* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat te doen bij een hardlopersknie?

11 november 2016 | Massage & Therapieën
Wat te doen bij een hardlopersknie?

Onder hardlopers is het een bekend symptoom; branderige pijn aan de buitenkant van de knie. De onderliggende blessure, een hardlopersknie, is een gemene: zolang je niet hardloopt, lijkt alles in orde. De neiging is dan ook groot om die hardloopschoenen alweer snel uit de kast te halen. Om er vervolgens achter te komen dat een bezoekje aan de behandeltafel onvermijdelijk is… Kan sportmassage uitkomst bieden?

Wat is een hardlopersknie?

De sportmassage opleiding start met een Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie. Want om die hardlopersknie of andere blessures te behandelen, zal je ten eerste de herkomst moeten kunnen lokaliseren. De boosdoener bij de hardlopersknie is de tractus iliotibialis, de peesband aan de buitenkant van de knie die tijdens het hardlopen flink belast wordt. Deze peesband loopt van het bekken naar het onderbeen en wrijft tijdens het lopen over het bot aan de buitenzijde van de knie. Hoewel de slijmbeurs tussen het bot en de pees er bij een normale belasting voor zorgt dat deze wrijving soepel verloopt, gaat dit bij een overbelasting vaak mis. Zowel de peesband als de slijmbeurs raken geïrriteerd of zelfs ontstoken.

Onder hardlopers komt een hardlopersknie relatief vaak voor. Naar schatting is 17% van de overbelastingsblessures onder hardlopers een lopersknie. Dat betekent overigens niet dat andere sporters of wandelaars het iliotibiaal bandsyndroom, zoals het in medische termen wordt genoemd, niet net zo goed kunnen ontwikkelen.

Sportmassage bij hardlopersknie

Om de pijn bij een hardlopersknie te verlichten, kun je verschillende massagetechnieken inzetten die je tijdens de sportmassage opleiding krijgt aangereikt. Het gaat hier voornamelijk om massages die de afvoer van afvalstoffen stimuleren en de spieren en pezen verlengen. Door middel van een gerichte massage van de tractus iliotibialis kun je de spanning op de peesplaat verminderen. Sommige sportmasseurs combineren dit met rekoefeningen om de druk op de pees nog verder te verlichten. Heeft dit onvoldoende resultaat? Dan kan het nodig zijn om je cliënt door te verwijzen naar een medisch specialist. Die kan in het geval van een hardnekkige slijmbeursontsteking een eenmalige injectie met corticosteroïden inbrengen.

Sportmasseur en coach in één

In de sportmassage opleiding leer je niet alleen hoe je bestaande blessures kunt behandelen, maar ook hoe je samen met de sporter kunt kijken hoe je ze in de toekomst kunt vermijden. Om een hardlopersknie te voorkomen, is inzicht in de risicofactoren van groot belang. Bepaalde lichamelijke kenmerken, zoals een verschil in beenlengte, O-benen of een stugge en holle voet, vergroten het risico op een hardlopersknie. Een te intensief of eenzijdig trainingsprogramma kan bovendien een disbalans creëren in de spierkracht tussen de dijbeenspieren (quadriceps) en de hamstrings of onvoldoende spierkracht in de heupabductoren. Goed ontwikkelde spieren in de heupabductoren zorgen ervoor dat de heup onder het lopen gestabiliseerd wordt. Daarmee wordt de peesband ontzien. Als sportmasseur kun je jouw cliënt voorlichten en ondersteunen bij het vinden van een passende oplossing. Bijvoorbeeld door de cliënt te stimuleren krachttrainingen te doen om de spiergroepen rondom de knie en de heup te versterken.

Sportmassage opleiding gezocht?

Als sportmasseur kun je dus veel betekenen bij sportblessures als een hardlopersknie. Massages, blessurepreventie, coaching, voorlichting: je kunt een scala aan aspecten inzetten. Allemaal komen ze aan bod in onze sportmassage opleiding. Is een carrière als sportmasseur iets voor jou? Schrijf je dan hier in voor een Sportmassage Opleiding!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie