* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Triggerpoint massage effectief bij frozen shoulder

10 augustus 2017 | Massage & Therapieën
Triggerpoint massage effectief bij frozen shoulder

Heb je last van hevige pijn aan je schouder en kan je je arm nauwelijks nog opheffen of draaien, dan heb je mogelijk een frozen shoulder (adhesive capsulitis). Kenmerkend voor een frozen shoulder is dat de aandoening geleidelijk ontstaat, met lichte pijnklachten in de schouder die na verloop van tijd steeds erger worden, totdat je uiteindelijk je arm bijna niet meer kunt bewegen. Ontdek hier een nieuwe visie op het behandelen van een frozen shoulder met triggerpoint massage.

Wat is de ware oorzaak van een frozen shoulder?

Veel artsen zullen je vertellen dat een frozen shoulder het gevolg is van een ontsteking in het schoudergewricht. Hierdoor gaat het gewrichtskapsel van de schouder krimpen en verdikken, waardoor de schouder stijf wordt en minder goed kan bewegen. Dit klopt wel, maar vaak wordt er niet verder gekeken naar de ware oorzaak van het probleem en de pijn. De artsen Travell en Simons[i] willen met hun onderzoeken de gangbare medische visie op dit vlak doorbreken. Volgens hen zijn myofasciale triggerpoints, oftewel kleine spierknopen, in overbelaste of gekwetste spieren de meest voorkomende oorzaak van het feit dat de schouder zijn beweeglijkheid heeft verloren en dat de patiënt pijn heeft.

Schouderklachten en triggerpoints

Een belangrijk kenmerk van triggerpoints is dat er sprake is van afgeleide pijn. Oftewel iemand ervaart pijn op een andere plek dan, waar het werkelijke probleem zich bevindt. Volgens Travell en Simons zijn, zelfs als er duidelijk aanwijsbaar letsel aan het schoudergewricht is, de triggerpoints verantwoordelijk voor de pijn die de patiënt voelt. Ze zijn van mening dat de afgeleide pijn net zo groot kan zijn als de pijn in het aangedane gewricht.

Bij een frozen shoulder is er volgens deze theorie in de meeste gevallen sprake van triggerpoints in de vier spieren van de rotatorenmanchet; de musculus subscapularis (onderschouderbladspier), musculus supraspinatus, musculus infraspinatus en de musculus teres minor. Er kunnen echter in nog meer schouderspieren triggerpoints ontstaan. Je moet weten dat er wel meer dan 20 spieren de verschillende bewegingen van de schouder mogelijk maken. Leer alles over de menselijke anatomie in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

Wanneer er ergens in een van deze spieren een triggerpoint ontstaat, gaan andere spieren dit compenseren, waardoor de grotere belasting van deze spieren ook weer tot nieuwe triggerpoints kunnen leiden en ga zo maar door. Dit kan uiteindelijk resulteren in het feit dat iemand zijn schouder nauwelijks nog kan bewegen en men spreekt van een frozen shoulder.

Hoe wordt een frozen shoulder doorgaans behandeld?

Veel artsen schrijven pijnstillers voor en geven de patiënt oefeningen mee om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren. Volgens aanhangers van de triggerpoint therapie is dit geen goede oplossing. Pijnstillers lossen namelijk het probleem niet op; ze zorgen er alleen voor dat je de pijn minder goed voelt. Dat kan volgens hen juist gevaarlijk zijn, omdat mensen dan al snel hun bezigheden oppakken en het probleem juist verergeren. Ook oefeningen kunnen de triggerpoints verergeren. Triggerpoint ontstaan niet zomaar, ze geven het signaal dat de spieren overbelast zijn. Ze dienen dus als een natuurlijk beschermingsmechanisme om nog meer overbelasting te voorkomen.

Wat kan triggerpoint massage betekenen?

Triggerpoint massage heeft tot doel om de ware oorzaak van de frozen shoulder aan te pakken. Een triggerpoint massagetherapeut is erin geoefend om triggerpoints op te sporen en zogezegd te ‘deactiveren’. Dit betekent dat de therapeut met speciale massagetechnieken de spiercontracties gaat verhelpen. Vaak zijn er meerdere sessies nodig om het probleem effectief te verhelpen. Daarnaast bestaan er ook veel goede zelfhulptechnieken waarmee patiënten zelf thuis aan de slag kunnen om nog sneller van hun klachten af te komen. Meer weten? We leren je er graag alles over in onze Cursus Triggerpoint Massage in Amsterdam, Utrecht en Hasselt!

[i] Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie