Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat zijn de ingrediënten van gel voor kunstnagels?

17 januari 2022 | Nagelstyling & Pedicure
Wat zijn de ingrediënten van gel voor kunstnagels?

Houd je ook zo van gelnagels? Dan vraag je je misschien af welke stoffen hier in zitten. Of wil je aan de slag als professionele nagelstyliste? Dan is het belangrijk dat je alle vragen van klanten goed kunt beantwoorden en dat je precies weet waar je mee werkt. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de ingrediënten zijn van de producten om te kunnen bepalen of iemand er allergische reacties van kan krijgen en of het schadelijk is voor de nagels en de gezondheid. Wat zijn de ingrediënten van gel voor kunstnagels? Op die vraag geven we je hier antwoord!

De belangrijkste ingrediënten van gel voor kunstnagels

Het is magisch om te zien hoe de gel op nagels aangebracht wordt en hoe de gel onder de UV-lamp of LED-lamp uithardt. Het resultaat zijn prachtige nagels, die stevig aanvoelen en mooi glanzen. Het zijn de bijzondere ingrediënten van gel voor kunstnagels die hiervoor zorgen. Dit uiteraard in combinatie met de professionele skills van de nagelstyliste! Wat zijn nu precies de belangrijkste ingrediënten van gel? We zetten ze hier voor je op een rij:

 • Acrylaat-monomeren
 • Foto-initiator
 • Stabilisatoren
 • Kleurstoffen
 • Conserveermiddelen

Hoe werkt het uitharden van de gel?

Voordat de nagelstyliste gel aanbrengt op de nagels, verzorgt zij eerst op professionele wijze de nagels en de nagelriemen. Wil je dit ook leren? Volg dan onze Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure. Daarna brengt ze verschillende dunne laagjes gel op de nagel aan. Acrylaat-monomeren zijn de belangrijkste ingrediënten van gel voor kunstnagels. Acrylaat zorgt voor een laagje op de nagels. We willen dat dit laagje hard en egaal is. Echter verwijst ‘monomeren’ naar het feit dat het om losse moleculen gaat, die nog niet in een lange keten zitten. Deze keten is nodig om een egale harde laag te vormen. Daarom moeten de acrylaat-monomeren in gel eerst polymeriseren. Dit is het proces dat plaatsvindt als je de gel op de nagels laat uitharden onder een UV-lamp of LED-lamp.

Het belang van de foto-initiator

Voor het proces dat we hierboven beschreven, mogen echter twee andere belangrijke ingrediënten van gel voor kunstnagels niet ontbreken. De foto-initiator is een stof die het chemische proces van het uitharden van de gel onder invloed van licht start. Een stof die hiervoor vaak worden gebruik in gel voor kunstnagels is trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide. Het is belangrijk om te weten, dat je allergisch kunt worden voor deze stof. Echter komt het bij het zetten van gelnagels, als dit tenminste goed en zorgvuldig gebeurt, niet op de huid terecht. Het kan niet via je nagels in je lichaam binnenkomen. Dit is een van de redenen, waarom je het plaatsen van gelnagels het beste door een professionele nagelstyliste laat doen.

Wat moet je weten over stabilisatoren?

Verder is het belangrijk dat er ook stabilisatoren in gel zitten. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat de gel niet te snel uithardt. Voorbeelden van deze ingrediënten van gel in kunstnagels zijn hydrochinon en hydrochinon-methylether. Ook voor deze ingrediënten kan je allergisch worden. Dit betekent dus opnieuw, dat het belangrijk is dat de gel niet op je huid terechtkomt, maar alleen op je nagels. Deze bestanddelen mogen bijvoorbeeld ook niet in andere persoonlijke verzorgingsproducten zitten. Dus nog een goede reden om eerst een Cursus Gelnagels Basis te volgen als je veilig en verantwoord gelnagels wilt leren zetten.

Conserveermiddelen en kleurstoffen

Andere belangrijke ingrediënten van gel voor kunstnagels zijn conserveermiddelen. Deze bestanddelen zorgen ervoor dat het product langer goed blijft. Het onderdrukt de groei van bacteriën, schimmels en gisten. Verder zijn kleurstoffen belangrijk voor het esthetische effect. Mensen laten gelnagels zetten om hun nagels een mooi kleurtje te geven. Gelnagels bieden het voordeel dat deze mooie kleur wekenlang perfect blijft zitten. Dit in tegenstelling tot een eenvoudig nagellakje, dat na enkele dagen al meteen begint te chippen.

Leer veilig en verantwoord gelnagels aanbrengen!

Gelnagels bieden veel voordelen, maar het is wel belangrijk dat je bij het aanbrengen (evenals bij het verwijderen) hiervan, weet wat je doet en dat je heel voorzichtig te werk gaat. Volg na onze basiscursus, dan ook zeker nog onze Cursus Gelnagels voor gevorderden!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie