* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Een mondkapje voor nagelstylistes onzin?

4 januari 2016
Een mondkapje voor nagelstylistes onzin?

Draag jij een mondkapje tijdens het uitvoeren van je nagelbehandelingen? Het zit niet zo fijn, je bent minder goed verstaanbaar en je klanten kijken er misschien vreemd van op. Dat zijn echter geen goede redenen om het dragen van een mondkapje maar te laten. Een mondkapje is bij sommige behandelingen belangrijk voor je gezondheid als professionele nagelstyliste. Merk je dat je klanten zich er ongemakkelijk door voelen? Leg ze dan uit waar een mondkapje voor nagelstylistes voor dient!

Mondkapje voor nagelstylistes tegen geuren, dampen en stof

Het is belangrijk dat je als nagelstyliste de blootstelling aan geuren, dampen, nagelvijlsel en stof zo veel mogelijk beperkt. Dat geldt zowel voor nagelstylistes die kunstnagels zetten als voor nagelstylistes die natuurlijke nagelbehandelingen aanbieden. Kijk maar eens hoeveel stof er op je behandeltafel en op je kleren zit als je een half dagje aan het werk bent geweest. Al dat stof dwaalt ook door de lucht en dat adem je in. Hoeveel klanten zie je op een dag: vijf, zes, zeven of meer? Je kunt je voorstellen dat er na zo veel klanten heel wat in de lucht hangt. En dat is niet goed voor je. Een mondkapje voor nagelstylistes kan je onder meer behoeden voor ademhalingsproblemen.

Voorkom het ontwikkelen van allergieën

Er zijn heel wat verhalen bekend van nagelstylistes die allergieën hebben ontwikkeld, omdat ze weinig of geen maatregelen namen om de blootstelling aan stof en dampen in hun salon te beperken. Ze lieten het mondkapje voor nagelstylistes liever links liggen. Door de overmatige blootstelling aan deze producten, geeft het lichaam een overdadige immuunreactie. Het gevolg is dat je je beroep niet meer kunt uitoefenen, omdat je niet meer met deze producten kunt werken. Een mondkapje voor nagelstylistes onzin? Nee, beslist niet! Je wilt dit mooie beroep toch zeker nog jaren kunnen uitoefenen! Til je nagelstyling talent naar een hoger niveau door bij ons een Cursus Nagelstyling voor gevorderden te volgen.

Moet mijn klant geen mondkapje dragen?

Wanneer je een mondkapje draagt, kan bij je klanten de vraag oprijzen: ‘Mijn nagelstyliste houdt wel rekening met haar eigen gezondheid, maar waarom niet met die van mij?’ Leg je klanten daarom altijd uit waarom je het mondkapje draagt en waarom je klant dat niet hoeft te doen. Stel je klanten gerust door ze te vertellen dat de blootstelling aan de producten zowel voor jou als voor je klanten aanzienlijk lager is dat de toegestane limieten. Maar omdat jij dag in dag uit eraan blootgesteld wordt, neem je deze preventieve maatregel. Je klant hoeft zich geen zorgen te maken. Zij komt maar af en toe voor een korte tijd langs. Daarbij hoeft zij zich niet over de nagels te buigen, waardoor ze veel minder dampen en stof inademt. Mogelijk heb je nog meer maatregelen genomen, waar je klant wel profijt van heeft. Zie verderop in dit artikel!

Waarom ineens een mondkapje dragen?

Droeg je voorheen geen mondkapje, maar heb je besloten om dat nu ineens wel te doen? Dan kun je van je klanten de vraag krijgen: ‘Ben je andere gevaarlijkere producten gaan gebruiken?’ Hoe verantwoord je dan dat je nu ineens deze maatregel hebt genomen? Vertel je klant dat je je bewuster bent geworden van de risico’s van werken in een nagelsalon en dat je je verdiept hebt in een gezondere en veiligere werkomgeving. Je klant zal het waarderen als je laat zien dat je voortdurend bij blijft leren. Ontdek hier al onze Nagelstyliste Opleidingen.

Biedt een mondkapje voor nagelstylistes voldoende bescherming?

Een mondkapje biedt veel bescherming, maar er zijn nog veel meer maatregelen die je kunt nemen om van je nagelsalon een gezondere werkomgeving te maken. Al deze maatregelen samen beperken de gezondheidsrisico’s tot een minimum:

 • Handschoenen dragen
  Hiermee voorkom je dat je allergieën ontwikkelt en ze beschermen je tegen eventuele ziekteverwekkers.
 • Luchtfiltersysteem
  Installeer een luchtfiltersysteem dat de dampen en geuren uit de lucht filtert. Er zijn speciale luchtfiltersystemen voor nagelsalons op de markt.
 • Afzuigsysteem
  Sommige deeltjes die vrijkomen zijn zwaarder dan de lucht en vallen naar beneden. Om te voorkomen dat ze door je salon blijven dwalen, kun je een afzuigsysteem in je behandeltafel laten inbouwen die ze meteen tijdens de behandeling opzuigt.
 • Chemische producten in afgesloten verpakkingen
  Laat verpakkingen met chemische producten niet langer openstaan dan nodig.
 • Let op je afval
  Gooi watjes die gedrenkt zijn in aceton niet zomaar in de vuilnisbak, maar verpak ze eerst in een afsluitbaar plastic zakje. Zorg daarbij ook voor een afsluitbare vuilnisbak.

Gebruik jij een mondkapje tijdens je nagelbehandelingen? Welke maatregelen neem jij om van je nagelsalon een veilige en gezonde werkplek te maken? We horen graag wat jouw tips en suggesties zijn!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie