Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welke ingrediënten in shampoo vermijden bij vet haar?

15 juli 2022 | Haarverzorging
Welke ingrediënten in shampoo vermijden bij vet haar?

Heb je het idee dat je altijd vet haar hebt? Dat is geen prettig gevoel. Maar waar komt dat door? Daar kunnen uiteenlopende oorzaken aan ten grondslag liggen. Daar vertellen we je hier graag meer over. Een van de oorzaken kan zijn, dat de shampoo die je gebruikt niet goed bij jouw haar past. Daarom geven we hier antwoord op de vraag; welke ingrediënten in shampoo vermijden bij vet haar? De kans is groot dat je probleem daarmee is opgelost. Lees hier gauw meer.

Waarom heb ik steeds last van vet haar?

Vet haar betekent dat de hoofdhuid te veel talg aanmaakt, waardoor je haar te vet aanvoelt. Talg is namelijk een vette, olieachtige substantie. Zolang het in de juiste mate wordt geproduceerd is het alleen maar nuttig. Het houdt het haar soepel en biedt bescherming. Daarentegen, zorgt te veel talg voor een onaangenaam, vettig gevoel. Je haart ziet er niet fris uit. Er zijn een aantal gewoontes die ervoor kunnen zorgen dat de talgproductie te sterk getriggerd wordt, namelijk:

 • Je haar te vaak borstelen
 • Een vieze borstel gebruiken
 • Te vaak je haar wassen
 • Te veel shampoo gebruiken
 • Je haar te veel aanraken
 • De verkeerde shampoo

Deze laatste oorzaak gaan we hier verder uit de doeken doen. Neem ook een kijkje bij onze Opleiding Allround Kapper.

Veel ingrediënten in shampoos veroorzaken vet haar

We hoeven je niet te vertellen dat het doel van shampoo is om je haar te reinigen. Echter, doen sommige shampoos dat te goed. Ze bevatten reinigende stoffen, die hun werk te grondig doen. Ze wassen het talg uit je haar en drogen je hoofdhuid uit. Het gevolg? De huid wordt aangespoord om gauw extra talg aan te maken! Je komt dus in een vicieuze cirkel terecht. Hoe kom je daar uit? Probeer eens om je haar iets minder vaak te wassen. Dagelijks wassen met flink wat shampoo is doorgaans niet nodig. Kijk daarnaast ook zeker eens naar de ingrediënten. Mogelijk dat in jouw dagelijkse shampoo te veel stoffen zitten die je haar juist vet maken.

Sodium lauryl sulfaat en ammonium lauryl sulfaat

Neem eens een willekeurige shampoo uit het schap van de supermarkt en bekijk de ingrediëntenlijst. De kans is heel groot dat sodium lauryl sulfaat en ammonium lauryl sulfaat in de ingrediëntenlijst staan. Dit zijn allebei goedkope chemische bestanddelen, die agressief reinigen. Ook laten ze je shampoo schuimen, want dat is toch de bedoeling? Veel mensen denken namelijk onterecht dat een shampoo moet schuimen om goed zijn werk te doen. Het is nog best lastig om shampoos te vinden zonder deze ingrediënten. Toch is het een goede tip om deze ingrediënten in shampoo te vermijden bij vet haar. Het zal snel een wereld van verschil maken. Een milder alternatief zijn laurethsulfaten (sodium laureth sulfaat).

Deze ingrediënten in shampoo vermijden bij vet haar

Naast de hierboven genoemde agressieve reinigers, zijn er nog een aantal ingrediënten in shampoo die je beter kunt vermijden bij vet haar. Een van die bestanddelen zijn siliconen. Ze leggen een laagje over je haar, waardoor je haar nog zwaarder wordt. Als je snel last hebt van vet haar, dan wil je dat voorkomen. Vermijd ook ftalaten. Dit zijn esters van ftaalzuur en verschillende soorten alcoholen. Ze hebben tot doel om de geur en kleur van shampoo te stabiliseren, maar ze doen niets voor je haar en hoofdhuid of zorgen juist voor irritaties. Laat ook shampoos staan met ‘slechte’ alcoholen, zoals alcohol denat, SD alcohol, ethanol, isopropyl en propanol alcohol. Wil je alles leren over haarverzorging? Bekijk dan hier onze Hairstyling- en Kappersopleidingen!

Extra tips om vet haar te voorkomen

Als het om shampoo gaat, laat je dan eens adviseren door een professionele kapper. Er zijn veel professionele merken shampoo met uitgebalanceerde ingrediënten, waarmee je je haar op een zachte manier kunt reinigen en verzorgen. Probeer ook om eens wat vaker een wasbeurt over te slaan om je hoofdhuid en de talgproductie in balans te brengen. Als je conditioner of een masker gebruikt, breng deze dan alleen aan in de puntjes van je haar. Vermijd eveneens haarverzorgingsproducten met zware olie, wax, siliconen en slechte alcoholen. Tot slot is het een goed idee om je hoofdhuid om de twee weken mild te scrubben met een speciaal scrubproduct voor de hoofdhuid.

Tip: neem hier een kijkje bij onze Cursus Keratine Behandeling, waarin je leert om haar weer gezond en glanzend te maken.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie