* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor scrubs zonder microbolletjes

17 januari 2018 | Schoonheidszorg
Tips voor scrubs zonder microbolletjes

Hoe milieubewust ben jij als het gaat om jouw beauty rituelen? Gebruik je weleens cosmeticaproducten met van die piepkleine bolletjes, die we microbolletjes of microbeads noemen. Je vindt ze in exfoliërende douchegel, shampoo, gezichtsscrubs en tandpasta. Wist je dat deze bolletjes uit plastic bestaan? Deze kleine deeltjes plastic verdwijnen door de afvoer en komen in de oceanen terecht. Dieren in zee krijgen het plastic binnen en zo komt het plastic ook in ons voedsel terecht.

Groter milieubewustzijn schoonheidssalons

Het is een tendens die steeds krachtiger doorzet in de beauty branche. Hoewel de beauty branche op de goede weg zit, valt er nog steeds veel te verbeteren. Jij kunt op jouw manier hier een bijdrage aan leveren. Een groot milieubewustzijn kan een mooie manier zijn om jouw beauty salon onderscheidend te maken. Een mooie missie, waarmee je ook je klanten en je personeel kunt inspireren. Wat dacht je bijvoorbeeld van het maken van je eigen scrubs? Laat scrubs met microbolletjes links liggen en kies voor milieuvriendelijke alternatieven, die ook effectief zijn! We geven je hier tips voor 4 scrubs zonder microbolletjes.

1. Walnotenscrub

Er zijn veel natuurlijke producten die je kunt gebruiken voor een effectieve scrubbehandeling, zoals noten. Onder andere walnoten zijn hiervoor heel geschikt. Maal de walnoten fijn en meng het met yoghurt. Voor een gezichtsbehandeling is ¼ kopje fijngemalen walnoten met ¼ kopje yoghurt voldoende. Masseer het mengsel over de gezichtshuid en laat het vervolgens 10 minuten intrekken. Daarna was je het ervan af met water. Niet alleen hebben de gemalen walnoten een vergelijkbaar exfoliërend effect als de microbolletjes, ze hebben ook een antiseptische werking op de huid. De melkzuren in de yoghurt ondersteunen het exfoliërende effect en kunnen de droge huid en de huid met fijne lijntjes en rimpels verbeteren. Leer meer over gelaatsverzorging in deze Cursus Gelaatsverzorging.

2. Zoutscrub

Zoals je merkt, kun je de ingrediënten die we hier aanhalen gewoon in je keukenkastje vinden! Met zout kun je een goede lichaamsscrub maken; we raden wel aan om echt zeezout te gebruiken en liever geen bewerkt tafelzout. Een scrub met zeezout is zeer geschikt voor het verwijderen van dode huidcellen en gifstoffen op de huid en het bevorderen van de bloedsomloop in de huid. Daarnaast is zeezout rijk aan mineralen die vervolgens beter door de huid opgenomen kunnen worden. De huid voelt na de scrub zacht en soepel aan. Gebruik de grove korrels niet voor de fijne en gevoelige huid van je gezicht. Je kunt het zout aanbrengen op de natte huid en met ronddraaiende bewegingen de huid scrubben. Je kunt er ook andere ingrediënten aan toevoegen, zoals olijfolie of amandelolie. Hiermee maak je de scrub wat zachter.

3. Suikerscrub

Te veel zout of suiker in je voeding is slecht voor je gezondheid, maar als ingrediënten in een scrub, kunnen ze juist veel voor je betekenen. Suiker is bij uitstek geschikt voor de gevoelige en droge huid. De fijne suikerkorreltjes zijn in tegenstelling tot de grove zeezoutkorrels wel geschikt voor het scrubben van de gezichtshuid. Voeg wel eerst nog enkele zachte en verzorgende ingrediënten toe, zoals olijfolie, amandelolie, honing en eventueel kokosolie. Je kunt ook bruine suiker gebruiken, deze suiker is nog iets zachter voor je huid. De suiker heeft een antiseptische werking op de huid en maakt de huid heel zacht. Voorbeeld van een receptje voor een suikerscrub:

 • 1 kopje bruine suiker
 • ½ kopje kokosolie
 • 4 eetlepels honing

Meng de ingrediënten zodat het een gelijkmatige pasta wordt en breng het met masserende bewegingen aan op je gezicht. Laat het een kwartiertje inwerken en spoel het af met water. Suiker wordt ook in andere schoonheidsbehandelingen gebruikt, bijvoorbeeld in ontharingsbehandelingen. Hier leer je alles over in onze Cursus Sugar Waxing.

4. Koffiescrub

Ben je een liefhebber van koffie, dan kun je nu ook jouw geliefde product gaan integreren in je beauty rituelen! Koffiedik is namelijk een ideaal scrubmiddel. Dankzij de exfoliërende werking van de koffiekorreltjes worden dode huidcellen verwijderd. Verder heeft koffie ontstekingswerende eigenschappen en is rijk aan antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen die huidveroudering veroorzaken. Daarnaast heeft koffie een samentrekkende invloed op de huid, waardoor de huid strakker wordt. Voor een koffiescrub voor het gezicht meng je de volgende ingrediënten:

 • 2 eetlepels koffiedik
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel olijfolie of amandelolie

Meng de ingrediënten zodat het een gelijkmatige pasta wordt en breng het met masserende bewegingen aan op je gezicht. Laat het een kwartiertje inwerken en spoel het af met water. Met een koffiescrub bereik je een dubbel positief effect op het milieu. De koffie die door de afvoer verdwijnt is niet schadelijk en je hergebruikt de koffie die anders direct bij het vuil terecht zou komen!

Altijd al een echte beauty expert willen worden? Bekijk hier ons volledige aanbod aan Schoonheidszorg Opleidingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Hasselt, Antwerpen en Gent!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie