Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarop letten na het ondergaan van een massage?

21 januari 2019 | Massage & Therapieën
Waarop letten na het ondergaan van een massage?

Wie ondergaat er niet graag een massage? Massages hebben een weldadige en heilzame werking op lichaam en geest. Een professionele massagetherapeut, die hart heeft voor zijn cliënten, zal hen vooraf goed voorbereiden op de massage en achteraf de nodige tips meegeven. Op die manier zullen de positieve effecten van de massage nog langer doorwerken. We besteden in dit artikel aandacht aan waarop je moet letten na het ondergaan van een massage.

1. Blijf zelf actief aan je gezondheid werken

Wie zich verdiept in de vele positieve gezondheidseffecten van massage zal aangenaam verrast worden. Zo stimuleert massage de bloedcirculatie, het helpt gewrichten en spieren om soepeler te blijven, het verwijdert toxines uit het lichaam, de conditie van de huid verbetert en massage kan zelfs ondersteuning bieden bij afslanken. Deze positieve effecten zijn echter geen vrijbrief, om verder zelf niets aan je gezondheid te doen. Deze gunstige effecten zullen alleen optimaal tot hun recht komen, als je naast het ondergaan van de massages ook voldoende beweegt en gezond eet. Massage is niet bedoeld als vervanging of als alternatief voor sport en gezonde voeding. Het is bedoeld als aanvulling en ondersteuning voor optimale gezondheidsvoordelen.

2. Voldoende water drinken na afloop

Een veelgehoorde klacht na het ondergaan van een massage is hoofdpijn. Door de massage wordt de bloedsomloop en de stofwisseling van je lichaam gestimuleerd. Je lichaam gaat harder aan de slag om afvalstoffen af te voeren en heeft daarom ook meer behoefte aan water om deze taak succesvol te vervullen. Het is daarom een aanrader om na de massage direct een glas water te drinken. Doe je dit niet, dan kan gebrek aan vocht tot hoofdpijn leiden. Door voldoende te drinken ondersteun je de verhoogde circulatie die de massage teweeg heeft gebracht. Vermijd cafeïne houdende dranken en alcohol, omdat deze dranken het lichaam juiste dehydrateren.

3. Ga aan de slag met zelfhulp tips

Bij bepaalde klachten kan een massagetherapeut tips meegeven voor oefeningen om ervoor te zorgen dat de klachten afnemen of in de toekomst voorkomen kunnen worden. Deze tips kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn voor mensen met rug-, schouder-, nek- of knieklachten en die een sportmassage of triggerpointmassage hebben ondergaan. Het is belangrijk dat je deze tips opvolgt. De massages zullen hierdoor beter tot hun recht komen en tot duurzame resultaten leiden. Neem hier ook een kijkje bij onze cursus sportmassage, de complete opleiding sportmassage en de cursus triggerpoint massage. Daarnaast zijn er ook massages met zelfhulptechnieken voor het op peil houden van de energie en levenskracht in het lichaam. Binnen de shiatsu therapie kennen we do-in; dit is een combinatie van meridiaan-oefeningen, ademhalingsoefeningen, ki-oefeningen en zelfmassage. Je leert er meer over in onze Cursus Shiatsu.

4. Een massage ondergaan maakt je bewuster van je lichaam

Regelmatig een massage ondergaan draagt bij aan een betere bewustwording van je eigen lichaam. Je krijgt beter in de gaten wanneer je je grenzen overschrijdt en waar pijntjes of klachten vandaan komen. Houd daarom na het ondergaan van een massage beter in de gaten wat dit met je lichaam doet. Merk je misschien veranderingen in je lichaam? Laat je massagetherapeut altijd weten als je bepaalde veranderingen of symptomen opmerkt. Het is voor je massagetherapeut belangrijk om te weten hoe jouw lichaam reageert op de massages, zodat hij of zij de massages daarop kan afstemmen en je er nog meer profijt van hebt. Wil je zelf alles leren over ontspannende massages geven? Bekijk dan hier onze Cursus Massage (Ontspanningsmassage).

5. Ervaar je ook emotionele en mentale veranderingen?

Massage werkt tegelijkertijd in op zowel lichaam als geest. Op emotioneel en mentaal gebied kun je bijvoorbeeld ervaren dat je beter in je vel zit. Dit kan leiden tot harmonieuzere sociale relaties, meer productiviteit, positiever in het leven staan en meer zelfvertrouwen. Het kan daarnaast ook gebeuren, dat er na het ondergaan van een massage juist onverwerkte emoties loskomen en je emotioneler en gevoeliger bent dan anders. Bij een volgende sessie is het aan te raden om aan je massagetherapeut te vertellen welke emotionele en mentale veranderingen je hebt ervaren. Je massagetherapeut zal daardoor beter op jouw kunnen reageren en het is prettig om meer inzicht te verkrijgen in hoe aanrakingen de emoties van mensen kunnen beïnvloeden. Massagevormen die sterk inwerken op emotioneel en mentaal vlak zijn o.a.: Holistic Pulsing, Indiase Hoofdmassage en Klankmassage.

Haal meer uit je massage!

Kortom, een goede communicatie en samenwerking tussen massagetherapeut en klant zal ervoor zorgen dat een massage ondergaan tot zo optimaal mogelijke resultaten leidt.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Indiase hoofdmassage (Indian head massage)
Indiase hoofdmassage (Indian head massage)
 • 1 dag
 • € 219
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie