Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat zijn strawberry legs en hoe voorkom je dit?

28 februari 2022 | Schoonheidszorg
Wat zijn strawberry legs en hoe voorkom je dit?

Nog heel even en het is weer lente! Verheug jij je ook zo op de warmere en zonnigere dagen? Dat klinkt natuurlijk heerlijk, maar er zijn ook dames die toch terughoudender zijn. Ze willen liever niet met de benen bloot, want elk jaar hebben ze weer last van strawberry legs, oftewel een aardbeienhuid. Dit is een vervelend beauty probleem. Er bestaan echter goede oplossingen voor! Ontdek hier hoe je er korte metten mee maakt, zodat je benen gezien mogen worden!

Strawberry legs, wat wordt hiermee bedoeld?

Heb je nog nooit van deze uitdrukking gehoord? Je hebt het vast weleens gezien. Je herkent strawberry legs aan rode of bruine puntjes op de benen. De gespikkelde huid doet denken aan de zwarte pitjes en putjes op aardbeien. Wat zijn deze puntjes op de benen? Ze ontstaan na het scheren. Wat je ziet aan het huidoppervlak zijn de haarfollikels. Dit is de plek waar de haartjes worden gevormd in de huid. We noemen het ook wel haarzakjes. Hoe duidelijk deze zichtbaar zijn, is onder meer erfelijk bepaald. Ook de grootte van de haarfollikels en de dikte van de haren spelen hierbij een rol. Door het verkeerd ontharen van de benen kunnen deze nog duidelijker zichtbaar worden.

De oorzaken onder de loep

De puntjes die we zien bij strawberry legs kunnen bruin of grijs zijn. Door het verkeerd ontharen van de benen kunnen de haarzakjes geïrriteerd raken en ook een rode kleur hebben. Vooral na het scheren van de benen kan deze beauty frustratie ontstaan. Maar ook andere factoren kunnen hiertoe bijdragen, zoals een verdikte hoornlaag van de huid vanwege te weinig exfoliëren. Daarnaast kunnen ook verstopte haarfollikels met talg en ingegroeide haartjes tot deze puntjes leiden, waardoor de huid er minder egaal uitziet. Herken je deze problemen? Dan kunnen enkele aanpassingen in je huidverzorging en ontharingsgewoontes dit probleem voorkomen.

Scheren? Er zijn betere ontharingstechnieken!

Het lijkt zo gemakkelijk om even snel thuis je benen te ontharen met een scheermesje. Al snel heb je er spijt van, want het brengt allerlei nare beauty frustraties met zich mee; ingegroeide haartjes, stoppeltjes, een geïrriteerde huid, etc. Ook strawberry legs horen in dit rijtje thuis. Zeker als je het scheren ook nog eens verkeerd aanpakt. Je kunt ontharen beter overlaten aan een gediplomeerde schoonheidsspecialiste. Door bovendien voor technieken als waxen te kiezen, bereik je langdurigere resultaten. Daarbij is het een aanrader om de huid regelmatig te exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen. Niet alleen geven ze je huid een doffe look, maar ze werken ook verstopte haarzakjes in de hand, waardoor je sneller last hebt van een aardbeienhuid.

Je benen exfoliëren; hoe doe je dat?

Je kunt de huid van de benen exfoliëren met een product met een korrelige structuur. Er zijn dames die dat thuis doen met bijvoorbeeld zeezout. Pas hier echter mee op, want als de korrels te grof zijn, dan kan je de huid beschadigen. De korrels kunnen wondjes en sneetjes veroorzaken; daar gaat je mooie, egale huid! Het is beter om een speciale lichaamsscrub te gebruiken met zowel kleine korreltjes als fruitzuren. Denk hierbij aan glycolzuur, salicylzuur en melkzuur. Deze zuren weken de dode huidcellen los, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn en je vlot een zachte en stralende huid tevoorschijn tovert. Daarna wordt ook het ontharen gemakkelijker.

Wat zijn de beste ontharingsmethoden?

Scheren kun je het beste achterwege laten. Voor een blijvend gladde huid moet je het om de paar dagen of om de week herhalen. Daardoor heeft je huid steeds veel te verduren. Ontharen met hars is voor veel mensen een uitstekende oplossing. De haartjes worden met wortel en al verwijderd, waardoor ze enkele weken wegblijven. We leren je er graag alles over in onze Cursus Harsen & Epileren. Echter, kan harsen voor mensen met een gevoelige huid geen goede methode zijn. De huid raakt erdoor geïrriteerd. Maar ook daar bestaat een oplossing voor! Kies in dat geval voor de zeer milde, maar net zo effectieve sugar wax. Wil je daar meer van weten? Bekijk dan hier onze Cursus Sugar Waxing.

Aandacht voor de verzorging na het ontharen!

Behalve een correcte manier van ontharen, is ook de nazorg heel belangrijk om beauty problemen als strawberry legs te voorkomen. Na de behandeling is het essentieel om een hydraterende, kalmerende en ontstekingsremmende crème aan te brengen. Er bestaan bovendien ook crèmes die de haargroei remmen. Vervolgens is het eveneens belangrijk om in de weken daarna de huid goed te blijven hydrateren en regelmatig te exfoliëren. Laat je eens adviseren door je schoonheidsspecialiste. Misschien lijkt het je wel wat om zelf een beauty professional te worden en anderen te helpen met hun beauty problemen? Neem dan hier een kijkje bij onze Opleiding Schoonheidsspecialiste in Rotterdam!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie