• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips om thuis je voeten te verzorgen

Tips om thuis je voeten te verzorgen

We noemen de voeten sowieso al vaak de ‘ondergeschoven kindjes’, omdat ze vaak weggestopt worden in sokken en schoenen zonder dat ernaar ze omgekeken wordt. Nu het vanwege het coronavirus nog even niet mogelijk is om ze correct te laten verzorgen door een professionele pedicure, kunnen ze extra te lijden hebben. Daarom gaan we hier in op hoe je thuis je voeten correct kunt verzorgen, om klachten te voorkomen en bestaande problemen te verminderen.

Benodigdheden om thuis je voeten te verzorgen

Om op de juiste manier thuis je voeten te verzorgen heb je het volgende nodig:

 • Schone handdoekjes
 • Nagelschaartje of nagelknipper
 • Nagelvijl (fijn en iets grover)
 • Puimsteen
 • Voetcrème

1. Voeten wassen

Een goede voethygiëne is de eerste basisvoorwaarde voor gezonde voetjes. Was je voeten daarom dagelijks met lauwwarm water. We raden je af om daarbij zeep te gebruiken. Dit kan de huid extra uitdrogen, wat tot veel klachten kan leiden. Het is belangrijk om de voeten goed af te drogen met een schone handdoek. Vergeet niet om dit ook tussen de tenen te doen. Dep de huid droog en laat je voeten een momentje aan de lucht drogen voordat je sokken aandoet. We willen niet dat door de warmte en het vocht voetschimmel de kans krijgt om zich te manifesteren.

2. Nagels knippen

Het beste moment om je teennagels te knippen is na het douchen en het goed afdrogen van je voeten. Het douchen heeft de nagels wat zachter gemaakt, waardoor het knippen gemakkelijker is. Zorg wel dat je de nagels goed droog hebt gemaakt, zodat je voldoende controle hebt bij het knippen. Gebruik voor het inkorten van de nagels een schoon nagelschaartje of een -knipper. Het is belangrijk om de nagels recht af te knippen. Knip de hoekjes van de nagels niet weg. Hiermee voorkom je een ingegroeide nagel. Daarnaast is het belangrijk om de nagels niet te kort af te knippen. Er moet nog een klein wit randje zichtbaar zijn.

3. Vijl eventuele haakjes weg

Na het knippen kunnen er haakjes aan de nagels achterblijven. Het is irritant als je nagels steeds aan je kleding, sokken of panty’s blijven haken. Daarnaast kunnen je nagels hierdoor breken of scheuren. Dit kun je voorkomen door de nagels glad te vijlen. Het is belangrijk dat de nagels goed droog zijn voordat je gaat vijlen. Het nat vijlen van de nagels kan vervelende rafelige nagels veroorzaken. Je vijlt steeds vanaf de zijkant van de nagels naar het midden toe. Doe dit met lange en voorzichtige bewegingen. Wil je de nagels tijdens het vijlen nog iets inkorten, gebruik dan het ruwe gedeelte van de vijl. Voor het in vorm vijlen en glad maken van de nagels gebruik je een fijn vijltje.

4. Voorkom problemen door eelt met een puimsteen

Begint er zich overtollig eelt te vormen op je voeten, dan kun je dit verhelpen met een puimsteen. Dit is een zeer licht, poreus vulkanisch gesteente. Wrijf hiermee voorzichtig over de huid voor een licht schurende en peelende werking. De harde huid wordt hierdoor verwijderd. Je kunt de puimsteen het beste gebruiken op de natte huid na het douchen. Het is belangrijk om daarna de voeten goed af te drogen en te hydrateren met een voetcrème. In onze Online Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure leer je alle stappen van een correcte hand- en voetverzorging!

5. Thuis je voeten verzorgen; neem vooraf liever geen voetbad

Bij thuis je voeten verzorgen denken de meeste mensen dat het een goed idee is om eerst een uitgebreid voetbad te nemen. Dat kan heerlijk ontspannend werken en je voeten een schoon en fris gevoel geven. Hier zit wel een gevaar aan; de huid wordt hierdoor zeer zacht, waardoor er sneller infecties ontstaan! Wil je je voeten tussendoor verwennen? Kies dan voor een milde voetscrub, waarmee je je voeten masseert. Deze spoel je vervolgens af met water of onder de douche. Daarna smeer je je voetjes in met een lekkere voetcrème. Je huid voelt dan weer heerlijk zacht en fris.

6. Tip om thuis je voeten te verzorgen: voetmassage!

Je kunt thuis je voeten en onderbenen na het douchen heerlijk masseren. In onze online cursus cosmetische manicure en pedicure komt de hand- en voetmassage ook aan bod. Wil je nog veel meer leren? Dan zijn onze Online Cursus Voetreflexologie en de Online Cursus Thaise Voet- en Onderbeenmassage echte aanraders. Voor je het weet verzorg je niet alleen je eigen voetjes, maar staan de klanten voor je in de rij!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie