• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

6 tips voor een succesvolle carrière als sportmasseur

18 februari 2017 | Massage & Therapieën
6 tips voor een succesvolle carrière als sportmasseur

Heb je interesse in het vak van sportmasseur? Dan ben je hier op het goede adres. We geven je alvast een voorproefje van wat je van deze carrière kunt verwachten. We geven je ook tips voor waar je op moet letten voor een succesvolle carrière als sportmasseur.

1. Richt je niet alleen op sporters

Sportmassage is veel meer dan het geven van massages aan sporters om ze te helpen om zo optimaal mogelijk te presteren. De naam ‘sportmassage’ geeft eigenlijk maar een beperkt idee van wat je met deze massagevorm allemaal kan betekenen voor mensen. Het is een goede behandelwijze als voorbereidende massage voor inspanning, als herstellende massage na inspanning of na blessures, maar ook als ontspanningsmassage. Deze massages zijn ook geschikt voor mensen die bijvoorbeeld zware fysieke arbeid verrichten en voor mensen met nek-, schouder- en rugklachten. Je hoeft je dus niet alleen te richten op sporters.

2. De ene sportmassage is de andere niet

Zoals hierboven al duidelijk werd kun je als sportmasseur met uiteenlopende klanten van doen krijgen. Houd er ook altijd rekening mee dat elk mens anders is. Je leert tijdens een opleiding sportmassage alle belangrijke sportmassage technieken uitvoeren. Je zult deze technieken in de praktijk steeds weer opnieuw op elke klant moeten afstemmen. Elk lichaam is anders met andere sterke en zwakke punten, klachten en gevoeligheid. Daarbij heeft ook elk mens zijn eigen wensen en behoeften. Een goede communicatie met de klant en een doordachte aanpak is steeds noodzakelijk. Je leert er alles over in onze Cursus Sportmassage.

3. Topatleten behandelen?

Zie je jezelf al aan de lijn staan van een Champions League wedstrijd, aan de rand van de tennisbaan van Wimbledon of bij een Olympische wielerwedstrijd? Dat is een droom van vele sportmasseurs. Er zijn maar weinig sportmasseurs die erin slagen om deze droom te verwezenlijken. Lukt dit niet, dan betekent dat niet dat je geen bevredigende carrière als sportmasseur te wachten staat. Wie het vak met veel liefde en toewijding uitvoert, zal er veel voldoening in hebben om andere atleten van welk niveau dan ook te begeleiden bij het optimaliseren van hun sportprestaties. Volg daarom na de basiscursus sportmassage ook de Cursus Sportmassage voor gevorderden en vergeet ook de Cursus Anatomie, Fysiologie & Pathologie niet voor onmisbare theoretische kennis van het menselijk lichaam.

4. Klanten werven buiten de gebaande paden

Waar begin je als startende sportmasseur? Een goede tip is om eens op lokale sportverenigingen af te stappen. Maak je diensten kenbaar door flyers uit te delen en posters op te hangen bij sportclubs. Vraag wel altijd toestemming om dit te doen. Je kunt ook voorstellen om een demonstratie te geven bij clubs. Een probleem dat je misschien tegenkomt, is dat traditionele sportclubs als voetbalverenigingen, de lokale tennisclub en de hockeyclub als vaker zijn benaderd door sportmasseurs. Denk daarom eens buiten de gebaande paden en ga op zoek naar clubs voor minder ‘klassieke’ sporten; een zeilvereniging, tafeltennisclub, manege, skateclub etc.

5. Werk samen met andere professionals en branches

Binnen elk vak is netwerken belangrijk voor een succesvolle carrière, zo ook binnen het vak van sportmasseur. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een samenwerking met trainers van sportclubs, fysiotherapeuten en osteopaten. Maar denk ook hier weer wat verder, bijvoorbeeld aan hotels in je omgeving waar je jouw diensten kunt aanbieden. In de vakantie zijn er veel mensen die eindelijk het sporten weer eens willen oppakken. Als sportmasseur kun je dit goede voornemen ondersteunen met het geven van sportmassages. Of denk aan een samenwerking met een saunacentrum, waar mogelijk ook veel sporters of actieve mensen komen om bij te komen. Houd je ogen voortdurend open voor nieuwe mogelijkheden!

6. Vergeet niet om een goede verzekering af te sluiten

Iedereen die als zelfstandige massagetherapeut aan de slag gaat, moet zich goed verzekeren. En dat geldt zeker voor sportmasseurs, omdat je sporters op je behandeltafel krijgt die hoge eisen stellen aan hun lichaam. Het kan zomaar gebeuren dat je als sportmasseur per ongeluk schade aanricht aan een spier of gewricht of dat je een bestaande blessure niet goed hebt ingeschat en de klacht verergert. Je kunt dan een schadeclaim verwachten van de klant voor de medische kosten. In dat geval is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering onmisbaar. De Belgische Massage Federatie (BMF), de beroepsfederatie die de belangen behartigt van massagetherapeuten, kan je hier meer over vertellen.

Professionele sportmasseur worden iets voor jou? Bekijk dan hier onze complete Vakopleiding Sportmasseur.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie