• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Veel gestelde vragen over Shantala babymassage

19 februari 2016
Veel gestelde vragen over Shantala babymassage

Tussen alle zwangerschapscursussen, baby-uitzetlijstjes en negen-maandenbeurzen is het vaak lastig om te zien wat wèl nuttig is in de voorbereiding op de komst van je kindje. Het kan handig zijn om over de grens te kijken. Zoals naar Shantala, dankzij wie wij in Europa bekend raakten met de eeuwenoude Indiase babymassage: de Shantala Babymassage! Daar een vanzelfsprekend onderdeel van de zorg voor pasgeboren kindjes, hier een begrip dat nog veel vragen op roept. Want wat is het eigenlijk? En wat doet het voor je pasgeboren kindje?

Wat is Shantala babymassage?

Reizend door Calcutta ontmoette de Franse gynaecoloog Frédérick LeBoyer een Indiase vrouw. Gefascineerd keek hij toe hoe zij haar pasgeboren kindje masseerde. De trage, ritmische bewegingen hadden duidelijk een heel rustgevende uitwerking op het kindje. LeBoyer besloot zich verder te verdiepen in deze eeuwenoude massagetechniek en nam deze vervolgens mee terug naar Europa. Hij vernoemde de methode naar Shantala, de vrouw die zijn inspiratiebron was geweest.

Waarom zou ik mijn kindje Shantala babymassage geven?

LeBoyer’s interesse in rustgevende technieken kwam niet uit de lucht vallen. Zijn hele carrière was hij op zoek naar manieren om de geboorte en de eerste kennismaking met de wereld zo liefdevol en stressvrij mogelijk te maken voor baby’s. Voor LeBoyer dus niet zo’n kille felverlichte ziekenhuiszaal, maar -voor zover mogelijk- een rustige, warmverlichte omgeving waar moeder en kind alle tijd krijgen om elkaar direct na de geboorte te leren kennen. Babymassage is voor hem een logische vervolgstap in dit proces. En dat is helemaal niet gek gedacht. Lichaamstaal is immers de taal is die een pasgeboren kindje het beste verstaat. Hoe beter te communiceren met je pasgeboren kindje dan door aanraking?

Hoe werkt het?

Contact en rust is het allerbelangrijkst bij de Shantala massage. Door middel van ritmische, zachte aanraking vertel je jouw kindje dat het in een veilige, geborgen omgeving is vol zorg en liefde. Tegelijkertijd kan jouw kindje jou duidelijk maken wat een fijne aanraking is. Het vergt dus geen ingewikkelde specialistische massage-technieken maar vooral veel aandacht en concentratie. Als je de basistechnieken eenmaal onder de knie hebt, kun je samen met je kindje jullie eigen massageritueel verder ontwikkelen.

Werkt Shantala babymassage tegen buikkrampjes?

Het is één van de lastigste dingen; je kindje pijn zien hebben. Vooral de eerste maanden kunnen buikkrampjes hardnekkig zijn. Hoewel ook masseren de pijn helaas niet kan wegnemen, kan het wel verzachtend werken. Binnen de Shantala massage bestaan specifieke technieken tegen buikkrampjes en voor het bevorderen van de spijsvertering.

Heeft Shantala massage nog andere effecten?

Met een Shantala massage stimuleer je de ontwikkeling van het immuunsysteem en het zenuwstelsel van een baby. Bovendien raakt een kindje zo bekend met zijn of haar lichaam en vertrouwd met jouw aanraking. En, misschien wel het meest waardevol: het is een warme, zachte eerste kennismaking met de wereld. Daar kunnen geen tassen vol babykleertjes of ingewikkelde babyuitzet items tegenop.

Wil jij de eeuwenoude technieken van Shantala babymassage ook leren of ben je op zoek naar een origineel kraamcadeau? Bekijk dan hier onze Cursus Shantala Babymassage en schrijf je meteen in!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie