* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Voetverzorging tips voor wintersporters

19 december 2018 | Nagelstyling & Pedicure
Voetverzorging tips voor wintersporters

Goed verzorgde voeten zijn voor iedereen belangrijk, maar in het bijzonder voor sporters. Zo ook voor wintersporters! Het is weer de tijd van het jaar waarin veel mensen naar de wintersport vertrekken. Een te gekke sport, maar ook een sport die de meeste mensen niet dagelijks beoefenen. Het komt nogal eens voor dat mensen tijdens hun wintersportvakantie overvallen worden door onvoorziene voetklachten. Dat kan je welverdiende vakantieplezier behoorlijk drukken! Daarom hier enkele onmisbare voetverzorging tips voor wintersporters.

Preventie door goede voetverzorging vooraf

As je op wintersport gaat, mag je niet vergeten dat je voeten je belangrijkste lichaamsdelen zijn, omdat ze dienen als schokdempers, om snelheid te maken en om te sturen. Het klinkt logisch dat het belangrijk is dat je voeten vooraf in topconditie zijn. Kleine verwondingen en andere voetproblemen kunnen anders tijdens het skiën of snowboarden voor grote problemen zorgen. We raden je daarom aan om ruim voor je wintersportvakantie je voeten regelmatig te laten verzorgen door een professionele pedicure, zodat er ook tijd genoeg is om eventuele problemen op tijd te herkennen en op te lossen.

Passend schoeisel en passende sokken

Als er iets belangrijk is om voetproblemen tijdens de wintersport te voorkomen, dan zijn het wel passende schoenen. Je hebt misschien de neiging om stevige skischoenen aan te schaffen. Dat is ook belangrijk, maar maak niet de fout dat ze te strak zitten. Let erop dat je skischoenen je voeten en enkels goed op hun plaats houden, terwijl ze tegelijkertijd je enkels de flexibiliteit geven om licht mee te buigen. Het is een aanrader om je skischoenen voor je vakantie al een paar keer te dragen. Ga bijvoorbeeld naar een indoor ski center, om je voeten eraan te laten wennen. Besteed ook voldoende aandacht aan de juiste skisokken. Te strakke, te dunne of te dikke sokken zijn de oorzaak van veel voetklachten tijdens de wintersport. Daarnaast moeten je sokken je voeten ook goed droog houden. Lees ook: Pedicure tips voor wandelaars

Tips tegen blaren tijdens de wintersport

Ben je erg gevoelig voor blaren, dan is het extra belangrijk om vooraf aan de wintersport je voeten goed te verzorgen. Een professionele pedicure is hiervoor de aangewezen persoon. Je kunt onder andere ook kamferspiritus gebruiken om je voeten te beschermen tegen blaren. Het maakt de huid droger en harder. Hierdoor ontstaan er minder snel blaren. Kies bij voorkeur voor kamferspiritus met glycerine, want dit houdt de huid nog eens extra soepel, waardoor deze niet snel zal breken. Bovendien houdt glycerine vocht vast, waardoor je huid goed gehydrateerd blijft. Een ander voordeel is dat kamfer kalmerend werkt op de spieren. Het is een weldaad voor je voeten, nadat je urenlang op de latten hebt gestaan! Neem altijd voor de zekerheid blarenpleisters mee, voor het geval je alsnog blaren krijgt.

Blauwe en pijnlijke tenen

Een veel gezien voetprobleem onder wintersporters zijn blauwe, pijnlijke tenen. Dit kan veroorzaakt worden door knellende schoenen, maar ook te lange teennagels zijn vaak de boosdoener. Het is essentieel dat de nagels recht en kort worden afgeknipt. Wanneer het uiteinde van een te lange nagel tegen de skischoen drukt, wordt de nagel iets opgeheven van het nagelbed. Onder de nagel verzamelt zich bloed en er ontstaat een bloeduitstorting, oftewel een subunguaal hematoom. Een arts of pedicure kan een gaatje boren in de nagel om je te verlossen van de druk. De nagel kan op den duur loslaten. Het zal dan zeker zes maanden duren, voordat de nieuwe nagel weer helemaal terug is gegroeid. Tip: je kunt pedi wol over je tenen aanbrengen. Dit dient als een stootkussen.

Belang van goede voetverzorging

Uiteraard is een goede voetverzorging belangrijk om ongemak en pijn tijdens je wintersportvakantie te voorkomen. De gevolgen hiervan kunnen echter nog verder reiken. Door de pijn worden jouw techniek, controle, bewegingsvrijheid en uithoudingsvermogen negatief beïnvloed. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller ongelukken krijgt en ernstige blessures oploopt. Door de pijn aan je voeten, ga je mogelijk ook je knieën en heupen te zwaar of verkeerd belasten, wat weer tot extra klachten kan leiden. Heb je al eerder voetproblemen gehad tijdens de wintersport? Dan kan een pedicure je doorverwijzen naar een podoloog voor podotherapeutische inlegzolen voor je skischoenen en advies voor je lichaamshouding bij het skiën. 

Heb je zelf interesse in het vak van professionele voetverzorging, mis dan niet onze volwaardige Opleiding Pedicure in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Hasselt en Antwerpen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie