Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat maakt ayurvedische massage uniek?

10 maart 2016
Wat maakt ayurvedische massage uniek?

Op zoek naar een inspirerende massagecursus? Leer dan hier meer over de ayurvedische massage uit India waarachter een eeuwenoude gezondheidsleer schuilt. De ayurveda massage is daarom niet zomaar een massage, maar een behandelvorm die geïntegreerd is binnen een compleet gezondheidssysteem. Tijdens deze cursus ayurvedische massage gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

Filosofie achter de ayurveda

De ayurvedische massage maakt onderdeel uit van de uitgebreide gezondheidsleer, de ayurveda. ‘Ayurveda’ betekent letterlijk ‘kennis van het leven’. Het is een oud Indiaas systeem van meer dan 6000 jaar oud, waarin de krachten van de natuur worden gebruikt om de mens in balans te brengen. Lichaam en geest zijn binnen deze leer onlosmakelijk met elkaar verbonden. Volgens de ayurveda bestaat alles in het universum uit 5 elementen: ether, lucht, aarde, water en vuur. Deze 5 elementen manifesteren zich in het menselijk lichaam in drie bio-energieën of dosha’s, Vata (wind), Pitta (vuur) en Kapha (water, aarde), die bij elk mens in een unieke verhouding voorkomen. In de Cursus Ayurvedische Massage, die gegeven wordt in onze campus in Hasselt leer je hier meer over.

Verschil westerse massage en ayurveda massage

De meeste westerse massagevormen, zoals de klassieke ontspanningsmassage (Cursus Ontspanningsmassage), richten zich direct op de weefsels en spieren van het lichaam. De ayurvedische massage richt zich op de eerste plaats op het energetisch lichaam van de mens door druk uit te oefenen op de marmapunten (energiepunten) en nadi’s (energiebanen), waardoor de levensenergie stroomt (vergelijkbaar met de acupunten en meridianen). Het doel is het natuurlijk evenwicht tussen lichaam en geest herstellen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een grote hoeveelheid warme kruidenolie, die niet alleen de massagebewegingen gemakkelijker maakt, maar die ook bijdraagt in het bevorderen van het energetisch evenwicht.

Aandacht voor constitutietypen

Een ander uniek kenmerk van de ayurveda massage is dat er bij het geven van de massage rekening wordt gehouden met de constitutie van de persoon en zijn specifieke kenmerken en klachten. Er worden drie constitutietypen onderscheiden: het Vata type (lucht), het Pitta type (vuur) en het Kapha type (water, aarde). Bij het ene type wordt tijdens de massage meer druk uitgeoefend dan bij het andere type. Wanneer iemand overwegend Kapha is zal hij bijvoorbeeld een stevigere massage krijgen, dan iemand die overwegend Vata is. Ook de kruidenolie die gebruikt wordt in de massage wordt afgestemd op de eigenschappen van het constitutietype.

Afschermen en zelfmassage

Een opmerkelijk kenmerk van de ayurvedische massage is dat er veel aandacht is voor de gezondheid van de masseur zelf. Voor een effectieve massage is het belangrijk dat de masseur zich eerst leert afschermen met behulp van een mantra, meditatie of zelfontspanning gebaseerd op yogatechnieken. Op deze manier zorgt de masseur ervoor dat hij zijn eigen problemen/gedachten niet doorgeeft aan de klant. Anders zou de massage niet goed tot zijn recht komen en de klant niet optimaal laten ontspannen. Dit werkt ook andersom, door zich af te schermen zorgt de masseur ervoor dat hij niet de negatieve energieën van de ontvanger overneemt. Het is ook belangrijk om als masseur in goede conditie te zijn, daarom voert men binnen de ayurveda ook veel zelfmassages uit. Afschermen en zelfmassage zijn onderwerpen die ook in onze cursus ayurvedische massage niet ontbreken.

Wat kan ayurvedische massage betekenen?

De belangrijkste effecten van de ayurvedische massage zijn het ontspannen, reinigen, voeden van zowel lichaam als geest, zodat lichaam en geest beter in evenwicht komen. Hiermee wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Dit wordt nog mooier verwoord in de Rig Veda, een van de oudste ayurvedische geschriften:

Ayam me hasto Bhagavan
Ayam me bhagavattavah
Ayam me visvabheshajah
Ayam shiva bhimarshana

Mijn hand is als de goddelijke kracht
Van oneindige zaligheid is mijn hand
Deze hand kent alle genezende geheimen
Het maakt heel met haar zachte aanraking

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie