* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

5 oorzaken voor een gevoelige huid

6 maart 2023 | Schoonheidszorg
5 oorzaken voor een gevoelige huid

Je huid er altijd stralend laten uitzien? Dat wil iedereen wel! Echter, komt daar heel wat bij kijken. Wat het helemaal lastig maakt om je huid altijd in balans te hebben, is dat er allerlei factoren zijn die invloed uitoefenen op de huid. Heb je vaak last van een gevoelige huid? Of heb je als schoonheidsspecialiste vaak mensen in je salon, die klagen over hun gevoelige huid? Lees dan hier meer over de 5 belangrijkste oorzaken voor een gevoelige huid en tips om de huid weer in balans te brengen!

Signalen die wijzen op een gevoelige huid

Heb je vaak last van een of meerdere van de volgende symptomen, dan spreken we over een gevoelige huid:

 • Roodheid en vlekken
 • Schilfertjes
 • Jeukende huid
 • Branderig gevoel
 • Kleine bultjes en ontstekingen
 • Trekkerig gevoel
 • Dunne, bijna transparante huid

De symptomen van een gevoelige huid, zoals dehydratatie, rode vlekken, jeuk en een branderig gevoel kunnen bij sommige mensen aan de orde van de dag zijn. Bij anderen kan het soms optreden, bijvoorbeeld als hun huid getriggerd wordt door externe invloeden. Bij een gevoelige huid is er in ieder geval sprake van een verzwakte barrièrefunctie van de huid, oftewel de natuurlijk beschermlaag van de huid is verzwakt. Hierdoor kunnen bovenstaande huidirritaties ontstaan. We zetten hieronder de mogelijke oorzaken van een gevoelige huid op een rij.

1. Een gevoelige huid kan genetisch bepaald zijn

Sommige mensen hebben van nature een gevoeligere huid. Ze hebben bijvoorbeeld een dunne huid met een fijne textuur. Dit heeft tot gevolg dat hun huid eerder en heftiger reageert op irriterende stoffen, weersomstandigheden, stress en bepaalde voedingsstoffen. Echter, kan het ook zijn dat de huid van nature niet gevoelig was, maar door bepaalde invloeden uiteindelijk wel gevoelig is geworden. Een gevoelige huid dient altijd op een zachte manier verzorgd te worden, met milde cleansers en hydraterende crèmes met kalmerende ingrediënten. Leer er meer over in onze Cursus Gelaatsverzorging!

2. Het gebruik van de verkeerde huidproducten

Het is voor de meeste consumenten erg lastig om de juiste verzorgingsproducten voor de huid te kiezen. Daarvoor is het op de eerste plaats nodig om precies te weten wat jouw huid echt nodig heeft. Op de tweede plaats is kennis van ingrediënten van belang. Welke actieve bestanddelen kunnen echt iets voor je huid betekenen en welke ingrediënten kun je beter vermijden? Zo kunnen geurstoffen, conserveringsmiddelen, alcohol en sulfaten, een gevoelige reactie veroorzaken. Het is daarom essentieel om de huidverzorging perfect af te stemmen op het individu. Dat is het werkveld van een schoonheidsspecialiste. Heb je nog geen diploma en wil je als beauty expert aan de slag? Volg dan onze Opleiding Schoonheidsspecialiste of de Opleiding Skin Expert.

3. Gevoelige huid door weersomstandigheden en milieu

Blootstelling aan extreme temperaturen, wind, koude, zonlicht en luchtvervuiling kunnen ook leiden tot een gevoelige huid. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je in een bepaald seizoen veel meer last hebt van een trekkerige huid of roodheden. In deze periode is het dan belangrijk om extra aandacht te besteden aan het versterken van je huidbarrière. Denk hierbij aan facials met hydraterende maskers. Ook chemische peelings kunnen een aanrader zijn. Deze kunnen de huidtextuur verbeteren en ontstekingen verminderen. Voor een intensieve huidverbetering voor de gevoelige huid, kan ook een kruidenpeeling uitkomst bieden. Meer weten? Volg dan onze cursus chemische peelings of de cursus kruidenpeeling.

4. Voeding die de huid gevoelig maakt

Mensen die zo nu en dan last hebben van een gevoelige huid, kunnen ook eens kritisch kijken naar hun voedingspatroon. Spelen de huidproblemen bijvoorbeeld extra op na het nuttigen van bepaalde soorten voeding? Zo kunnen bijvoorbeeld zure fruitsoorten, cafeïne, alcohol en pittig voedsel een gevoeligheidsreactie veroorzaken in de huid. In het geval van een gevoelige huid is het dan ook belangrijk om te ontdekken wat de gevoeligheidsreactie teweegbrengt, zodat je deze factoren zo veel mogelijk kunt vermijden.

5. Gevoelige huid door stress

Stress kan huidreacties en de huidgevoeligheid verergeren. Te veel spanning kan namelijk het niveau van het stresshormoon cortisol in het lichaam verhogen. Daardoor is de kans op ontstekingen in de huid groter. Daarbij kan het verhoogde cortisolgehalte de huidbarrière verzwakken, waardoor er huidirritaties kunnen ontstaan. De huid kan ook droger worden en ontvankelijker zijn voor allergieën. Een ander gevolg van stress is dat de bloedcirculatie in de huid niet optimaal is. Daardoor wordt de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de huid minder, wat uiteraard zijn weerslag heeft op de gezondheid en gevoeligheid van de huid.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie