Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welke soort baard past bij mijn gelaat?

18 september 2020 | Haarverzorging
Welke soort baard past bij mijn gelaat?

‘Staat een baard mij misschien?’ Dat is wat veel mannen zich afvragen nu baarden weer helemaal ‘hot’ zijn. Dit is echter niet de enige vraag die zij zich moeten stellen. Het is vaak niet de vraag óf een baard je staat, maar wélke baard je staat. Dat hangt vooral af van je gelaatsvorm. Daarom helpen we je hier op weg met handige richtlijnen om antwoord te vinden op de vraag; ‘Welke soort baard past bij mijn gelaat?’ 

Bepaal de gelaatsvorm

Welke soort baard het beste bij je past, hangt op de eerste plaats af van je gelaatsvorm en je gelaatstructuur. Dit is meestal ook de reden waarom die ene soort baard bij een vriend te gek staat, maar bij jou bijvoorbeeld helemaal niet goed tot zijn recht komt. Voor het bepalen van de gelaatsvorm kijken we naar enkele specifieke gelaatskenmerken, namelijk de kaaklijn, de lengte van het gelaat en het voorhoofd. Op basis van deze kenmerken onderscheiden we de volgende gezichtsvormen:

 • Ovaal
 • Langwerpig
 • Rechthoekig
 • Vierkant
 • Diamantvorm
 • Driehoekig
 • Rond

Baardstijlen bij een ovaal of langwerpig gelaat

Bij een ovale gelaatsvorm is het voorhoofd breder dan de kaaklijn. De lengte is groter dan de breedte en de hoek van de kaak is afgerond. Dit wordt ook wel gezien als de ideale gelaatsvorm, omdat vrijwel alle baardstijlen hier goed bij staan, waaronder: een volle baard, sikje, stoppelbaard, puntige ducktail baard of de populaire garibaldi-baard met een brede en vaak ronde onderkant. Heb je een langwerpig gezicht, vermijd dan een te lange baard. Je kunt de langwerpige vorm compenseren door de baardharen juist wat meer aan de zijkant te laten groeien. Vergeet niet dat aan een mooie baard altijd een gezonde huid ten grondslag ligt. Neem daarom hier ook eens een kijkje bij onze Cursus Gelaatsverzorging van de mannenhuid.

Welke soort baard bij een rechthoekig of vierkant gezicht?

Een rechthoekig gelaat herken je aan een brede kin en een sterk gedefinieerde kaaklijn. Deze delen van het gelaat zijn ongeveer even breed als de jukbeenderen en het voorhoofd. Verder is de lengte van het gezicht groter. Voor deze gelaatsvorm is het een aanrader om met een sik, schippersbaard (Banholz-baard), volle baard of een wat langere stoppelbaard de hoekige kenmerken te compenseren en ervoor te zorgen dat het gezicht er niet nog langwerpiger uitziet. Bij een vierkant gezicht komen de lengte en breedte ongeveer overeen. Je kunt het gelaat wat langer laten lijken door een volle baard te laten groeien. Wil je graag de mannelijke kaaklijn accentueren, dan doe je dat het beste met een sikje of een ducktail baard.

Baardtips bij een diamantvormig of driehoekig gelaat

Kenmerkend voor een diamantvormig gelaat zijn een spitse kin, hoge jukbeenderen en een kortere haarlijn met inhammen. Doorgaans staan vrijwel alle baardstijlen mooi bij deze gelaatsvorm. Wel moet je erop letten, dat de baard het gezicht niet te lang maakt. Een stoppelbaard, een korte sik en een snor met baard staat meestal erg mooi. Vind je de kin eigenlijk iets te smal, dan kun je dat camoufleren met een wat vollere baard. Mannen met een driehoekig gelaat hebben een vierkante kaaklijn met een brede puntige kin. Baarden die dit gelaat extra verfraaien zijn: een typische kinbaard, stoppelbaard, bakkebaarden of een snor zonder baard.

Welke soort baard past bij een rond gezicht?

Bij een rond gelaat raden we je aan om de baardharen op de wangen en de kaak korter te houden en onder de kin langer te laten groeien. Op deze manier zorg je ervoor dat je het gelaat optisch wat meer lengte geeft. Een ‘geitensikje’ is in dit geval ideaal. Wat ook mooi staat, is een kort getrimde baard met een hoekige scheerwijze langs de jukbeenderen en een wat voller baardje op de kin. Ook de balbo-baard is een goed idee; dit is een baard zonder bakkebaarden en met een getrimde zwevende snor. Een andere mogelijkheid is een ducktail-baard; korte baardhaarden aan de zijkanten van het gelaat en met aan de onderkant en rondom de kin langere haren in een puntvorm.

Wil je hier graag meer van weten?

Er zijn zoals je ziet heel wat baardstijlen! Hier hebben we nog maar enkele varianten besproken. Is je nieuwsgierigheid gewekt en wil je hier meer van weten? Dan ben je bij Wellness Academie aan het goede adres! Je kunt bij ons namelijk een Opleiding Barbier volgen!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie