Actie: online cursussen -10% - Onze last minutes al gezien? Schoonheidsspecialiste in Hasselt en Utrecht in juli starten aan -15% (meer info)
Actie: online cursussen -10% - Onze last minutes al gezien? Schoonheidsspecialiste in Hasselt en Utrecht in juli starten aan -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is een Shantala babymassage nu juist?

1 december 2021 | Massage & Therapieën
Wat is een Shantala babymassage nu juist?

Een bijzondere manier voor ouders om een sterke band te creëren met hun baby, is het geven van Shantala babymassage. Het werkt ontspannend voor zowel de ouder als het kindje. Het zorgt voor de toename van gelukshormonen en knuffelhormonen bij ouder en kind. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan de emotionele en cognitieve ontwikkeling van je kindje. Bovendien is het ook een goede methode om veel babykwaaltjes mee te verzachten. Maar wat is een Shantala babymassage precies? We leggen het je hier uit!

Shantala babymassage, wat houdt dit in?

Veel massagevormen kennen hele duidelijke massagegrepen, dat is bij Shantala massage niet het geval. In dit opzicht is het dan ook een ander soort behandeling. Bij de Shantala babymassage ligt de focus niet op de techniek, het gaat meer om een methode om volle aandacht te hebben voor je baby, jullie moment samen en liefdevolle aanrakingen. De naam van de behandelwijze is afkomstig van de Indiase moeder ‘Shantala’. De Franse arts Leboyer ontmoette in India deze moeder, die op straat in Calcutta liefdevol haar baby een volledige lichaamsmassage gaf. Hij was zo gefascineerd door deze traditie van de Indiase moeders, dat hij de massage in het westen introduceerde en het de naam van deze Indiase moeder gaf.

Leer luisteren en inspelen op de lichaamstaal van je baby

Een van de beste manieren om met je baby te communiceren, is via aanraking. Dit blijkt van levensbelang te zijn voor pasgeboren baby’s. Het geeft ze een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat zijn belangrijke voorwaarden voor een gezonde ontwikkeling. Zo is ook het huid-op-huid contact tussen moeder en kind, direct na de bevalling, zo ontzettend belangrijk. Een van de belangrijkste principes van Shantala babymassage is dat je met volle aandacht leert luisteren en inspelen op de lichaamstaal van je baby. In onze cursus Shantala babymassage leer je om je kindje op een ritmische en zachte manier te masseren en aan te raken. Je past hierbij het tempo aan op de reactie van je kindje, dat de tijd nodig heeft om de prikkels te verwerken. Het gaat dus om ‘voelend aanraken’.

Vanaf wanneer en hoe geef je de babymassage?

Je kunt al vroeg beginnen met het toepassen van deze massage, namelijk ongeveer vanaf week zes na de geboorte. Voordat je begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte waarin je masseert lekker warm is, ongeveer 22ºC. Daarnaast is het van belang dat je een veilige omgeving creëert voor je kindje. Het kan prettig zijn om de massage op de grond te geven op een deken of matrasje. Zorg dat niemand jullie stoort, zodat dit echt jullie momentje is. Zet je telefoon uit en trek de deurbel uit. Voor de massage kun je een natuurlijke olie gebruiken, bijvoorbeeld amandelolie. Vermijd massageolie met parfum.

Volg een Cursus Shantala Babymassage

In onze Cursus Shantala Babymassage leer je meer over de achtergronden, basisprincipes en het uitvoeren van deze massage. Je leert hoe je op een ritmische wijze je baby kunt aanraken, masseren en liefdevolle aandacht kunt geven. In de praktijk zul je ontdekken dat je hier creatief mee om moet leren gaan. Geeft je baby aan dat hij of zij het niet prettig vindt, dan dring je niet aan. Ook kan het gebeuren dat het niet lukt om het ruggetje te masseren, maar dat je kindje het wel prettig vindt als je zijn of haar voetjes en beentjes masseert. Je zult steeds beter de signalen van je baby begrijpen en weten hoe je daarmee om moet gaan. Verder leer je in onze cursus ook het correct vasthouden van je baby, diverse massagetechnieken en ritmische aanrakingen, technieken voor het verminderen van buikkrampjes en stretchoefeningen voor je kindje. Ook de contra-indicaties komen aan bod.

Of volg onze online training!

Naast onze klassikale cursus kun je ook onze Online Training Shantala Babymassage volgen. Zeker met een pasgeboren baby in huis, kan het prettig zijn om deze cursus gewoon vanuit het comfort van je eigen huis te volgen. De praktische instructievideo’s helpen je om deze behandeling goed aan te leren. Bovendien kun je ook gewoon een beroep doen op je docente via het online platform!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie