Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Zwangerschap: waarop letten tijdens beauty behandeling?

26 januari 2017 | Schoonheidszorg

Haaruitval, een vettere huid, rugklachten: zwangere vrouwen hebben met allerlei lichamelijke ongemakken te maken. Velen van hen weten de weg naar de beautysalon of wellness centrum gelukkig goed te vinden. Tegelijkertijd zal je als beauty expert extra zorgvuldig moeten zijn bij het selecteren van verzorgingsproducten, massagetechnieken en behandelmethodes. Wij bespreken per beroepsgroep een aantal tips en tricks voor een beauty behandeling bij zwangere klanten.

Kapster/Hairstylistes

Een van de eerste uiterlijke veranderingen die een vrouw zal opmerken tijdens een zwangerschap, is een verandering in de textuur en dikte van het haar. De hormoonhuishouding wordt flink op z'n kop gezet. Hierdoor verandert bij de meeste vrouwen de haarcyclus. Het is daardoor extra zaak om het haar goed bij te houden en vaker dan normaal bij te knippen. Zo voorkom je dat de verschillen in haartextuur zichtbaar worden in het kapsel. Tegelijkertijd is het belangrijk om agressievere producten te vermijden die ingrediënten als sodium hydroxide en butylhydroxyanisol bevatten. Dit omdat het niet bewezen is dat dit geen schadelijk effect kan hebben op het ongeboren kindje.

Beauty behandeling bij zwangere klanten

Ook als schoonheidsspecialiste kies je verzorgingsproducten extra zorgvuldig uit een beauty behandeling bij zwangere klanten Waar je de huid natuurlijk altijd nauwkeurig analyseert voordat je een behandeling start, is het nu des te belangrijker om eventuele schommelingen in huidtype op te sporen. Het kan namelijk maar zo zijn dat een huid de ene week extra vocht nodig heeft, en de andere week juist weer droog en schilferig is. Het kan zelfs tot een jaar na de zwangerschap duren voordat de hormoonhuishouding weer helemaal de oude is. Selecteer bovendien altijd milde, alcoholvrije producten en let erop dat ongeboren kindjes kwetsbaar zijn voor een teveel aan vitamine A. Raad je klanten aan om tijdens de zwangerschap extra veel en extra goed te smeren met zonnebrandcrème. Door de veranderende hormoonhuishouding ligt de aanmaak van pigmentvlekken namelijk op de loer.

Schoonheidsspecialiste (huidexpert)

Behalve dat je als schoonheidsspecialiste dus goed zal moeten inspelen op een veranderende huid, kun je ondersteuning bieden bij de nummer één huidklacht onder zwangere vrouwen: striae. Doordat de huid in korte tijd sterk oprekt, komt het onder veel spanning te staan. De eiwitten collageen en elastine, die de huid normaal gezien soepel en elastisch houdt, schieten nu soms tekort. Simpelweg omdat de huid niet in staat is om voldoende van deze eiwitten aan te maken. Tegelijkertijd kan een verandering in de hormoonhuishouding ervoor zorgen dat de huid juist minder eiwitten aanmaakt dan normaal. Hoewel striae nooit helemaal te voorkomen is, kunnen verstevigende crèmes met vitamine E en glycolzuur wel uitkomst bieden.

Massagetherapeuten

Het correct en veilig masseren van een zwangere vrouw vergt expertise. Het aanbieden van massages aan zwangere vrouwen is dan ook een bewuste keuze. Sowieso is een massage tijdens het eerste trimester van een zwangerschap niet aan te raden. Bindweefselmassage en andere massagetechnieken waarbij grote hoeveelheden afvalstoffen vrijkomen, kunnen erg heftig zijn voor het ongeboren kindje. Vanaf het tweede trimester biedt een rustgevende massage echter juist veel voordelen. Je kunt de doorbloeding stimuleren door middel van een zachte knedende massage. Ook kun je specifieke klachten in bijvoorbeeld de rug gericht aanpakken. De totale ontspanning geeft veel verlichting in tijden vol baby-uitzetlijstjes en lichamelijke klachten. Hierbij geldt echter altijd: doe het alleen als je precies weet wat je doet en je eerst een (gecertificeerde) cursus zwangerschapsmassage hebt gevolgd!

Of je nu een opleiding massagetherapeut volgt of gaat voor een opleiding schoonheidsspecialiste, bij onze cursussen wordt altijd aandacht besteed aan indicaties en eventuele contra-indicaties van de behandelingen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie