• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat doet niacinamide voor je huid?

13 juni 2022 | Schoonheidszorg
Wat doet niacinamide voor je huid?

Is het je ook opgevallen, dat er in steeds meer huidproducten het ingrediënt niacinamide zit? Dit is niet zo vreemd, want dit bestanddeel heeft veel positieve uitwerkingen op de huid. Wil je als beauty professional je klanten zo goed mogelijk helpen met het verkrijgen van een zo mooi mogelijke huid? Dan is dit een van die ingrediënten om je in te verdiepen, want je kunt het voor uiteenlopende huidproblemen inzetten. Wat doet niacinamide voor je huid? Je ontdekt het hier!

Niacinamide, wat is dat voor een stofje?

Niacinamide is vitamine B3. Dit is een in water oplosbare vitamine. Deze vitamine komt van nature al voor in je huid. Daarbij komt het ook in veel voedingsmiddelen voor, waaronder in vis en noten. Deze vitamine is belangrijk voor de goede werking van het spijsverteringsstel en het zenuwstelsel. De uitgebreide werking hiervan wekte de aandacht van de beautywereld. Daarom is men dit ingrediënt gaan verwerken in huidverzorgende producten met uitzonderlijk goede resultaten. Een groot voordeel van niacinamide is dat het geschikt is voor alle huidtypes, waaronder dus ook voor de gevoelige huid. Daarbij werkt het uitstekend samen met andere stoffen.

Ben je nog geen gediplomeerde schoonheidsspecialist? Volg dan onze Opleiding Schoonheidsspecialist en behaal je diploma.

Versterken van de huidbarrière

Als niacinamide ergens in uitblinkt, dan is het wel dat het de huidbarrière zeer effectief versterkt. Dat komt doordat het in de huid vrije vetzuren en ceramiden aanmaakt. Oftewel, het gaat hier om huidvetten die een beschermend laagje op de huid leggen. Hierdoor wordt de huidbarrière sterker. Daarbij zorgt dit er ook meteen voor dat de huid beter vocht kan vasthouden. Problemen als een droge, geïrriteerde en gevoelige huid worden hierdoor meteen verminderd. De huid krijgt door deze werking steeds optimaal de mogelijkheid om goed te herstellen. Kortom, de algehele conditie van de huid krijgt een boost. Wil je je als beauty professional specifiek op huidverbetering richting? Mis dan niet onze Opleiding Skin Expert.

Wat doet niacinamide voor de huid?

We hebben hier de belangrijkste positieve uitwerkingen van niacinamide op de huid op een rij gezet:

 • Versterkt de huidbarrière
 • Ontstekingsremmend
 • Reguleert de talgproductie
 • Kalmerende werking
 • Antioxidant

Doordat vitamine B3 de huidbarrière versterkt en werkt als een antioxidant, kun je met huidproducten met dit ingrediënt de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. Denk onder meer aan: schade door de zon, roken en stress. Het biedt bescherming tegen vrije radicalen. Op die manier ga je vroegtijdige huidveroudering tegen met symptomen als fijne lijntjes en rimpels. Daarbij kan niacinamide ook pigmentvlekken verminderen. De ontstekingsremmende werking en talg regulerende werking komt de acne en rosacea gevoelige huid ten goede.

Hoe pas je vitamine B3 toe in beauty behandelingen?

Een van de beste manieren is om na een gelaatsreiniging een serum met een hoge concentratie aan niacinamide aan te brengen. Vervolgens kun je een verzorgende dagcrème aanbrengen met andere ingrediënten die de huid op dat moment nodig heeft, zoals andere antioxidanten, hydraterende, kalmerende of huidherstellende bestanddelen. Een beauty behandeling waarbij ook serums met niacinamide worden gebruikt, is microneedling. Met een pen met minuscule naaldjes worden er verticale kanaaltjes in de huid gemaakt. Dit stimuleert de huid om meer collageen en elastine aan te maken, waardoor deze steviger wordt. Je kunt hierbij meteen een serum met niacinamide en bijvoorbeeld hyaluronzuur gebruiken voor een stevigere en elastischere huid. Neem hier een kijkje bij onze Cursus Microneedling.

Vind je cosmetica ingrediënten ook zo interessant?

De ingrediënten in huidverzorgingsproducten; dat is natuurlijk waar het allemaal om draait. Wat zijn nu de ingrediënten, die echt iets voor de huid kunnen betekenen? Daarbij is het ook essentieel om rekening te houden met de concentratie van de werkzame stoffen in cosmetica. Verder is het eveneens belangrijk om te weten welke stoffen goed combineren en welke niet. Daarnaast kun je de huid ook met voeding of voedingssupplementen ondersteunen. Wil je daar meer van weten? Duik dan met ons mee in deze fascinerende wereld door de nieuwe Cursus Cosmeceuticals/ Nutricosmetics Specialisatie te volgen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie