• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Veelvoorkomende voetkwalen bij hardlopers

18 maart 2019 | Nagelstyling & Pedicure
Veelvoorkomende voetkwalen bij hardlopers

Als hardloper vraag je veel van je voeten. Maar ben eens eerlijk? Geef je ze wel de verzorging die ze nodig hebben? Dat blijkt in de praktijk nog al eens tegen te vallen! Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan veelvoorkomende voetklachten onder hardlopers en geven we onmisbare pedicure tips. Dag in dag uit dragen je voeten je gewicht. Als hardloper maak je bovendien heel wat extra kilometers! Het risico op voetaandoeningen is daardoor een stuk groter. Kortom, hardlopersvoeten verdienen het om regelmatig in de watten gelegd te worden!

1. Sneller last van overtollig eelt

Hardlopers kunnen sneller last krijgen van overtollig eelt. Eelt op zich is geen probleem, het doet dienst als natuurlijke bescherming tegen te veel druk en wrijving. Als er echter te veel eelt ontstaat, wordt de huid te dik. Dit kan tot klachten leiden als pijnlijke voeten en een branderig gevoel. Doordat er tijdens het hardlopen veel druk op de voeten komt te staan, er veel wrijving is en de voeten meer transpireren, is de kans op overmatig eelt groter. Om ervoor te zorgen dat de eeltlaag niet te dik wordt, kun je elke week een lauwwarm voetbad nemen om de eelt zacht te maken, zodat je gemakkelijk zelf de eelt kunt verwijderen met een puimsteen. Nog beter is om overtollig eelt regelmatig door een pedicure te laten verwijderen. Wil je zelf graag pedicure worden en hardlopers helpen met hun voetenkwaaltjes? Bekijk dan hier onze Opleiding Pedicure.

2. Blaren tijdens het hardlopen

Blaren zijn een veelvoorkomende kwaal bij hardlopers. Bij het hardlopen warmen de voeten op, ze kunnen gaan zweten en iets opzwellen. Dit kan blaren veroorzaken. Blaren zijn net als eelt een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Door middel van blaren probeert het lichaam het onderliggende weefsel te beschermen. Blaren kunnen echter erg pijnlijk worden, doordat de huid branderig aanvoelt. Als je de blaren niet goed verzorgt kunnen er bovendien pijnlijke wonden ontstaan. Bij hardlopers zien we vooral blaren op de voetzool en de hiel, waardoor het vaak nodig is om de blaar door te prikken. Dat doe je met een steriele naald. Daarna dien je de blaar te ontsmetten en goed af te dekken, om te voorkomen dat bacteriën vrij spel krijgen en er infecties ontstaan.

3. Blaren voorkomen tijdens het hardlopen

Het allerbelangrijkste om blaren te voorkomen, zijn goed passende hardloopschoenen. Ga niet meteen vele kilometers maken als je nieuwe hardloopschoenen hebt. Bouw het aantal kilometers op om je schoenen goed in te lopen. Een andere goede tip is om naadloze sokken te dragen. Stiksels, naden en andere oneffenheden brengen een grotere kans op blaren met zich mee. Daarnaast is een dagelijkse goede voetverzorging essentieel. Als de huid van je voeten in goede conditie is en goed gehydrateerd is, zul je minder snel blaren krijgen. Let wel, de huid mag ook weer niet te zacht zijn. Je kunt je huid sterker maken, door je voeten regelmatig te verzorgen met kamferspiritus. Laat je adviseren over voetverzorging voor hardlopers door een professionele pedicure. Pas op met blarenpleisters. Ze kunnen dienen als een tweede huid over blaren om verwonding en pijn te voorkomen. Gebruik ze niet preventief, want dan kunnen ze juist blaren veroorzaken.

4. Voetproblemen door transpiratie

Tijdens het hardlopen moeten de voeten zich extra hard inspannen, waardoor ze meer transpireren om de voeten af te koelen. Hoewel de huid van je voeten na het hardlopen vochtig aanvoelt, zal je huid toch sneller uitdrogen, gezien er veel vocht via de huid werd afgegeven. Was na het hardlopen altijd goed je voeten en breng verzorgende crème aan. Een uitgedroogde huid is gevoeliger voor het ontstaan van eelt en kloven. Vergeet niet dat door het extra transpireren van de voeten er ook vocht achterblijft in de schoen. Berg je de hardloopschoenen daarom niet meteen op in een kast, maar laat ze eerst goed drogen. Vocht en warmte is de ideale voedingsbodem voor bacteriën. Ze zorgen ervoor dat je schoenen gaan stinken en ze kunnen infecties veroorzaken.

5. Ingegroeide teennagel

Hardlopers hebben vaak zachte en kwetsbare nagels. Dat komt doordat de voeten warm en vochtig worden tijdens het rennen. De voeten kunnen hierdoor zwellen, waardoor er in de schoen meer druk op de nagels komt te staan. Dit kan ertoe leiden dat de hoeken van de nagel in de nagelwallen groeien en je last krijgt van een ingegroeide teennagel. Dit zien we vooral veel bij de grote teen. Laat dit probleem verhelpen door een professionele pedicure. Ingegroeide teennagels kunnen ook ontstekingen veroorzaken. In dat geval ga je naar je huisarts om het probleem op te lossen. Je kunt ingegroeide teennagels voorkomen door de nagels kort te houden en steeds recht af te knippen. Vijlen is nog beter, omdat door knippen de nagel beschadigd kan raken. Je nagel bestaat namelijk uit meerdere laagjes die door knippen los kunnen komen van elkaar, waardoor de stevigheid van de nagel aangetast wordt.

6. Vermoeide en pijnlijke voeten

Tijdens het hardlopen heeft niet alleen de huid van de voeten te lijden, maar ook de vele spieren en gewrichten in de voet. Doordat je tijdens het hardlopen vele kilometers maakt en er veel druk en gewicht op je voeten komt te staan, kunnen je voeten vermoeid en pijnlijk aanvoelen. Je kunt de pijn in spieren en gewrichten verzachten met ontspannende voetmassages. Dat voelt niet alleen weldadig aan, het helpt ook om je spieren sneller en beter te laten herstellen, waardoor de kans op blessures en andere voetklachten vermindert. In onze Opleiding Pedicure leer je ontspannende voetmassages te geven. Wil je jouw klanten nog meer bieden op dit gebied? Check dan ook onze Cursus Thaise Voet- en Onderbeenmassage en de Cursus Voetreflexologie.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie