Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor het verzorgen van de oogcontour

11 juli 2018 | Schoonheidszorg
Tips voor het verzorgen van de oogcontour

Al die verschillende soorten crèmes, waar is dat eigenlijk goed voor? Is het bijvoorbeeld echt nodig om oogcrème te gebruiken? Volstaat een gewone dagcrème niet? Vraag maar eens rond in je omgeving; er zijn genoeg mensen die nooit een oogcrème gebruiken of extra aandacht besteden aan de tere huid onder de ogen. Toch is het juist dit gedeelte van het gelaat dat als eerste prijsgeeft dat je niet voldoende hebt geslapen, de laatste tijd niet zo gezond hebt geleefd of dat de huid aan het verouderen is. We gaan hier in op tips voor het verzorgen van de oogcontour.

De tere huid onder de ogen

Voor een adequate gelaatsverzorging is het belangrijk om te weten dat de huid onder de ogen enkele andere kenmerken heeft dan de huid elders in je gelaat. Zo is de huid onder de ogen dunner. Ook heeft de huid hier minder talgkliertjes, waardoor de huid sneller droog aanvoelt en er sneller extra hydratatie nodig is. Verder is het belangrijk om te weten dat de oogcontour maar liefst 22 spiertjes telt, die voortdurend in beweging zijn. Bij het ouder worden, worden de spiertjes zwakker en verliest de huid hier sneller zijn stevigheid. De eerste tekenen van het ouder worden manifesteren zich dan ook in dit deel van het gelaat. Denk aan kraaienpootjes, donkere kringen en wallen. Om dit proces te vertragen is dagelijks een oogcrème aanbrengen die bij jouw huid past een aanrader. Leer er alles over in onze Cursus Gelaatsverzorging!

Let op: een oogcrème gebruiken heeft alleen effect als je het dagelijks gebruikt en niet alleen zo af en toe!

Wallen onder de ogen die niet weggaan?

Een nachtje doorhalen, een paar dagen in de lappenmand of eens even flink gehuild? Dan kun je er donder op zeggen dat de huid onder je ogen tijdelijk wat opgezwollen is. Dit trekt weg, maar wat als je voortdurend last hebt van een opgezwollen huid onder de ogen?

Wallen door ouderdom

Met het ouder worden, worden het bindweefsel en de vele spiertjes rond de ogen zwakker. Wanneer je hier veel vetweefsel hebt, dan gaat de huid onder de ogen hangen en vormt wallen. Een anti-aging oogcrème kan helpen om de huid iets te verstevigen. Verder kunnen ook gezichtsmassages helpen om de huid steviger te maken. De wallen zullen echter niet helemaal verdwijnen. Bekijk ook eens onze Cursus Anti-Aging Acupunctuur.

Wallen door vochtophoping

Vochtophopingen onder de ogen ontstaan wanneer het lichaam vocht niet goed afvoert. Om dit proces te ondersteunen is het belangrijk om veel water te drinken. Om het vocht in de wallen beter af te kunnen voeren kun je verkoelende oogcrèmes of oogcrèmes met cafeïne aanbrengen. Ook massage en lymfedrainage technieken kunnen uitkomst bieden. Lees hier meer over onze Cursus Manuele Lymfedrainage.

Tips voor dagelijkse verzorging van de oogcontour

Let er bij de dagelijkse verzorging van je gezicht op dat je geen producten als een gezichtsmasker, peeling, dag- of nachtcrème aanbrengt op de gevoelige huid onder de ogen. Houd de oogcontour steeds vrij. Bepaalde ingrediënten in deze producten kunnen de huid hier irriteren. Houd er rekening mee dat in veel dag- en nachtcrèmes ingrediënten zitten die de huid helpen om vocht vast te houden. Dat is prima voor de rest van je gezichtshuid, maar niet voor de huid onder je ogen, omdat je hier juist wallen van kunt krijgen. Tips voor de juiste oogcrème:

 • Gel oogcrème met luchtige textuur
  Deze oogcrème is ideaal tegen een vermoeide of geïrriteerde huid onder de ogen vanwege de verkoelende werking. Daarnaast kan het ook helpen om beginnende lijntjes te vervagen.
 • Crème oogcrème met lichte textuur
  Deze oogcrème is vooral voor normaal dagelijks gebruik. Het biedt de oogcontour de nodige bescherming tegen invloeden van buitenaf. De lichte textuur is belangrijk, omdat de crème daardoor snel intrekt en je er probleemloos make-up over aan kunt brengen. 
 • Oogcrème met dikke textuur of balsem
  Deze crème is ideaal om ’s avonds voor het slapen aan te brengen. Het helpt de huid om ’s nachts beter te herstellen, waardoor het ontstaan van rimpels en het verslappen van de huid wordt vertraagd.

Breng de oogcrème aan op de rand van je oogkas. Masseer de crème daarna in via licht kloppende bewegingen met de toppen van je wijsvinger en middelvinger. Vermijd de huid direct onder je ogen. Absoluut niet wrijven, want daarmee werk je juist rimpels in de hand!

Overige oplossingen voor een mooie oogcontour

 • Oogserum
  Soms kan de huid onder je ogen wel iets extra’s gebruiken. Je kunt dan een oogserum aanbrengen. Deze producten bevatten een hoge concentratie specifieke actieve bestanddelen met kleinere moleculen die dieper in de huid kunnen doordringen. Een oogserum kan de huid precies datgene geven wat het op dat moment nodig heeft, bijvoorbeeld extra hydratatie of extra ondersteuning bij anti-aging.
 • Lichtreflecterende deeltjes
  Er zijn ook oogcrèmes met lichtreflecterende deeltjes die de huid oplichten voor een frissere blik, uiteraard is dit alleen een optisch effect en wordt niet direct de oorzaak aangepakt.
 • Ultrasoon behandeling
  Een professionele schoonheidsspecialiste kan allerlei geavanceerde behandelingen inzetten om je huid te verbeteren. Onder andere ultrasoon behandelingen geven vaak goede resultaten voor het verbeteren van de huid van de oogcontour.

Wil je alles weten over het geven van professionele beauty behandelingen? Maak dan hier kennis met onze Opleiding Schoonheidsspecialiste!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie