Veelgestelde vragen over henna

21 oktober 2015 | Schoonheidszorg Alle blogposts

Henna versieringen zijn een lust voor het oog. Al eeuwenlang versieren mensen hun lichaam met henna patronen. Iedereen met een vaste hand en een creatieve instelling kan leren om henna versieringen te zetten. Je leert het tijdens de Cursus Henna van de Wellness Academie. Wil je henna artiest worden? Wil je alles weten over deze mystieke traditie? We beantwoorden hier veelgestelde vragen over henna!

Wat is henna?

Henna komt van de hennastruik (Lawsonia inermis). Deze struik komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en India. Van de bloemen wordt parfum gemaakt en de kleurstof voor hennaschilderingen komt uit de vermalen groene herfstbladeren. De hennapoeder wordt gemengd met citroensap en eventueel essentiële oliën. Henna heeft een oranjerode kleur. De kleurstof, lawsone, bindt met de keratine in de huid. Tijdens de cursus Henna leer je om zelf hennapasta te maken.

Waar komt de henna traditie vandaan?

Henna wordt binnen veel culturen gebruikt, o.a. binnen de islamitische, hindoeïstische, joodse en christelijke cultuur. Een andere naam voor henna is ‘mehndi’. Dit woord komt uit het Sanskriet (mendhikā). Het gebruik van mehndi wordt al beschreven in oude Vedische geschriften. Ook in de Arabische wereld staat henna al meer dan 5000 jaar symbool voor geluk, gezondheid en sensualiteit en zou een verbinding bieden met een oud tijdperk vol goede en kwade geesten (Baraka en Jnoun). De oudste bewijzen van hennaschilderingen komen uit Egypte, waar henna werd gevonden op mummies.

Waarvoor wordt henna in het westen gebruikt?

Henna is via de Bollywood films ook in het westen in trek geraakt. Veel beroemdheden lieten zich hierdoor inspireren en nu zien we ook dat het grote publiek steeds vaker de professionele henna artiest bezoekt. Henna versieringen worden bij ons veel gebruikt voor ceremonies als bruiloften. De bruidshenna is erg populair. Ook zwangere dames laten vaak hun buik versieren met henna. Dit noemen we ‘belly blessings’. De henna tattoo is een ideaal alternatief wanneer je geen permanente tattoo wilt of wilt uitproberen hoe een tattoo bij je staat. Tijdens de cursus henna van de Wellness Academie leer je o.a. om de mooiste bruidshenna en belly blessings te maken!

Hoe lang blijft henna zitten?

De hennapasta moet minimaal 4 uur op de huid blijven zitten om de kleurstof goed in te laten trekken. Hoe langer de henna blijft zitten, hoe donkerder de kleur. Na het verwijderen van de hennapasta blijft er een roodoranje kleur achter. Wanneer je de huid daarna insmeert met een hennabalsem blijft de versiering tot wel 5 dagen mooi zitten. Daarna begint het te vervagen. De kleur is meestal na 2 weken helemaal van de huid verdwenen.

Is henna schadelijk voor de huid?

Natuurlijke henna is niet schadelijk. Maar pas op, want er worden veel chemische ‘hennaproducten’ verkocht. Die worden vaak verkocht onder de naam ‘zwarte henna’. Aan deze producten is PPD (p-fenyleendiamine) toegevoegd wat wel schadelijk kan zijn voor de huid. PPD is een contactallergeen dat een allergische reactie kan veroorzaken. De echte traditionele hennapasta bevat enkel natuurlijke ingrediënten en heeft een roodoranje kleur. Hoe donker de kleur op de huid is, kan per persoon verschillen.

Let op: natuurlijke henna is nooit zwart!

Wil je een cursus henna volgen?

Bekijk dan hier de cursusdata van onze Henna cursus en schrijf je in voor de eerstvolgende cursus. Het is een praktische cursus in een kleine lesgroep. Je krijgt les van één van de meest gevraagde henna-artiesten van Nederland!