Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welk gevaar schuilt erin stoelmassage op de werkplek?

24 januari 2018 | Massage & Therapieën
Welk gevaar schuilt erin stoelmassage op de werkplek?

Omdat we een groot deel van de dag op het werk doorbrengen, is het van groot belang dat bedrijven aandacht hebben voor de gezondheid van hun werknemers. Het is vooral op de werkplek, waar ergonomische klachten ontstaan. Stoelmassage voor bedrijven is geen onbekend fenomeen meer. De massagetherapeuten die zich hierin gespecialiseerd hebben, timmeren hard aan de weg. Stoelmassage op de werkplek biedt veel voordelen, maar wist je dat er ook een gevaar in schuilt?

Waarom stoelmassage op de werkplek?

Beeldschermwerk, het lijkt zo’n veilig werk al zittend op je stoel, maar daar zit nu juist het probleem. Beeldschermwerk brengt vele risico’s voor de gezondheid met zich mee. Hoewel veel bedrijven investeren in ergonomisch meubilair, blijven de meeste beeldschermwerkers dag in dag uit in dezelfde werkhouding zitten. Dit kan tot allerlei ergonomische klachten leiden: pijn in de nek, schouders, rug, polsen, etc. Een werknemer die misschien wel tussen de 30 tot 40 uur verkeerd zit kan daarmee bepaalde spieren ernstig overbelasten en daar hardnekkige klachten aan overhouden. Stoelmassage kan een goede manier zijn om spanningen in spieren los te maken en het kan helpen om stress gemakkelijker los te laten. Meer weten over stoelmassage? Bekijk hier onze Cursus Stoelmassage!

Leren luisteren naar je lichaam

Een ander belangrijk voordeel van stoelmassage is dat het mensen bewust maakt van waar de problemen zich voordoen. Massagetherapeuten krijgen maar wat vaak van hun klanten te horen: ‘Ik had er geen idee van dat ik daar pijn had of dat die spier helemaal vastzat!’ Mensen zijn niet gemaakt om uren- en dagenlang op een stoel te zitten, daardoor zijn we ver verwijderd geraakt van onze natuur. Met alle drukte en afleidingen door de dag heen, negeren we de signalen die ons lichaam ons geeft. Met een stoelmassage wordt de aandacht weggeleid van de dagelijkse taken naar ons lichaam. Mensen worden zich zo weer bewuster van wat hun lichaam hun vertelt. Vervolgens is het aan de persoon zelf, om hier gehoor aan te geven!

Welk gevaar schuilt er in stoelmassage?

Hoewel stoelmassage veel voordelen kent, zien we toch dat er ook een gevaar schuilt in stoelmassage. Niet in de massage zelf, maar hoe er bij bedrijven over stoelmassage wordt gedacht. We merken in de praktijk dat veel bedrijven denken ‘We laten onze werknemers stoelmassages ondergaan, dus het probleem is opgelost’. Het is voor een massagetherapeut onmogelijk om hardnekkige ergonomische klachten van mensen die een volle werkweek zittend achter de computer doorbrengen 'even' op te lossen met een massage.

Alleen stoelmassage is niet voldoende. Het is belangrijk dat naast het geven van stoelmassages ook voldoende advies wordt gegeven over een goede werkhouding. Het is belangrijk dat massagetherapeuten daar aandacht aan besteden. Maar ook bedrijven moeten hier vervolgens ook echt iets mee doen; hun werknemers blijven wijzen op het belang van een goede werkhouding, lichaamsbeweging stimuleren door het werk waar mogelijk minder statisch te maken, ergonomisch meubilair aanschaffen, etc. Het is ook een aanrader om een werkplekonderzoek door een professionele ergonoom uit te laten voeren.

Tips voor beeldschermwerkers

We zetten hier alvast enkele belangrijke tips voor beeldschermwerkers op een rij die ergonomische klachten kunnen verlichten en voorkomen:

 • Stel je stoel zo in dat je benen in een hoek van 90º staan met genoeg ruimte tussen de zitting en je knieholten. Beide voeten horen plat op de grond te staan of op een voetensteun.
 • De elleboogsteunen dienen op dezelfde hoogte te staan als het bureaublad of 1 cm hoger.
 • Het computerscherm moet op ongeveer een armlengte afstand staan. De bovenrand van het scherm dient op ooghoogte te staan.
 • Het toetsenbord en de muis moeten binnen bereik liggen en de hoek tussen de boven- en onderarm dient circa 90º te zijn.
 • Zorg dat je een rechte verticale middenlijn kunt trekken van je hoofd, langs je wervelkolom tot je stuit.
 • Gebruik altijd de rugleuning van je stoel en zit minstens 2 uur per dag iets achterover in een hoek van 120-130º.
 • Neem korte pauzes om even te bewegen. Doe regelmatig wat rek- en strekoefeningen.
 • In plaats van tijdens je lunchpauze op je werkplek te blijven zitten, ga je beter een stukje wandelen.
 • Beweeg voldoende in je vrije tijd!

Meer weten over de kracht van massages? Bekijk dan hier ons volledige aanbod aan Massage Opleidingen en Cursussen, die worden gegeven op onze campussen in Hasselt, Antwerpen, Gent, Eindhoven, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie