Welke massageolie is geschikt voor mijn praktijk?
Er zijn heel wat soorten massageolie op de markt. Welke massageolie is het beste? Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van massageolie voor je praktijk. Lees hier meer over de verschillende soorten massageolie en waar je allemaal op moet letten om de beste keuze te maken.
Verschillende soorten massageolie
Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten massageolie zijn, namelijk plantaardige olie, minerale olie en etherische olie. Als basisolie gebruik je bij voorkeur een plantaardige olie, zoals amandelolie, jojoba-olie en abrikozenpittenolie. Deze olie is huidverwant en wordt goed door de huid opgenomen. Minerale olie is een bijproduct van de petroleumindustrie. Een belangrijk verschil met plantaardige olie is dat deze olie niet goed door de huid wordt opgenomen. De olie vormt een laagje op de huid en sluit de huid zo af.
Etherische olie is een sterk geconcentreerde aromatische olie, die gewonnen wordt uit planten, bloemen en bomen. Deze olie mag je nooit als basisolie (dragerolie) gebruiken vanwege de sterke concentratie. Je kunt wel enkele druppels toevoegen aan een basisolie. Er zijn talloze etherische oliën met elk hun eigen heilzame invloeden op lichaam en geest. Ga hier echter niet zomaar mee experimenteren, want bij verkeerd gebruik kunnen ze schadelijk zijn. Het is belangrijk dat je, voordat je met etherische oliën gaat werken, eerst een Cursus Aromatherapie volgt!
Massageolie en allergische reacties
De voorkeur gaat uit naar een plantaardige olie in plaats van naar een minerale olie. Doordat minerale olie de huid afsluit, kan men sneller last krijgen van huidirritaties. Plantaardige massageolie kan echter ook voor huidproblemen zorgen. Hoewel allergische reacties zeldzaam zijn, kunnen sommige mensen hier toch last van krijgen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat mensen met een notenallergie, allergisch kunnen reageren op jojoba-olie, amandelolie of macadamiaolie. Het is belangrijk dat je plantaardige olie van hoge kwaliteit gebruikt zonder toevoegingen als parfum. Parfum is namelijk een ingrediënt dat bekendstaat om de allergische reacties die het kan veroorzaken. Een allergische reactie herken je aan; roodheid, bultjes en jeuk.
Voor- en nadelen van plantaardige massageolie
Voordelen
Plantaardige massageolie helpt je om soepel en zacht met je handen over de huid te kunnen glijden. Daarnaast heeft het geen intense geur, mits je er geen etherische olie aan toe hebt gevoegd. Bovendien is plantaardige olie rijk aan essentiële vetzuren, zoals omega-6 en omega-3, die belangrijk zijn voor een gezonde huid. De olie kan tekorten in de huid aanvullen en de huid daardoor beter beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals weersinvloeden en ziekteverwekkers. Antioxidanten in plantaardige olie beschermen de huid tegen schadelijke vrije radicalen, die onder meer voor vroegtijdige huidveroudering kunnen zorgen.
Nadelen
Plantaardige massageolie kan ook nadelen hebben. De olie kan vettig aanvoelen op de huid. Sommige klanten vinden dat geen fijn gevoel. Veeg de overtollige olie na de behandeling altijd goed van de huid af. Klanten kunnen het onaangenaam vinden om met een plakkerige huid je praktijk te verlaten. Wanneer er te veel olie achterblijft op de huid kan het de poriën gaan verstoppen en een voedingsbodem vormen voor bacteriën, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan en acne in de hand wordt gewerkt. Bij mensen met van nature een vette huid en acneklachten is olie misschien niet de beste keus. Houd er ook rekening mee dat massageolie vlekken kan veroorzaken op kleding en textiel, zeker als er kleurstoffen aan toegevoegd zijn.
Welk massageproduct past bij mijn praktijk?
Welk massageproduct je kiest is eveneens afhankelijk van de soort massages die je gaat geven en de wens van je individuele klanten:
- Geef je verzorgende massages of therapeutische massages?
- Hoeveel druk wil je tijdens de massage uitoefenen?
- Gaat het om korte massages of juist langdurige massages?
- Behandel je het hele lichaam of alleen een klein gedeelte?
De antwoorden op deze vragen zijn van invloed op de ingrediënten van je massageolie en op de viscositeit die de olie dient te hebben. Olie met een lage viscositeit dringt sneller in de huid dan olie met een hoge viscositeit. Bij langdurige behandelingen of een behaarde huid wil je bijvoorbeeld een olie met een iets hogere viscositeit, zodat de olie niet té snel intrekt en je soepel over de huid kunt glijden. In sommige situaties is een massagelotion misschien meer geschikt, bijvoorbeeld bij klanten met specifieke huidproblemen of bij klanten die een hekel hebben aan het gevoel van olie op hun huid.
Verdiep je in het product
Verdiep je altijd in een massageproduct dat je overweegt aan te schaffen:
- Check de ingrediëntenlijst
- Zitten er allergenen in het product?
- Wie is de leverancier?
- Doet de leverancier onderzoek?
- Hoe wordt het product vervaardigd?
- Is de leverancier goed bereikbaar?
- Kun je bij de leverancier terecht met vragen?
- Krijg je snel en duidelijk antwoord?
- Controleer de houdbaarheid
Kortom; er zijn tal van mogelijkheden! Denk goed na over wat bij jouw massages en bij jouw klanten past. Zorg dat je goed geïnformeerd je keuze maakt. Probeer ook vooral meerdere producten uit. Leveranciers zijn vaak bereid om je hun producten uit te laten proberen. Het is een aanrader om meerdere soorten massageproducten aan te schaffen, omdat de wensen per klant enigszins kunnen verschillen.
Meer weten over massage, over het beroep van massagetherapeut of ben je op zoek naar een massage bijscholing? Bekijk hier ons volledige aanbod aan Massage Opleidingen!
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.