Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

3 opmerkelijke vragen over huidverzorging beantwoord!

6 februari 2019 | Schoonheidszorg
3 opmerkelijke vragen over huidverzorging beantwoord!

Je huid goed verzorgen, wat betekent dat eigenlijk? Er zijn talloze huidverzorgingsproducten op de markt, maar welke moet je nu kiezen en waar moet je op letten? Daarnaast lees en hoor je van alles in beauty blogs en vlogs online. Het is steeds belangrijk om jezelf af te vragen wat een feit en wat een fabel is als het gaat om huidverzorging. We legden drie veelgehoorde en opmerkelijke vragen voor aan de docenten van onze opleiding schoonheidsspecialiste.

1. Krijg je van anti-rimpelcrème op jonge leeftijd sneller rimpels?

Er zijn heel wat jonge dames die zich vroegtijdig druk maken over rimpels. Ze vragen zich soms af of ze deze tekenen van het ouder worden kunnen uitstellen door al op vroege leeftijd anti-rimpelcrème te gebruiken. Er zijn echter geluiden dat anti-rimpelcrème op jonge leeftijd juist sneller voor rimpels zorgt. Maar is dat ook zo? Zet de ingrediëntenlijst van een anti-rimpelcrème en een ‘gewone’ dagcrème eens naast elkaar. Je zult dan in de meeste gevallen ontdekken dat deze niet veel verschillen. Het antwoord op deze vraag is dus ‘nee’.

Enkele aandachtspunten

Let op, er zijn wel huidverzorgingsproducten voor de oudere huid met vitamine A zuur en exfoliërende bestanddelen als glycolzuur, die de verouderde huid verbeteren. Deze stoffen kunnen daarentegen op de jonge huid voor irritaties zorgen. Echter kan vitamine A zuur alleen door een arts worden voorgeschreven. Glycolzuur in hoge percentages zul je alleen tegenkomen in producten waar ervaren en gediplomeerde schoonheidsspecialistes mee werken, bijvoorbeeld tijdens een professionele fruitzuur peeling. We leren je hier graag meer over in onze Cursus Fruitzuren/Chemische Peelings, zodat je hier op een deskundige en verantwoorde manier mee aan de slag kunt.

2. Moet mijn huid wennen aan nieuwe verzorgingsproducten?

Waarschijnlijk is het je weleens overkomen, dat je een nieuwe crème of een ander huidverzorgingsproduct hebt gekocht en dat je merkte dat na het aanbrengen je huid begon te prikken. Misschien ontstond er wel roodheid, bultjes, jeuk of een branderig gevoel. Er wordt dan weleens gezegd dat dit komt doordat de huid aan het product moet wennen. Dit is een misvatting! Je huid mag nooit slechter worden door een regulier cosmeticaproduct en al zeker geen ongemak of pijn veroorzaken.

Uitzonderingen

Er zijn echter wel enkele ingrediënten in huidproducten, die je vanwege mogelijke irritatie langzaam moet opbouwen. Denk hierbij aan ingrediënten als vitamine A zuur en glycolzuur. Zoals je hierboven al kon lezen, zijn producten waar deze ingrediënten in hoge percentages in voorkomen, alleen verkrijgbaar via een arts. Als een huidverzorgingsproduct niet prettig aanvoelt op je huid, kun je het maar beter niet meer gebruiken.

Heb je misschien een allergie?

Het kan ook zo zijn dat de ‘schuld’ niet bij het product ligt, maar dat jij allergisch bent voor één van de ingrediënten. Het is dan een aanrader om je eens door een dermatoloog te laten testen op eventuele allergieën. Als je weet waar je allergisch voor bent, kun je producten met deze ingrediënten in de toekomst vermijden.

3. Kan je huidproblemen krijgen door je huid te vaak te wassen?

Het antwoord op deze vraag is ‘ja, dat kan zeker huidproblemen veroorzaken of bestaande huidproblemen verergeren’. Mensen met een erg vette huid of acneklachten hebben vaak de neiging om hun huid extra goed en extra vaak te wassen. Dat lijkt logisch, want men wil het overtollig vet verwijderen en eventuele bacteriën die huidirritatie en puistjes veroorzaken weg wassen! Door je huid te vaak te wassen, was je ook de natuurlijke vetlaag/beschermlaag van de huid weg. Je lichaam gaat daarom extra hard aan het werk om dat te compenseren. Dit betekent dat er nog meer talg aangemaakt wordt, waardoor de huid nog vetter wordt en poriën nog sneller verstopt raken en waardoor bacteriën een nog betere voedingsbodem krijgen.

Waarop letten?

Het dagelijks reinigen van je huid blijft essentieel, maar zeker niet meer dan twee keer per dag, s ’morgens en ’s avonds voor het slapengaan. Heb je een erg gevoelige huid, dan kan één keer reinigen per dag voldoende zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je een cleanser gebruikt, die afgestemd is op jouw huid. Een schoonheidsspecialiste is de aangewezen persoon om je daarover goed te adviseren.

Meer weten over huidverzorging?

Wil je zelf alles leren over huidverzorging? Volg dan onze toegankelijke Opleiding Schoonheidsspecialiste! Zou je vervolgens graag meer willen weten over het behandelen van acne? Dan kun je ook nog onze Cursus Acne Specialisatie volgen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie