* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor het contouren van een strakke baard

5 november 2021 | Haarverzorging
Tips voor het contouren van een strakke baard

Wil je een baard waar je als man trots op kunt zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres. Een van de onderdelen, die komt kijken bij het creëren van een baard, is het contouren van de baardlijn. Een strakke baard ziet er verzorgd uit. Als je net begint met je baard laten groeien, weet je misschien niet hoe je dat moet doen. Je wilt je baard niet verknippen! De professionele barbiers, die als docent verbonden zijn aan Wellness Academie, geven je tips voor het contouren van een strakke baard!

De baarden zijn terug en blijven!

Het zal niemand ontgaan zijn: de baard is terug in het modebeeld van nu en is van plan om voorlopig te blijven. Meer en meer mannen voelen zich aangetrokken tot deze trend en laten hun baard staan. Er komt echter meer bij kijken, dan je gewoon niet meer scheren. Het is belangrijk dat je je baardharen in het gareel houdt. Nadat je eerst je baardharen een tijdje hebt laten groeien, is het tijd om je baardstijl te kiezen. In onze opleiding barbier leer je alles over de mogelijkheden, over welke baardvorm bij welke gelaatsvorm past en je ontwikkelt oog voor de persoonlijke stijl van mensen. De baardlijn is hierbij essentieel.

Neem hier ook eens een kijkje bij onze Cursus Gelaatsverzorging van de mannenhuid, want een mooie baard komt alleen tot zijn recht bij een mooi verzorgde huid!

Het belang van een strakke baardlijn

Wat voor baard je ook kiest, als er iets bepalend is voor je uitstraling, dan is het wel de baardlijn. Een baardlijn vol uitstekende haartjes, zonder strakke lijnen of vreemde bochten, doet alle inspanningen om je baard te laten groeien teniet. Kan baardolie of balsem de job niet doen? Nee, als de baardlijn niet in orde is, red je het daar niet mee. Contouren is dus het sleutelwoord. Dat is alleen niet zo gemakkelijk als het lijkt. Weet dus wat je doet, want je wil je baard niet verpesten. Is jouw baard een blijvertje, zorg dan dat je een goede trimmer hebt. Bij voorkeur kies je een trimmer met verschillende standen, die je voor verschillende baardlengtes kunt gebruiken.

Praktische tips voor het contouren van een strakke baard

Tijd om aan de slag te gaan met contouren! We delen daarvoor graag de volgende tips met je.

Geen ervaring? Gebruik een oogpotlood!

Wanneer je begint met het contouren van een strakke baard is het een aanrader om dit te doen met behulp van een oogpotloodje. Start met de halslijn. Ga recht voor de spiegel staan. Trek een lijn van de achterzijde van de oorschelp tot vlak boven de adamsappel. Vervolgens trek je de lijn vanaf dat punt door tot aan de andere oorschelp. Zorg dat de lijn strak wordt gezet of met een heel subtiel boogje.

Scheer de haartjes onder de halslijn weg

Alle haartjes onder deze lijn ga je nu wegscheren. Let op, je kunt in het begin beter wat voorzichtiger zijn en niet te veel wegscheren. Doe dit door beetje voor beetje onder de volledige lijn de haartjes weg te halen, zodat je nooit te veel wegscheert. Wat je te veel weghaalt, is niet meteen te herstellen.

Wil je een kortere, strakke baard?

Dat kan ook, maar dat is voor beginners wat verraderlijker. Je kunt experimenteren met een kortere baard, waarmee je je kaaklijn sterker accentueert. Trek in dat geval een lijn vanaf de hoek van de kaak naar de onderkant van de kin. Vervolgens trek je de lijn op dezelfde wijze door naar de andere kaakhoek. Nu is het extra belangrijk dat je de baard niet te kort scheert en over deze kaaklijn heen gaat, anders krijg je een vreemd resultaat. Bedenk wat goed bij jou past en probeer het uit.

Baardlijn in het gelaat

Deze baardlijn is extra belangrijk als je een lange baard wilt laten groeien, omdat hier veel nadruk op komt te liggen. Hiervoor zet je een lijn vanaf de bakkebaarden tot aan de mondhoek. Vervolgens trim je alle haartjes weg die boven deze lijn groeien. Ga heel nauwkeurig te werk met een klein mesje, zodat je een mooie lijn kunt behouden. Daarna kun je een trimmer gebruiken om de baard in zijn geheel strak te contouren. Wanneer je hier meer handigheid en inzicht in krijgt, kun je het potloodje weglaten en denkbeeldig een lijn zetten.

De allerbeste tip: ga naar een professionele barbier!

In plaats van dat je op eigen houtje zelf gaat experimenteren, kun je ook gewoon naar een professionele barbier gaan. Dan hoef jij je geen zorgen te maken over het contouren van een strakke baard. Je komt dan beslist met een baard naar buiten, waar je trots op kunt zijn. Of…misschien wil je dit alles toch zelf leren? Wat dacht je dan van het volgen van een Opleiding Barbier? Schrijf je op tijd in en word een expert in baarden en snorren trimmen en stylen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie