Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is de psychologische impact van acne?

19 juni 2019 | Schoonheidszorg
Wat is de psychologische impact van acne?

Een van de meest voorkomende problemen waarmee men aanklopt bij de schoonheidsspecialiste is acne. Dit is een vervelend en hardnekkig huidprobleem, waar uiteenlopende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Bovendien kan het een psychologische last met zich meebrengen en mensen belemmeren in hun dagelijkse leven. Niet iedereen staat daarbij stil, daarom gaan we hier in op wat de psychologische impact van acne kan behelzen, zodat je je klanten beter kunt begrijpen.

Acne en schaamte

Op straat, op school, op het werk, in de rij voor de kassa; het eerste wat mensen zien is je gelaat en je huid. Als je acne hebt ben je je hier extra van bewust, ook al weet je best dat er belangrijkere zaken zijn dan je uiterlijk. Voor veel mensen met acne blijft het toch lastig om hier positief mee om te gaan, vanwege de schaamte die ze voelen. Het digitale tijdperk, met Facebook en Instagram vol foto’s van beeldschone mensen met een egale en stralende huid, maakt het er niet gemakkelijker op. Ondanks dat iedereen weet dat al die foto’s bewerkt zijn! Er zijn mensen die zich zodanig schamen voor hun huid dat ze sociale interactie zo veel mogelijk vermijden en in een depressie raken.

Er bestaan veel misvattingen over acne

De psychologische impact van acne komt ook deels voort uit het feit dat er veel misvattingen bestaan over acne. Zo denken mensen soms dat acne veroorzaakt wordt door een slechte hygiëne. Hierdoor gaan sommige mensen met acne hun huid extra goed reinigen, terwijl een te grondige reiniging het probleem juist kan verergeren. Ook krijgen mensen met acne soms de opmerking dat ze minder chocolade moeten eten, terwijl er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat er een verband is tussen het eten van chocolade en acne. Om de oorzaak te achterhalen is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen. Een andere misvatting is dat acne alleen onder jongeren voorkomt, maar ook veel volwassenen hebben last van dit huidprobleem.

Psychologische impact van pijnlijke opmerkingen

Mensen met acne worden vaak geconfronteerd met pijnlijke opmerkingen van mensen uit hun omgeving, hoewel dit vaak niet verkeerd bedoeld is. Het is de onwetendheid en het gebrek aan inlevingsvermogen dat hier om de hoek komt kijken. Het is niet fijn om van anderen te horen, dat je wel erg veel puistjes hebt. Dat weet je zelf donders goed. Ook is het niet prettig om de opmerking te krijgen dat je veel te veel make-up draagt. Daarnaast zit je ook niet altijd te wachten op ongevraagde adviezen over huismiddeltjes waarmee je puistjes tegen kunt gaan, omdat je ondertussen al medicijnen of producten gebruikt op aanraden van echte professionals, zoals gecertificeerde schoonheidsspecialisten en dermatologen.

Hoe kan acne het dagelijkse leven negatief beïnvloeden?

‘Het is maar acne! Dat is toch niet zo erg!’ De impact van acne op het dagelijkse leven wordt soms onderschat, waardoor acne patiënten zich onbegrepen voelen door hun omgeving. Het gebeurt helaas nog steeds dat jongeren met acne gepest of buitengesloten worden door leeftijdsgenootjes. Zeker in de gevoelige pubertijd kan dit de persoonlijkheid en het zelfvertrouwen aantasten. Mensen met acne hebben vaak een negatief zelfbeeld en zitten niet lekker in hun vel, waardoor ze minder gemakkelijk contact leggen met anderen en bijvoorbeeld ook niet durven te flirten. Daarnaast speelt uiterlijk ook vaak een belangrijke rol bij een eerste indruk. Dit kan invloed hebben op het vinden van een baan, vooral in functies waarin uiterlijk een grote rol speelt.

Tekenen van een grote psychologische impact van acne

Wanneer acne het dagelijkse leven van mensen overheerst kunnen er zelfs veranderingen in het gedrag optreden. Denk daarbij aan de volgende tekenen:

 • Verlegen houding
 • Oogcontact vermijden
 • Sociale gelegenheden vermijden
 • Gelaat verbergen achter make-up, sjaaltjes, etc.
 • Niet op de foto willen
 • Make-up bijwerken zelfs voor het slapengaan

Wil jij klanten met acne beter leren helpen?

Voel je je geroepen om als schoonheidsspecialiste je klanten met acne beter te leren helpen? Volg dan onze Cursus Acne Specialisatie. Deze cursus is alleen toegankelijk voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten. Beschik je nog niet over dit diploma, volg dan eerst onze Opleiding Schoonheidsspecialiste. In de cursus acne specialisatie leer je alles over de mogelijke oorzaken van acne, misvattingen worden de wereld uit geholpen en je leert een waaier aan behandelingen, zodat je elke klant met acne een behandeling op maat kunt bieden.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie