• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Veelgestelde vragen over ontharen

18 april 2016
Veelgestelde vragen over ontharen

Voorzichtig aan laat de zon zich wat vaker zien en mogen we zo nu en dan al genieten van een mooie lentedag. ‘Rokjesdag’ zit eraan te komen; de eerste dag van het jaar waarop je je zomerkleding weer voor de dag kunt halen. Dan wil je natuurlijk wel dat je benen er mooi uitzien. Kortom: het is weer tijd om voldoende aandacht aan ontharen te besteden. Daarom behandelen we hier enkele veelgestelde vragen over ontharen.

Wat is de beste manier van ontharen?

Binnen de schoonheidsverzorging maken we een onderscheid tussen twee methoden van ontharen; depileren en epileren. Onder depileren vallen werkwijzen waarbij alleen de haarschacht wordt verwijderd tot aan de oppervlakte van de huid, zoals bij scheren en het gebruik van ontharingscrème. Bij epileren wordt ook de haarwortel verwijderd, zoals bij harsen en epileren met pincet. Het voordeel van depileren is dat het een snelle en pijnloze manier is. Een nadeel is dat de haartjes sneller terugkomen en sneller ingroeien. Epileren is daarentegen pijnlijker, maar je bent wel langer van de haren af. Wat de beste manier is? Dat hangt van jouw persoonlijke voorkeur af! Wil je alles weten over ontharen, volg dan onze Cursus Ontharingstechnieken of volg onze nieuwe Cursus Sugar Waxing!

Groeien de haartjes na het scheren dikker terug?

Na het scheren kun je al binnen enkele dagen stoppels voelen. Dat is een heel onaangenaam gevoel en het lijkt alsof de haartjes dikker en stugger zijn. Maar is dat ook zo, groeien de haartjes dikker terug? Haar groeit vanuit de haarwortel, wanneer je het scheert verwijder je dus de bovenkant van het haar dat altijd fijner is dan de onderkant vlak bij de haarwortel. De stoppel die je na enkele dagen ziet is dikker dan het uiteinde van het haartje dat je hebt weggehaald, waardoor het lijkt alsof het haar dikker terug groeit. Omdat je bij scheren alleen de bovenkant van het haar weghaalt, beïnvloed je niet de haarwortel en dus zullen de eigenschappen van het haar hetzelfde blijven.

Hoe kan het dat ik na het harsen al meteen weer nieuwe haartjes zie?

Doordat je met harsen de haartjes met haarwortel verwijdert, zal het langer duren voordat de haartjes weer terugkomen. Soms zien mensen enkele dagen na een harsbehandeling bij een schoonheidsspecialiste alweer nieuwe haartjes en komen met vragen over hoe dit kan. Dit is niet omdat de schoonheidsspecialiste haar werk niet goed heeft gedaan of omdat er iets mis is met de haargroei. Dit komt omdat haren zich in verschillende groeifasen kunnen bevinden. Het is dus heel goed mogelijk dat er na het harsen al snel weer nieuwe haartjes te zien zijn.

Wordt de haargroei door harsen minder?

Door regelmatig te harsen kan de haargroei inderdaad minder worden. Door het steeds weer opnieuw uittrekken van de haartjes kunnen de haarfollikels beschadigd raken, waardoor er dus op den duur minder haargroei is.

Groeien haren in de zomer sneller?

Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat de haargroei per seizoen kan verschillen. Het onderzoek Seasonal changes in human hair growth toont aan dat de haargroei van een baard het traagst is in de maanden januari en februari en dat daarna van maart tot juli de haargroei steeds sneller gaat. De haargroei kan in die periode tot wel 60% toenemen. Daarbij is de mate van haaruitval ook afhankelijk van het seizoen. In de zomer verlies je minder haar.

Opleidingen Schoonheidszorg

Zou je graag leren om op professionele wijze te ontharen? Dan zijn onze cursus ontharingstechnieken en de cursus sugar waxing een aanrader. Wil je leren om perfect wenkbrauwen te epileren of om overtollige gezichtsbeharing te verwijderen, dan kun je bij ons ook nog een Cursus Threading (oosters epileren met een draadje) volgen. Je kunt je ook scholen tot een volleerde schoonheidsspecialiste, zodat je straks uiteenlopende soorten schoonheidsbehandelingen kunt geven. Lees hier meer over onze Opleiding Schoonheidsspecialist!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie