Wat is het verschil tussen microdermabrasie en fruitzuur peelings?

26 april 2019 | Schoonheidszorg Alle blogposts

vrouw ontvangt een fruitzuur peeling

Wil je een egale en stralende huid? Dan bestaan er diverse peeling behandelingen die je daarmee kunnen helpen. Bij het ouder worden vertraagt de celvernieuwing van de huid, waardoor dode huidcellen zich ophopen en de huid dof wordt. Met peelings kun je deze dode huidcellen verwijderen, waardoor nieuwe huid tevoorschijn komt. Microdermabrasie en fruitzuren zijn beide peelende behandelingen. We gaan hier in op het verschil tussen microdermabrasie en fruitzuur peelings.

Een gladde huid door schuren of zuren

Microdermabrasie

Microdermabrasie en fruitzuur peelings hebben hetzelfde doel. Beide behandelingen worden doorgaans op de eerste plaats ingezet om de huidvernieuwing te stimuleren. Het belangrijkste verschil is de manier waarop dit wordt bereikt, namelijk door schuren of zuren. Microdermabrasie gebeurt met een apparaat, waarmee microkristallen de huid op milde wijze schuren.

Fruitzuren/ Chemische peelings

Tijdens een fruitzuur peeling wordt een vloeibare oplossing van een of meerdere zuren op de huid aangebracht, die het bovenste laagje van de huid losweken. Sterke peelings kunnen ook dieper in de huid dringen en dus letterlijk de huid laagje voor laagje peelen. Wat is nu beter? Dat kan per persoon verschillen en is afhankelijk van de gevoeligheid van de huid, eventuele andere huidproblemen die aangepakt dienen te worden en het gewenste effect.

Verschil in toepassingsmogelijkheden

Microdermabrasie

Het doel van microdermabrasie is het verbeteren van de aanblik van de huid. De bovenste laag wordt zachter en krijgt een natuurlijke glans. De behandeling heeft alleen invloed op de bovenste laag van de huid. Pigmentvlekjes en fijne lijntje zullen alleen tijdelijk minder opvallen.

Fruitzuren/ Chemische peelings

Een fruitzuur peeling kan zowel oppervlakkig als dieper inwerken op de huid en daardoor voor meerdere huidproblemen ingezet worden, waaronder voor het verminderen van rimpels, pigmentvlekjes en acnelittekens. Het percentage en de pH-waarde van het zuur bepalen hoe diep de peeling inwerkt. Bovendien bestaan er verschillende soorten fruitzuren, zoals glycolzuur, melkzuur, appelzuur, wijnsteenzuur, salicylzuur en azelainezuur, met elk hun eigen werking op de huid. Hierdoor kan een schoonheidsspecialiste met kennis van fruitzuren veel gerichter werken.

Mogelijke bijwerkingen van beide behandelingen

Microdermabrasie

Microdermabrasie is geschikt voor vrijwel elk huidtype. Het is een veilige behandeling zonder chemische ingrediënten. De schurende werking van de behandeling kan heel nauwkeurig ingesteld worden. Het is dan ook een behandeling met weinig tot geen bijwerkingen. De meeste mensen kunnen direct na de behandeling genieten van een mooie, zachte en stralende huid. In enkele gevallen kan de huid iets rood zijn, maar dit trekt binnen enkele uren vanzelf weg.

Fruitzuren/ Chemische peelings

Omdat er verschillende soorten fruitzuur peelings zijn met verschillende sterktes moet je hier heel voorzichtig mee omgaan. Milde peelings hebben geen tot weinig bijwerkingen. Ze kunnen er enkel voor zorgen dat de huid enkele uren rood ziet. Na een diep inwerkende peeling kan de huid gaan jeuken, branderig en droog aanvoelen en schilferen. Bij diep inwerkende peelings is soms enkele dagen hersteltijd nodig. Bij verkeerd gebruik kan er veel schade aan de huid toegebracht worden!

Het is voor beide behandelingen essentieel dat ze door een deskundige schoonheidsspecialiste worden uitgevoerd. Let op: zowel na microdermabrasie als na een fruitzuur peeling is de huid extra gevoelig voor de zon en dient men een zonnebrandcrème met een SPF 50 te gebruiken.

Kun je deze twee behandelingen ook combineren?

Voor een zeer effectieve peeling is het mogelijk om microdermabrasie en een fruitzuur peeling te combineren. Microdermabrasie kan dienen als een ideale voorbereiding op de fruitzuur peeling. Op deze manier kun je de huid eerst mechanisch exfoliëren om vervolgens met een fruitzuur peeling dieper in de huid in te werken om specifieke huidproblemen aan te pakken. Het is wel belangrijk dat de huid in optimale conditie is!

Kortom, ben je schoonheidsspecialiste en wil je meer leren op het gebied van huidverzorging en -verbetering, dan is zowel onze Cursus Microdermabrasie als onze Cursus Fruitzuren/ Chemische Peelings een aanrader! Ben je nog niet in het bezit van een diploma schoonheidsspecialist? Maak daar dan gauw werk van door onze Schoonheidsspecialiste Opleiding in Amsterdam te volgen!

Cursussen die je mogelijk interesseren

 • Fruitzuren / Chemische Peelings

  Fruitzuur behandelingen zijn effectieve peelings die celdeling stimuleren en vele huidproblemen verbeteren, voor een frisse uitstraling. Meer info

  • Hasselt
  • Amsterdam
 • Microdermabrasie

  Microdermabrasie is een intensieve peeling met een apparaat en biedt huidverbetering bij huidveroudering, futloze huid, acnelittekens en zonschade. Meer info

  • Amsterdam
  • Rotterdam
 • Schoonheidsspecialist(e)

  Ga aan de slag als volwaardig Schoonheidsspecialist(e) na het volgen van deze opleiding! Meer info

  • Hasselt
  • Antwerpen
  • Gent
  • Amsterdam
  • Rotterdam
  • Eindhoven
  • Utrecht
  • Apeldoorn
  • Nijmegen
  • Den Haag