Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat te doen bij een oranje gloed in het haar?

10 september 2018 | Haarverzorging
Wat te doen bij een oranje gloed in het haar?

Een oranje gloed in haar is meestal een ongewenst effect van het lichter kleuren van je haar, denk aan blonderen. Daarnaast zijn er ook andere factoren die voor een oranje gloed kunnen zorgen, bijvoorbeeld overmatige blootstelling aan de zon, zeewater of het te vaak wassen van je haar. In dit artikel vertellen de docenten van onze Opleiding Haarkleuren meer over hoe deze oranje gloed ontstaat, wat je eraan kunt doen en hoe je dit kunt voorkomen.

Oxidatie van pigmenten in het haar

De oranje gloed ontstaat doordat de pigmenten in het haar gaan oxideren. Dit is een chemische reactie die je haar lichter maakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld onder invloed van waterstofperoxide dat gebruikt worden om je haar te blonderen of door overmatig gebruik van sulfaten in haarverzorgingsproducten als shampoos. Ook het zoute zeewater en blootstelling aan UV-straling kunnen dit proces in de hand werken. Waarom oxidatie tot een oranje gloed leidt heeft te maken met twee soorten pigmenten die in haar voorkomen, namelijk eumelanine en feomelanine die de natuurlijke haarkleur en de ondertoon van het haar bepalen.

Natuurlijke haarkleur en ondertoon

Het pigment eumelanine bestaat uit de primaire kleuren rood, geel en blauw en bepaalt de natuurlijke haarkleur. Feomelanine bestaat uit de primaire kleuren rood en geel en bepaalt de ondertoon van het haar uiteenlopend van rood tot geel. De kleur die je ziet is de natuurlijke haarkleur, de ondertoon is doorgaans niet zichtbaar. In dit geval is de haarkleur in balans. Het pigment eumelanine is in staat om de rode, gele of oranje ondertoon te neutraliseren.

Wanneer de eumelanine en feomelanine onder invloed van bovenstaande factoren gaan oxideren en lichter worden kan de haarkleur uit balans raken en kan er een oranje gloed ontstaan. Eumelanine oxideert sneller dan feomelanine en wordt daardoor sneller lichter, waardoor na het oxidatieproces de hoeveelheid eumelanine en feomelanine uit balans zijn. De ondertoon kan nu doorschijnen en het haar een oranje gloed geven.

Oranje gloed door blonderen

Wanneer je bruin haar gaat blonderen kan het haar bijvoorbeeld tijdens het proces binnen 30 minuten er blond uit gaan zien. Het feomelanine pigment heeft mogelijk wel 40 of 50 minuten nodig om hetzelfde niveau te bereiken. Wanneer je dan na 30 minuten stopt met blonderen, is het feomelanine pigment niet in staat om de benodigde tint te bekomen en slaat de ondertoon oranje uit. Het eumelanine pigment beschikt dan niet over voldoende blauwe pigmenten om de oranje ondertoon te neutraliseren. De oranje gloed is daardoor duidelijk zichtbaar. Bij blonderen kun je een oranje gloed niet voorkomen. Om het zo min mogelijk te laten opvallen kun je een zo laag mogelijk percentage aan activator gebruiken en het oxidatieproces iets verlengen. Zoals je ziet kun je haarkleuringen maar beter laten uitvoeren door een professional of word zelf een professional in haarkleuren door onze Opleiding Haarkleuren te volgen!

Tips om een oranje gloed te voorkomen

Hoewel bij het blonderen het lastig is om een oranje gloed te voorkomen, kun je een oranje zweem door overige factoren wel voorkomen, door:

 • Minder vaak je haar te wassen
 • Haarverzorgingsproducten met uv-filter te gebruiken
 • Je haar te beschermen tegen de zon met een hoed
 • Je haar niet aan zeewater en zwembadwater bloot te stellen

Tips om een oranje gloed uit je haar te krijgen

Heb je helaas toch een oranje gloed in je haar gekregen? Dan kunnen de volgende tips helpen om de oranje gloed te verminderen:

 • Zilvershampoo
  De paarse kleur van de zilvershampoo kan de oranje-gloed in je haren neutraliseren. Gebruik deze shampoo niet vaker dan 2x per week, want het kan je haar uitdrogen. Het is ook belangrijk om de shampoo steeds goed in te laten trekken.
 • Opnieuw kleuring laten uitvoeren
  Het beste is om niet zelf te gaan experimenteren, maar om je haar te laten behandelen door een professionele kapper. Een askleurige haarverf kan de kleur mogelijk compenseren of je kunt opnieuw een blondering laten uitvoeren. Een andere oplossing is ontkleuren en een nieuwe haarkleur kiezen.
 • Highlights
  Een licht oranje zweem kun je soms minder laten opvallen met highlights. Het voordeel hiervan is dat je niet het hele haar weer opnieuw hoeft te kleuren. Elke haarkleuring is steeds weer een aanslag op je haar.

Wil je alles weten over haar en kapsels?

Heb je interesse in alles wat met haar, kapsels, hairstyling en haarverven te maken heeft? Maak dan van je passie je werk door onze complete Allround Kappersopleiding te volgen. Dit is een modulaire opleiding, waardoor je de verschillende modules naar gelang je eigen agenda kunt volgen. Met het diploma van deze opleiding kun je je als kapper aansluiten bij de Belgische Beauty Federatie of de Nederlandse beroepsvereniging ANKO.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie