Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarop letten bij blond haar bruin verven?

10 juni 2019 | Haarverzorging
Waarop letten bij blond haar bruin verven?

Heb je het idee gekregen om je blonde haar bruin te verven? Dan vraag je je misschien af of dat wel mogelijk is. Staat het mij wel mooi? Laat je zeker eerst eens goed informeren door een professionele kapper met veel ervaring in haarkleuren. Je lichte haar donkerder maken vraagt om wat extra aandacht, maar je kapper zal het zeker wel voor elkaar krijgen. We gaan in dit artikel in op waar je op moet letten bij blond haar bruin verven!

Meer over haarkleuren en pigmenten

Wanneer je je haar laat verven of als je zelf wilt leren om haarkleuringen uit te voeren, is het goed om wat meer te weten over haarkleuren en pigmenten. Kenmerkend voor blond haar is dat hier weinig tot geen pigmenten in zitten. De blonde haren bevatten hoofdzakelijk gele en blauwe pigmenten. Bruine haren daarentegen bevatten warme rode en oranje pigmenten en daarnaast ook nog groene pigmenten. Dit zijn dus hele andere kleuren dan in blond haar. Dit maakt dat het lastig is om binnen één behandeling van blond naar bruin te gaan. Probeer je dit evengoed, dan kan je haar een groene of blauwe gloed krijgen.

Pas op dat je haar niet groen uitslaat!

Het probleem is dat veel bruine haarverf ontwikkeld is met het idee dat de verf gebruikt wordt door mensen die van nature donker haar hebben. Is je haar blond, dan slaat de combinatie van rode pigmenten met groene pigmenten door naar groen. Dat komt doordat ze in combinatie met de pigmenten van blond haar, geel en blauw, tot een extra groene kleur leiden. Zou je graag een warme bruine haarkleur hebben? Dan is het nodig dat er extra warme pigmenten toegevoegd worden. Wat zijn de juiste verhoudingen? Dat is afhankelijk van jouw natuurlijke haarkleur, het gewenste resultaat en de conditie van je haar. Laat de receptuur samenstellen door een professionele kapper! Is kapper/kapster een beroep naar jouw hart? Volg dan onze Opleiding Kapper!

Zorg voor een goede dekking

Een ander probleem waar je mee geconfronteerd wordt bij blond haar bruin verven is dat bruine haarverf in blond haar meestal niet voldoende dekking geeft. Het resultaat is dan een kapsel met een vaalbruine en bijna doorzichtige kleur. Het is niet verstandig om je blonde haar dus zomaar te kleuren met een bruine haarverf, vanwege de mogelijke groene gloed en een doffe uitstraling. Dat is natuurlijk niet wat je voor ogen had! Hoe kun je dit oplossen? We geven je hieronder twee suggesties voor het verkrijgen van een warme bruine kleur, waar je lang plezier van zult hebben.

Tips voor blond haar bruin verven

Wil je het goed aanpakken, dan heb je twee mogelijkheden:

 • Meerdere keren mild kleuren
  Omdat je met een kleuring nooit meteen een optimaal resultaat behaalt, kun je het haar meerdere keren achter elkaar kleuren. Het is wel belangrijk dat het dan steeds om een milde kleuring gaat, want het is niet bevorderlijk voor de conditie van je haar.
 • Voorpigmenteren
  Beter is waarschijnlijk om je haar eerst voor te pigmenteren. Je laat je haar als het ware eerst in de grondverf zetten. De missende pigmenten in je blonde haar, de rode en oranje pigmenten, worden zo in het haar aangebracht. Daarna breng je de kleur aan die je graag wilt. Dankzij de voorpigmentering zal deze beter vat krijgen op je haar. 

Je gekleurde haar heeft extra verzorging nodig

Houd er rekening mee dat blond haar bruin verven een flinke aanslag op je haar betekent. Het is daarom belangrijk om je haar extra goed te verzorgen, bij voorkeur met kwalitatieve haarproducten die je aangeraden worden door je kapper. Zo zorg je ervoor dat je haar zo min mogelijk te lijden heeft van de haarkleuring en dat de warme glanzende bruine kleur lang mooi blijft! Wil je zelf een expert in haarkleuren worden? Schrijf je dan hier in voor onze Cursus Haarkleuren!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie