Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Veelgestelde vragen over kleurshampoo

3 oktober 2018 | Haarverzorging
Veelgestelde vragen over kleurshampoo

Er bestaan zo veel haarverzorgingsproducten dat het soms lastig is om hier wijs uit te worden. Er bestaan ook vaak misverstanden over wat een bepaald product doet. Een van die producten waar dat voor opgaat is kleurshampoo. Wat is kleurshampoo eigenlijk? Is deze shampoo bedoeld om je haar mee te kleuren? Of is het een shampoo waarmee je gekleurd haar beter kunt verzorgen? We geven hier antwoord op veelgestelde vragen over kleurshampoo.

Veelgestelde vragen over kleurshampoo: wat is dit eigenlijk?

De vele benamingen waaronder bepaalde producten worden aangeprezen helpen ook niet. Je kunt benamingen tegenkomen als: haarkleur shampoo, pigmentshampoo, kleurherstellende shampoo, kleurversterkende shampoo, color shampoo, etc. Al deze benamingen duiden op kleurshampoo die pigmenten bevat, waarmee je je haarkleur mooi kunt houden. Daarnaast bestaat er ook nog kleurbeschermende shampoo zonder pigmenten. Dit is een verzorgende shampoo die gekleurd haar langer mooi houdt. Er zitten bijvoorbeeld minder agressieve reinigende ingrediënten in, zoals sulfaten, die je haarkleur sneller doen vervagen. Belangrijke ingrediënten in kleurbeschermende shampoo zijn siliconen, die een beschermend laagje om het haar leggen.

Is kleurshampoo geschikt als haarkleuring?

Een van de meest gestelde vragen over kleurshampoo is of het geschikt is als haarkleuring. Hoewel kleurshampoo pigmenten bevat, is het niet de bedoeling dat je een kleurshampoo gebruikt om je haar een andere kleur te geven. Kleurshampoo is een semi-permanente kleuring om je haarkleur mee op te frissen en zo lang mogelijk te behouden. Haarverf daarentegen is een permanente kleuring. Bij een haarkleuring wordt een developer gebruikt die ervoor zorgt dat de pigmenten doordringen in je haar. De pigmenten in kleurshampoo leggen alleen maar een laagje rond je haar en zitten dus aan de oppervlakte. Behalve dat je hiermee je haarkleur kunt opfrissen, kun je hiermee ook ongewenste tinten, bijvoorbeeld oranje of groene tinten, neutraliseren.

Kan ik grijze haren camoufleren met kleurshampoo?

Ook dit behoort tot de veelgestelde vragen over kleurshampoo. Hierboven heb je al kunnen lezen dat kleurshampoo anders werkt dan haarverf. Bij veel grijze haren zal een kleurshampoo niet voldoende dekking geven. Misschien dat je bij enkele grijze haartjes hier en daar net voldoende dekking hebt met kleurshampoo. Het is echter belangrijk om je ervan bewust te zijn, dat kleurshampoo een tijdelijke oplossing is. Met het wassen van het haar zal de kleur vervagen. Normaal gesproken zal een kleurshampoo na enkele wasbeurten verdwijnen. Hoe snel dit gebeurt is onder meer afhankelijk van de kwaliteit van de kleurshampoo, de conditie van het haar en de mate van blootstelling aan zonlicht. Om het vervagen van de kleur door het wassen van het haar te voorkomen, kun je natuurlijk wel telkens een kleurshampoo gebruiken.

Waarop letten bij kleurshampoo?

Weet wat je doet, als je kleurshampoo gaat gebruiken. Denk goed na over welke kleurshampoo jouw haar nodig heeft. Wanneer je de verkeerde kleur kiest of de shampoo te lang laat inwerken kan je ongewenste effecten krijgen. Ga je voor de eerste keer kleurshampoo gebruiken, laat je dan adviseren over het juiste product door een professionele kapper. Houd bij het gebruik van kleurshampoo rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Draag bij het aanbrengen van kleurshampoo wegwerphandschoenen om te voorkomen dat je gekleurde handen krijgt.
 • Breng de eerste keer een kleine hoeveelheid shampoo aan, ongeveer ter grootte van een euromunt. Is het effect niet voldoende, dan kun je de volgende keer iets meer gebruiken.
 • Verdeel de shampoo gelijkmatig over je haren.
 • De eerste keer laat de je shampoo wat korter inwerken, bijvoorbeeld 2 minuten, om te bekijken wat het effect is. Is het effect niet voldoende, dan kun je de shampoo daarna een minuut langer laten inwerken, etc. Doorgaans zal op de verpakking 3 tot 5 minuten inwerktijd staan.
 • Na het gebruik van de kleurshampoo kun je nog een conditioner of haarmasker aanbrengen. Vaak is dit wenselijk omdat in de meeste kleurshampoos weinig verzorgende ingrediënten zitten.
 • Let op: bij beschadigd haar werkt de kleurshampoo sneller en sterker in. Dat komt omdat de haarschubben verder openstaan of op sommige plekken zelfs ontbreken. Vaak zien we dit ook bij geblondeerd haar.
 • Door voorzichtig te werk te gaan voorkom je dat je haar te veel pigmenten opneemt, waardoor de kleur anders uitslaat dan verwacht, bijvoorbeeld paars, groen of rood. Dit kun je er wel uitwassen, maar het zal enkele wasbeurten duren voordat dit ongewenste effect weg is.

Heb je nog meer vragen over kleurshampoo en haarkleuren?

Wil je alles weten over het uitvoeren van professionele haarkleuringen en het onderhouden van gekleurd haar? Volg dan onze Opleiding Haarkleuren (hair coloring). Of volg onze modulaire Opleiding Allround Kapper, de opleiding haarkleuren vormt een onderdeel van deze complete opleiding!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie