* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

3 tips voor etherische olie in de herfst

25 september 2019 | Massage & Therapieën
3 tips voor etherische olie in de herfst

De herfst is begonnen. Dans jij van geluk tussen de dwarrelende bladeren door en laat je je betoveren door de prachtige herfstkleuren? Of is dit de tijd van het jaar dat je zit te kniezen, terugverlangt naar de zomer en je lusteloos voelt? Wanneer het gure weer zijn intrede doet, dan gaat dat bij sommige mensen steeds weer gepaard met allerlei kwaaltjes. Denk aan verkoudheden, vermoeidheid, pijnlijke spieren, koude handen en voeten, … Wist je dat je met aromatherapie (het gecontroleerd toepassen van etherische olie) veel van deze klachten kunt verminderen? We geven je hier 3 tips voor etherische olie in de herfst.

Tip 1: Bergamot – Geeft mentale kracht

Deze etherische olie is afkomstig uit de vrucht van de bergamotboom, die zijn oorsprong heeft op de Canarische eilanden. De vrucht is vergelijkbaar met een bittere sinaasappel. De olie wordt gewonnen uit de schil. Bergamotolie is ideaal in de herfst voor mensen die last hebben van een najaarsdipje. De olie kan verdampt worden in de ruimte via een aromadiffuser, bijvoorbeeld tijdens het ondergaan van een massage of gewoon in de woonkamer wanneer je er maar behoefte aan hebt. Je kunt ook enkele druppels toevoegen aan een basismassageolie. Het heeft een ontspannende en opwekkende werking, zodanig dat het je mentale kracht geeft. Je ziet ineens niet alles meer zo somber in. Het zorgt ervoor dat de hartchakra geopend wordt, waardoor er weer plaats is voor vreugde. Leer meer over chakra’s in onze Cursus Chakratherapie.

Let op: bergamotolie is fototoxisch, dat wil zeggen dat het de huid gevoeliger maakt voor uv-straling. Breng olie nooit puur aan op de huid en ga na het gebruik van deze olie op de huid niet in de zon.

Tip 2: Cederhout – Tegen verkoudheden

De ceder is een naaldboom met een machtige uitstraling. Het woord ‘ceder’ is afkomstig uit het Arabisch en betekent ‘macht’. De olie heeft een houtachtige en zoete geur en heeft een positieve werking op de luchtwegen. Door de olie te verdampen in een aromadiffuser gaat het bacteriën en schimmels in de lucht tegen. Het werkt daarom goed tegen luchtweginfecties en verkoudheden. Het is ook een geschikte olie voor het verminderen van klachten bij chronische bronchitis. Je kunt eveneens 2 druppels toevoegen aan een stoombadje voor het oplossen van slijm tijdens een verkoudheid. Cederhout is tevens een olie die je kunt gebruiken om te aarden tijdens een meditatie. Het geeft een gevoel van kracht, waardigheid en balans. Deze olie is goed te combineren met de vitaliserende werking van sinaasappelolie tijdens een massage. In moeilijke tijden biedt het troost; het verwarmt en versterkt het gemoed.

Tip 3: Rozemarijn – Bij pijnlijke en vermoeide spieren

Rozemarijn is een struikachtig kruid met een krachtig aroma, dat veel door de oude Romeinen en Grieken werd gebruikt. Het geeft een sterke kruidige en harsachtige smaak en geur. Men ontdekte dat rozemarijnolie de bloedsomloop stimuleert. Heb je bij het kouder en vochtiger worden van het weer snel last van gewrichtspijn, spierpijn of vermoeide spieren? Dan kan een massage met basisolie met daarin enkele druppels rozemarijn deze klachten verzachten. Ook bij klachten als stress, een uitgeput gevoel, lage bloeddruk, verkoudheid en koude handen en voeten biedt rozemarijn verlichting. Het is een olie die op psychisch niveau optimisme en blijdschap bevordert. De olie werkt goed in op de voorhoofdchakra en daarmee op de mentale conditie. Bekijk hier ook eens onze Cursus Chakratherapie voor gevorderden. Heb je in de herfst moeite om je bed uit te komen? Voel je je zelfs na een lange nachtrust niet uitgeslapen? Voeg dan enkele druppels rozemarijn toe aan een neutrale douchegel, eventueel in combinatie met enkele druppels sinaasappel- en petitgrain olie, om energieker aan je dag te beginnen!

Let op: gebruik deze olie niet in hoge concentraties vanwege het risico op irritaties. Vermijd deze olie tijdens de zwangerschap, bij een hoge bloeddruk en epilepsie.

Wil je alles weten over aromatherapie?

We willen hier graag benadrukken dat etherische olie zeer geconcentreerde olie is, die om een grote zorgvuldigheid vraagt! Hoewel de olie veel positieve effecten kan hebben op de gezondheid, kan het ook schade aanrichten als het verkeerd of in te hoge doseringen wordt gebruikt. Wil je graag aan de slag met etherische olie, dan is een degelijke cursus een ‘must’. Volg daarom eerst onze Cursus Aromatherapie in Amsterdam of Hasselt.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie