Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarom is kennis van meridianen zo belangrijk?

25 augustus 2015
Waarom is kennis van meridianen zo belangrijk?

Wellness Academie biedt een groot aantal opleidingen en cursussen aan op het gebied van massages en therapieën, waaronder ook de Cursus meridianen- en elementenleer. Dit is een onmisbare cursus voor elke massagetherapeut, die geïnteresseerd is in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Met de kennis en vaardigheden, die je tijdens deze cursus opdoet, kun je je klanten nog beter van dienst zijn. Ontdek hier wat deze cursus voor je kan betekenen als massagetherapeut!

Meridianen transporteren levensenergie

We weten allemaal dat de bloedvaten in ons lichaam bloed transporteren om het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Verder zorgt het zenuwstelsel ervoor dat er signalen door ons lichaam worden gestuurd, om allerlei lichamelijke processen in werking te stellen. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is er daarentegen niet alleen aandacht voor het fysieke lichaam. Binnen deze gezondheidsleer richt men zich voornamelijk op het energetisch stelsel. Dit stelsel bestaat uit meridianen en acupunten (energiebanen en energiepunten), waar doorheen de levensenergie stroomt. Deze energie noemen we qi. In de cursus meridanen en elementenleer leer je hier het fijne van.

Stagnatie in qi zorgt voor gezondheidsklachten

Qi ligt aan de basis van de algehele gezondheid van de mens. Hiervoor is een evenwichtige doorstroom van qi nodig door de meridianen en acupunten. Allerlei factoren kunnen ervoor zorgen dat er stagnaties ontstaan in de doorstroom van de levensenergie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stress, ongezonde voeding, te weinig beweging, etc. Vervolgen leiden deze stagnaties tot gezondheidsklachten. Tijdens onze cursus meridianen & elementenleer leer je alles over het meridiaanstelsel. Je leert onder meer wat de werking en functie is van de verschillende energiebanen en -punten. Daarbij leer je om de meridianen en acupunten te lokaliseren en om ze te manipuleren met acupressuurtechnieken. Onderwerpen die binnen deze context ook aan bod komen, zijn: de drie kostbaarheden qi, jing en shen, yin en yang en de orgaanklok.

Wat is de 5 elementenleer?

De 5 elementenleer staat nauw in verband met het meridianenstelsel. Deze leer helpt je namelijk om het meridianenstelsel nog beter te begrijpen. De vijf elementen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Ze verwijzen echter niet direct naar de materialen of fenomenen, waar ze de naam van dragen. Het is een abstractere theorie en elk element bevat een systeem van functies en eigenschappen. Deze beïnvloeden elkaar overigens ook weer onderling. Ze hangen elk samen met, onder andere: de seizoenen, meridianen, kleuren, geuren, geluiden, emoties en leeftijden. Het systeem van de 5 elementen kun je gebruiken bij het opstellen van een anamnese en een behandelplan.

Oost en west ontmoeten elkaar

We zien dat oosterse en westerse inzichten elkaar steeds vaker ontmoeten om zo de gezondheid van mensen te bevorderen. Kennis van de meridianen en de 5 elementenleer is daarom een belangrijke aanvulling op je werk als massagetherapeut. Het helpt je onder meer bij het uitvoeren van anamneses, het opstellen van een behandelplan en het goed beargumenteren van je werkwijze. Let op: raad klanten bij ernstige gezondheidsklachten altijd aan om een arts te raadplegen. Jouw behandelingen als therapeut voer je uit met als doel preventie van klachten of als ondersteunende behandeling om klachten te verlichten. Naast de meridianen en elementenleer cursus biedt Wellness Academie nog veel meer wellness en massagecursussen aan. Bekijk hier het overzicht van al onze massagecursussen.

Een cursus meridianen en elementenleer volgen?

Heb je interesse in een cursus meridianen en elementenleer? Dan ben je daarvoor bij Wellness Academie aan het aangewezen adres. Op verschillende momenten in het jaar start er een cursus. Binnen een weekend leer je alles over deze materie. Je krijgt bovendien les van een ervaren topdocent, die de lesstof op een begrijpbare manier overbrengt. Schrijf je vandaag nog in voor onze cursus meridianen en elementenleer!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie