Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarop letten bij fibromyalgie en massage?

15 januari 2024 | Massage & Therapieën
Waarop letten bij fibromyalgie en massage?

Fibromyalgie is een complexe aandoening, die gepaard gaat met onder meer chronische spierpijn, vermoeidheid en slaapproblemen. Het beïnvloedt de dagelijkse activiteiten aanzienlijk en kan een enorme hindernis vormen voor degenen die erdoor getroffen worden. Massage kan in dat geval verlichting bieden. Zie je het als jouw missie om mensen met fibromyalgie verlichting te bieden middels massages? Dan is het belangrijk om te beseffen dat deze klanten speciale aandacht vereisen. Daarom vertelt Wellness Academie je hier meer over fibromyalgie en massage.

De fascinerende wereld van massage

Wellness Academie is gespecialiseerd in het aanbieden van uiteenlopende massagecursussen. Er bestaat namelijk een wereld aan soorten massages. We raden je aan om je traject als professional binnen de wellness branche te starten door op de eerste plaats onze opleiding massagetherapeut te volgen. Tijdens deze opleiding leer je alle basistechnieken voor een complete ontspannende lichaamsmassage. Daarnaast bieden we nog tal van andere massagecursussen aan, waarmee je nog beter op de specifieke behoeften van iedere klant kunt inspelen. Doordat we in het verleden merkten dat er veel vraag was naar massages voor mensen met fibromyalgie, hebben we ook de cursus fibromyssage in ons opleidingsaanbod opgenomen.

Fibromyalgie en massage: wat zijn de uitdagingen?

Al veel fibromyalgie patiënten hebben mogen ervaren hoe massage een waardevolle aanvullende behandelwijze kan zijn bij het verlichten van hun klachten. Het kan namelijk helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de bloedcirculatie. Een van de manieren waarop fibromyalgie tot uiting komt, is in de vorm van triggerpoints. Dit zijn pijnlijke knopen in de spieren. Ook op dit vlak kan massage uitkomst bieden. Echter, is het belangrijk om extra attent te zijn bij het masseren, want de behandeling mag nooit pijnlijk zijn en de klachten erger maken. De uitdaging zit hem dus in het vergaren van voldoende kennis over de aandoening, een goede communicatie met de klant en een flexibele instelling.

Extra aandacht voor gevoelige spieren en huid

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij fibromyalgie en massage is dat je je ervan bewust bent dat deze mensen vaak een lagere pijndrempel hebben. Hun spieren en huid zijn doorgaans gevoeliger. Daarom is het essentieel om tijdens de massage de druk aan te passen aan het comfortniveau. Vraag aan je klant hoe hij of zij de druk ervaart en stem daar de behandeling op af. Check regelmatig of de behandeling niet pijnlijk is. Zelfs wat normaal gesproken als “lichte druk” wordt beschouwd, kan voor deze mensen toch onaangenaam zijn. Heeft je klant last van triggerpoints? Dan geldt ook hier dat je deze punten zeer zachtjes behandelt.

Tip: neem hier ook een kijkje bij onze cursus triggerpoint massage.

Pas de tijdsduur van de massage aan

De meeste mensen zullen uitgebreide ontspannende massages zalig vinden. Heb je echter te maken met fibromyalgie patiënten, dan moet je er rekening mee houden dat dit gepaard kan gaan met extreme vermoeidheid. Te lange massagesessies kunnen dan te overweldigend zijn. In plaats van dat je klant er meer energie door krijgt, kan het daarentegen een uitputtend effect hebben. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom zijn bij deze klanten kortere en gerichtere massages meestal effectiever. Elk persoon met fibromyalgie is anders. Daarbij kunnen ook hun behoeften van dag tot dag variëren. Het is belangrijk om als massagetherapeut flexibel te zijn en de sessie aan te passen aan de specifieke situatie van je klant op dat moment. Let op: bij ernstige klachten, verwijs je je klant altijd door naar een arts! Massage is enkel een aanvullende behandelwijze.

Meer weten over fibromyalgie en massage?

Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres. In onze praktijkgerichte cursus fibromyalgie leer je het fijne over deze behandeling. Je leert onder meer om verschillende behandelingen te geven, zoals een massagesessie die specifiek gericht is op het bevorderen van de nachtrust, een massage die tot doel heeft om pijn in het algemeen te verminderen en een speciale massage die een verlichtende werking heeft bij hoofdpijn. Meer weten? Neem dan hier een kijkje bij onze cursus fibromyalgie en schrijf je op tijd in. De inschrijvingen zijn beperkt!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie