn natuurlijke veerkracht verliest en het haar sneller breekt en splijt. Een andere reden waarom de zon schadelijk is, is omdat het de natuurlijke oliën in het haar afbreekt en zo voor droog en broos haar zorgt. Wil je klanten helpen, die klagen over droog en broos haar? Volg dan eveneens onze Cursus Keratine Behandeling!

Moet je gekleurd haar extra tegen de zon beschermen?

Wil je je haar zo goed mogelijk verzorgen in de zomer, dan is het belangrijk om te weten, dat gekleurd haar extra gevoelig is voor de zon. Dat komt omdat kleurbehandelingen, zoals haarkleuringen en highlights, de structuur van het haar veranderen en de buitenste laag van het haar beschadigen. De schadelijke uv-stralen hebben daardoor meer vat op het haar. Ze kunnen de kleurintegriteit aantasten en de pigmentmoleculen afbreken.

Kortom, gekleurd haar kan dus sneller dof worden. Dat neemt niet weg dat onderstaande tips ook belangrijk zijn voor wie geen kleurbehandelingen heeft ondergaan! Wil je alles leren over het professioneel kleuren van haar? Mis dan niet onze Cursus Haarkleuren. Heb je je haar onlangs gekleurd en wil je hier ook in de zomer zo lang mogelijk van genieten? Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende tips voor hoe bescherm je gekleurd haar tegen de zon!

Blootstelling aan de zon vermijden, in de zomer?!

Een van de logische oplossingen om gekleurd haar tegen de zon te beschermen, is blootstelling aan de zon vermijden. Maar dat is nu juist zo heerlijk aan de zomer; lekker buiten zijn, in het zwembad duiken, naar zee, een terras pikje, etc. Of wat dacht je van de tip om een hoed te dragen, zodra je een voet buiten de deur zet? Een hoed kan prachtig staan, maar daarvoor heb je niet die mooie coupe laten knippen en je haar een geweldig nieuw kleurtje gegeven. Nietwaar? Uiteraard zijn dit uitstekende tips om je haar te beschermen, maar je wilt ook van je zomer genieten. Dat begrijpen we! Daarom gaan de hair experts van Wellness Academie nog een stapje verder en geven ze je tips over ingrediënten in haarproducten die je hierbij kunnen helpen.

Bescherm je haar met uv-filters

Net zoals je op je huid een zonnebrandcrème smeert, die over uv-filters beschikt, kun je ook je haar beschermen met speciale haarproducten met uv-filters. Bekende zonnefilters die je haar kunnen beschermen zijn:

 • Octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate)
 • Avobenzone (butyl methoxydibenzoylmethane)
 • Octocrylene

Al deze ingrediënten absorberen de uv-straling en verminderen op die manier de schade aan het haar. Het is de nummer 1 tip om gekleurd haar tegen de zon te beschermen.

Leg een beschermend laagje om je haren

Een andere goede manier om gekleurd haar tegen de zon te beschermen is door haarverzorgingsproducten met siliconen, zoals dimethicone en cyclopentasiloxane, te gebruiken. Je hoort misschien wel eens negatieve geluiden over siliconen, omdat haren er zwaarder en futloos door kunnen worden. Echter, als het je doel is om het haar beter te beschermen in de zomer, dan kan dit juist positief werken. Siliconen leggen namelijk een laagje om de haren, waardoor ze beter beschermd zijn tegen de zon. De kleur blijft langer mooi en glanzend. Wil je siliconen liever vermijden? Dan kun je ook natuurlijke olie gebruiken, zoals:

 • Kokosolie
 • Arganolie
 • Zonnebloemolie

Deze oliesoorten zorgen voor een beschermend laagje, het voorkomt dat de haren snel uitdrogen en het biedt enige bescherming tegen uv-stralen.

Gekleurd haar tegen de zon beschermen met antioxidanten

Goed verzorgde haren zijn minder vatbaar voor de schade die de zon kan aanrichten. Om gekleurd haar maximaal tegen de zon te beschermen, is een optimale haarverzorging essentieel. Dat kun je doen door antioxidanten aan je haarverzorging toe te voegen. Denk daarbij aan haarverzorgingsproducten met een hoge concentratie aan onder meer;

 • Vitamine E
 • Vitamine C
 • Groene thee extract
 • Druivenpitextract

Antioxidanten bieden namelijk bescherming tegen vrije radicalen, die door de zon worden veroorzaakt. Hiermee houd je het haar in topconditie en zal ook de kleurintegriteit van het haar langer mooi behouden worden!

Word een expert in haarverzorging!

Door je klanten te adviseren met bovenstaande tips, kun je hen helpen om hun gekleurd haar goed tegen de zon te beschermen en lang mooi te houden. Wil je je klanten continu opperbest van dienst zijn? Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres om je te blijven bijscholen, bijvoorbeeld via onze Masterclass Kapper/Kapster. Tot slot: geniet van de zon, maar zorg ook goed voor je haar!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie