Waarom is (basis)kennis van de meridianen zo belangrijk?

25 augustus 2015 | Massage & Therapieën Alle blogposts

De Wellness Academie biedt een groot aantal opleidingen en cursussen aan op het gebied van massages en therapieën, waaronder ook de Cursus meridianen & elementenleer. Dit is een onmisbare cursus voor elke massagetherapeut. Met de kennis en vaardigheden die je tijdens deze cursus opdoet kun je je klanten nog beter van dienst zijn. Ontdek hier waarom deze cursus zo belangrijk is.

Meridianen transporteren levensenergie

We weten allemaal dat de bloedvaten in ons lichaam bloed transporteren om het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Verder zorgt het zenuwstelsel ervoor dat er signalen door ons lichaam worden gestuurd om allerlei lichamelijke processen in werking te stellen. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is er niet alleen aandacht voor het fysieke lichaam, maar ook voor het energetisch lichaam dat bestaat uit een stelsel van meridianen en acupunten (energiebanen en energiepunten) waardoor de levensenergie stroomt. Deze energie wordt qi genoemd.

Stagnatie in qi zorgt voor gezondheidsklachten

Qi ligt aan de basis van de algehele gezondheid van de mens. Hiervoor is een evenwichtige doorstroom van qi nodig door de meridianen en acupunten. Allerlei factoren kunnen ervoor zorgen dat er stagnaties ontstaan in de doorstroom van de levensenergie en tot gezondheidsklachten leiden. Tijdens deze cursus meridianen & elementenleer leer je alles over het meridiaanstelsel. Je leert wat de werking en functie is van de verschillende meridianen en acupunten, je leert om de meridianen en acupunten te lokaliseren en om ze te manipuleren met acupressuurtechnieken. Onderwerpen die binnen deze context ook aan bod komen zijn: de drie kostbaarheden qi, jing en shen, yin en yang en de orgaanklok.

Wat is de 5 elementenleer?

De 5 elementenleer staat nauw in verband met het meridianenstelsel en kan je helpen om het meridianenstelsel beter te begrijpen. Met de vijf elementen worden Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water bedoeld. Ze verwijzen niet direct naar de materialen of fenomenen waar ze de naam van dragen. Het is een abstractere theorie en elk element bevat een systeem van functies en eigenschappen die elkaar onderling weer beïnvloeden. Ze hangen elk samen met seizoenen, meridianen, kleuren, geuren, geluiden, emoties, leeftijden etc. Het systeem van de 5 elementen kun je gebruiken bij het opstellen van een anamnese en het opstellen van een behandelplan.

Oost en west ontmoeten elkaar

We zien dat oosterse en westerse inzichten elkaar steeds vaker ontmoeten om zo de gezondheid van mensen te bevorderen. Kennis van de meridianen en de 5 elementenleer is daarom een belangrijke aanvulling op je werk als massagetherapeut. Het helpt je bij het stellen van anamneses, het opstellen van een behandelplan en het goed beargumenteren van je werkwijze. Let op: raad klanten bij ernstige gezondheidsklachten altijd aan om een arts te raadplegen. Jouw behandelingen als therapeut zijn bedoeld als preventieve behandeling of als ondersteunende behandeling om klachten te verlichten.

Een cursus meridianen & elementenleer volgen?

Daarvoor is de Wellness Academie het aangewezen adres. Op verschillende momenten in het jaar kun je een cursus meridianen & elementenleer volgen. Binnen een weekend leer je alles over de meridianen en de 5 elementenleer. Je krijgt les van een ervaren docent die de lesstof op een begrijpbare manier overbrengt. Schrijf je hier online in voor de volgende cursus meridianen & elementenleer!