• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Veel handelszaken verdwijnen, de kapper blijft!

17 april 2019 | Haarverzorging
Veel handelszaken verdwijnen, de kapper blijft!

Is het je ook opgevallen dat in veel steden handelszaken verdwijnen? Steeds meer panden waar ooit een handelszaak in huisde staan leeg! Maar heb je ook opgemerkt dat deze ontwikkeling niet opgaat voor kapperszaken? De kapper blijft, maar dat niet alleen. De branche is ook groeiende, want in nog geen tien jaar tijd steeg het aantal kapperszaken met 6%. De verwachting is dat dit percentage blijft stijgen. Hoe komt het dat veel zaken hun deuren sluiten, maar dat de kappersbranche wel floreert?

Het aantal zelfstandige kappers neemt toe

De ondernemersorganisatie Unizo liet weten dat tussen 2008 en 2016 het aantal kapperszaken gestegen is van 18.341 naar 19.428 zaken en dat deze stijging gewoon doorgaat. Hieronder vallen zowel zelfstandige kappers en kapsalons in de straat als grote kappersketens en barbershops. Er werken hier in totaal zo’n 11.000 mensen. Dit betekent dat het grootste deel van de ondernemers (80%) binnen deze branche alleen zijn of haar zaak runt. Ben je nieuwsgierig naar het vak van barbier? Bekijk dan hier onze Opleiding Barbier. Dit is een beroep dat sterk in opkomst is!

Geen online concurrentie, de kapper blijft

Een van de redenen waarom de kapsalon niet uit het straatbeeld verdwijnt, is vanwege het feit dat je een nieuw kapsel niet online kunt bestellen! Je zult je hiervoor toch echt naar een kapsalon moeten begeven of een thuiskapper langs laten komen. Een andere reden is dat de kapper, in tegenstelling tot de bakker, slager en kleine kruidenier, niets te vrezen heeft van de grote supermarkten. Supermarkten zijn wel een concurrent als het gaat om het verkopen van haarverzorgingsproducten. We zien ook geen andere toekomstige bedreigingen voor het beroep van kapper. Niemand zal zich graag laten knippen door een robot!

De grote invloed van beauty vloggers

Behalve dat het beroep van kapper een blijver is omdat het hierbij om echt mensenwerk gaat, is er ook een toenemende interesse in haarverzorging en beauty. Vooral beauty vloggers spelen hierin een sleutelrol. Klik YouTube maar eens open en ga op zoek naar vlogs met uitleg over hoe je zelf bepaalde kapsels kunt creëren. Populaire vloggers hebben honderdduizenden tot wel miljoenen volgers. De beroepsfederatie Coiffure.org zegt hierover: "Veel influencers richten zich op haartooi door middel van doe-het-zelfvideo's en dat spoort de jongere generatie aan om zich meer met haar en uiterlijk bezig te houden." Dit heeft mogelijk tot gevolg dat veel liefhebbers van haartooi uiteindelijk ook een eigen zaak starten.

Versoepeling van de Belgische wetgeving

Het beroep van kapper is een stuk toegankelijker geworden door de afschaffing van de vestigingswet. Dit betekent dat je geen kappersdiploma hoeft te overleggen als je een eigen kapsalon wilt starten. Iedereen kan dus eenvoudig aan de slag als zelfstandige kapper. Een diploma kapper blijft echter wel aanbevolen als je professionaliteit en kwaliteit wilt bieden. Bovendien is dit essentieel om de continuïteit van je zaak te garanderen. Een opleiding kapper hoeft echter niet veel tijd in beslag te nemen. Bij Wellness Academie kun je een Basisopleiding Kapper van tien lesdagen volgen, waarin je dankzij de topbegeleiding en veel praktijkoefening de basistechnieken vlot in de vingers hebt!

Klanten worden veeleisender!

De beroepsfederatie Coiffure.org merkt op dat mensen minder vaak naar de kapper gaan, gemiddeld circa vijf keer per jaar, maar dat de klant wel veeleisender is. Men hecht veel meer waarde aan de totaalbeleving. De klant wil in de watten gelegd worden met bijvoorbeeld een hapje en een drankje en extra diensten, zoals bijvoorbeeld een hoofdmassage. Kapsalons moeten er rekening mee houden dat ze steeds meer moeite moeten doen om zich te onderscheiden, zeker nu de concurrentie flink toeneemt.

Op zoek naar relevante bijscholingen voor kappers?

Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres! Bekijk hier ons volledige aanbod aan Kappersopleidingen en haartooi cursussen. Op zoek naar een geschikte massagebehandeling voor in je kapsalon, dan is onze Cursus Indiase hoofdmassage een aanrader.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Indiase hoofdmassage (Indian head massage)
Indiase hoofdmassage (Indian head massage)
 • 1 dag
 • € 219
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie