Welke behandelingen bij ouderdomsvlekken?

7 oktober 2022 | Schoonheidszorg Alle blogposts

Tips voor behandelingen bij ouderdomsvlekken.

Met welke vragen en problemen kloppen klanten bij jouw beauty salon aan? Bij de meeste salons is de vraag naar behandelingen om de tekenen van het ouder worden te verminderen aan de orde van de dag. Een van de vervelende huidproblemen, die de huid meteen een oudere uitstraling geven zijn ouderdomsvlekken. Echter, duiken deze plekken niet alleen op bij ‘ouderdom’, maar ook bij 30-plussers kunnen ze na een zonovergoten vakantie de kop opsteken. Daarom geven we je hier tips voor beauty behandelingen bij ouderdomsvlekken!

Waaraan herken je ouderdomsvlekken?

De benaming ouderdomsvlekken is deels misleidend. Hoewel ze vaker voorkomen bij oudere mensen, kunnen ze ook al eerder ontstaan. De medische benaming is lentigo solaris. Dit betekent letterlijk ‘vlek van de zon’. Dat is dan ook precies wat het is; een pigmentvlek die ontstaan is onder invloed van blootstelling aan de zon. Doordat de huid van oudere mensen langer blootgesteld is geweest aan de zon, komen deze vlekken bij deze groep meer voor. Kenmerkend voor deze vlekjes is dat ze voornamelijk voorkomen op zones die veel blootstaan aan de zon; het gelaat, decolleté, de handen en armen. Andere kenmerken zijn:

 • Lichtbruine kleur
 • Grillige vorm
 • Variatie in grootte
 • Groter dan sproetjes
 • Ontstaan na 30ste levensjaar

Tip 1: klanten adviseren over zonbescherming en huidproducten

Ouderdomsvlekken of lentigo solaris zijn goedaardige pigmentvlekjes. Door overmatige blootstelling aan de zon beschadigen de pigmentcellen in de huid, waardoor ze niet goed meer werken. Het gevolg is dat ze te veel pigment aanmaken en dat er dus bruine vlekjes ontstaan. Het kan ook gebeuren dat klanten na een zonvakantie merken dat deze vlekjes ineens donkerder zijn geworden. Na de zomer kan de huid hierdoor nog ouder lijken. Om pigmentvlekken te voorkomen en het donkerder verkleuren tegen te gaan, is een goede zonbescherming essentieel. Daarnaast kun je mensen ook adviseren om huidproducten te gebruiken met de volgende werkstoffen:

 • Retinol
 • Niacinamide
 • Vitamine C
 • Vitamine A

Wil je meer weten over ingrediënten in huidverzorgingsproducten? Dan is onze Masterclass Cosmeceuticals/ Nutricosmetics Specialisatie vast iets voor jou!

Tip 2: fruitzuur behandelingen bij ouderdomsvlekken

Een van de effectieve behandelingen bij ouderdomsvlekken is een fruitzuurpeeling met glycolzuur. Een fruitzuur behandeling is een intense peeling, waarbij de bovenste laag van de huid wordt verweekt. De huid wordt daarbij gestimuleerd tot de aanmaak van nieuwe cellen. Er ontstaat hierdoor dus een verhoogde celdeling. Oftewel, de huid gaat zich sneller vernieuwen. Dit leidt tot een gladdere en egalere huid. Ouderdomsvlekken zullen hierdoor vervagen. Ga hier niet zomaar mee aan de slag, maar volg eerst onze Cursus Fruitzuren/ Chemische Peelings. Je leert in deze cursus alles over de verschillende soorten fruitzuren, de toepassingen en het werken met veilige concentraties. Het zijn zeer intense peelings, dus je moet heel goed weten wat je doet. Je gaat hier tijdens de lessen uitgebreid mee oefenen, onder de begeleiding van een topdocente!

Tip 3: IPL- en laserbehandelingen bij ouderdomsvlekken

IPL- en laserbehandelingen behoren eveneens tot de meest effectieve behandelingen bij ouderdomsvlekken. Tijdens een sessie wordt het pigment in de huid zodanig verhit, dat het door het lichaam zelf wordt afgebroken. Na afloop kan er een korstje op de huid zichtbaar zijn. Dit verdwijnt na circa 14 dagen vanzelf. Doorgaans zijn er meerdere sessies nodig, om een optimaal resultaat te behalen. In onze Opleiding IPL/Laser Expert leer je alles over hoe je deze technieken veilig en verantwoord in kunt zetten. Deze behandelingen zijn niet alleen geschikt voor het verminderen van pigmentvlekken, maar ook voor andere huidproblemen, zoals: rimpels, couperose, spatadertjes en acne. Daarnaast wordt IPL en laser ook ingezet voor permanente ontharingsbehandelingen.

Extra tip: behandel pigmentvlekken met IPL of laser in het najaar

Wat handig is om te weten, is dat je ouderdomsvlekken het beste kunt behandelen, vlak na de zomer. In de zomer worden deze pigmentvlekken onder invloed van meer zon gemakkelijker donkerder. De tegenstelling tussen de vlekken en de overige huid is dan veel groter. Juist doordat de vlekken beter zichtbaar zijn, kan je ze met een IPL- of laserapparaat effectiever behandelen.

Leer om huidproblemen nog beter te herkennen!

Als schoonheidsspecialist krijg je veel mensen in je behandelstoel, met allemaal hun eigen huidtype en huidkenmerken. Daarom is het vaak lastig om huidaandoeningen goed te herkennen en elk plekje en vlekje te duiden. Wil je daar een goed oog voor ontwikkelen, denk dan eens aan een bijscholing als onze Opleiding Skin Expert. In deze opleiding is onder meer veel aandacht voor pigmentatiestoornissen, waartoe ook ouderdomsvlekken behoren. Een andere aanrader is onze Masterclass Huidafwijkingen. Je leert om huidafwijkingen beter te herkennen en om klanten op tijd door te verwijzen naar een arts.

Cursussen die je mogelijk interesseren

 • Fruitzuren / Chemische Peelings

  Fruitzuur behandelingen zijn effectieve peelings die celdeling stimuleren en vele huidproblemen verbeteren, voor een frisse uitstraling. Meer info

  • Hasselt
  • Amsterdam
 • Skin Expert

  Leer vakkennis, analyse en de juiste interpretatie combineren voor het uitvoeren van behandelplannen op maat, met specialistische behandelingen, apparatuur en producten. Meer info

  • Hasselt
  • Amsterdam
  • Rotterdam
  • Eindhoven