* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Voordelen van massage voor ouderen

21 mei 2018 | Massage & Therapieën
Voordelen van massage voor ouderen

Met de toenemende vergrijzing is het goed om eens stil te staan bij wat massage voor ouderen kan betekenen. Overweeg je om massagetherapeut te worden? Ben je misschien al werkzaam binnen de massagebranche en wil je je verder scholen? Of ben je op zoek naar manieren waarop jouw massagesalon kan groeien? Dan is het misschien interessant om je te richten op een oudere doelgroep. Niet alleen omdat deze doelgroep de komende jaren blijft groeien, maar ook om dat je zo ontzettend veel voor deze mensen kunt betekenen. Lees hier meer over de voordelen van massage voor ouderen en over welke massages het meest geschikt zijn!

Soepele spieren en gewrichten

Met het verstrijken van de tijd ontkomt niemand aan ouderdomsverschijnselen, denk hierbij onder andere aan minder soepele gewrichten en minder sterker spieren. Hierdoor raak je ook sneller vermoeid. Massage kan een belangrijke rol spelen bij het langer soepel houden van spieren en gewrichten. Het kan spierspanningen en verkrampte spieren verminderen. Zie massage als een onmisbare onderhoudsbeurt voor de spieren. In combinatie met voldoende bewegen en gezond eten is massage een goede manier om langer te kunnen genieten van een actief leven.

Bloedcirculatie en afweersysteem

Massage bevordert de bloedsomloop en daardoor ook de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar alle lichaamscellen en de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Op deze manier stimuleert massage de gezondheid van het hele lichaam. Daarnaast zorgt massage ook voor het stimuleren van het lymfesysteem; overtollig vocht en afvalstoffen worden beter afgevoerd. Dit is erg belangrijk voor een goed functionerend afweersysteem. Door het ontspannende effect van massage daalt de bloeddruk en slaapt men beter, waardoor het lichaam vervolgens ook weer beter kan herstellen en men zich fitter voelt.

Pijnstillend en beter bewust van eigen grenzen

Een ander voordeel van massage voor ouderen, die vaak last hebben van een pijntje hier en een pijntje daar, is dat massage zorgt voor de toename van serotonine in het lichaam. Dit is een lichaamseigen pijnstiller. Dit betekent dat ouderen minder snel naar pijnstillers hoeven te grijpen en de kwaliteit van leven wordt verbeterd. Regelmatig een massage ondergaan, maakt mensen ook bewuster van hun eigen lichaam. Ze herkennen beter wanneer en waar er klachten ontstaan en voelen als het ware beter hoe de energie door hun lichaam stroom of stagneert. Dit helpt ouderen om beter hun grenzen te leren kennen, zodat ze klachten door overbelasting en vermoeidheid kunnen voorkomen.

Positieve uitwerking op emotioneel welzijn

Liefdevolle en zachte aanrakingen zijn in elke levensfase heel belangrijk, evenals oprechte aandacht en interesse voor de persoon. In de harde realiteit van vandaag zien we dat veel ouderen in een sociaal isolement raken. Ze zijn minder goed ter been, gaan minder vaak de deur uit en kinderen en kleinkinderen hebben een druk leven en komen nog maar weinig op bezoek. Gedachten als ‘Ik doe er niet meer toe’ spelen op. Daarnaast hebben ouderen ook te kampen met het feit dat ze steeds vaker mensen om zich heen verliezen. Dit alles is van grote invloed op hun emotionele welzijn.

Massage kan door middel van prettige aanrakingen en warmte gevoelens van verbondenheid, rust, welbevinden en eigenwaarde stimuleren. De oprechte aandacht van de massagetherapeut is hiervoor heel belangrijk. Het helpt ouderen ook om hun ouder wordende lichaam beter te accepteren. De aanrakingen en milde massagetechnieken zorgen ervoor dat de aanmaak van ‘feel good’ hormonen als oxytocine en serotonine wordt gestimuleerd en dat er minder van het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt.

Massage voor ouderen: welke massages zijn geschikt?

Voor het bereiken van bovengenoemde gezondheidsvoordelen is het belangrijk om zachte ontspannende massages te geven. Denk hierbij aan de klassieke ontspanningsmassage, die in onze Cursus Ontspanningsmassage aan de orde komt. Een goede aanvulling hierop is de Cursus Manuele Lymfedrainage, waarin je hele milde technieken leert om in te werken op het lymfesysteem.

Een andere geschikte massagevorm voor ouderen die laagdrempeliger is, is voetreflexologie. Sommige ouderen vinden het misschien niet prettig om uit de kleren te gaan. Voor deze massage hoeven alleen de schoenen en sokken uit. Ook verticale reflextherapie (VRT) is een aanrader, waarmee je zowel hand- als voetmassages kunt geven in een zittende of staande positie. Meer weten? Bekijk hier onze Opleiding Voetreflexologie en de Cursus Verticale Reflextherapie (VRT).

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie