Auriculotherapie: waar is dat goed voor?

9 september 2022 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Wellness Academie legt uit wat auriculotherapie is.

Misschien heb je steeds vaker positieve verhalen gehoord over auriculotherapie? Deze behandeling is in onze regionen nog niet zo bekend. Echter, steeds meer wellness- en massagetherapeuten ontdekken de kracht van deze werkwijze. Ben je hier ook benieuwd naar? Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres. Hier leren we je graag meer over de ooracupunctuur uit de Traditionele Chinese Geneeswijze en de auriculotherapie van de Franse arts Nogier. We geven je hier alvast een voorproefje!

Werken met naaldjes op het oor

Dit is al een eeuwenoude behandelwijze in de Traditionele Chinese Geneeswijze; het is een van de vormen van acupunctuur. Het oor wordt gezien als een reflexzone, waarin de mens volledig wordt gereflecteerd op alle niveaus: fysiek, mentaal en emotioneel. Met behulp van naaldjes wisten de oude Chinese geneesheren, deze niveaus te beïnvloedden. In de afgelopen eeuw maakt de ooracupunctuur een interessante ontwikkeling door. De Franse arts P. Nogier introduceerde in 1951 namelijk de ‘auriculotherapie’. Hij ontdekte dat het oor een afspiegeling is van een embryo met het hoofd naar beneden en ontwikkelde zijn eigen methode.

Wat houdt auriculotherapie precies in?

In de praktijk gaat een auriculo therapeut diverse reflexpunten op het oor onderzoeken en deze eventueel behandelen met naaldjes. Specifieke punten komen bijvoorbeeld overeen met een bepaald orgaan of een ander lichaamsdeel, bijvoorbeeld het hart, de hersenen, de longen, etc. Vervolgens worden er kleine naaldjes op de belangrijkste punten geplaatst. De auriculotherapie behandeling verloopt grotendeels op dezelfde manier als de eeuwenoude acupunctuur. In onze Cursus Ooracupunctuur heeft onze docent het beste uit deze twee werelden verenigd, zodat je zo effectief mogelijk leert behandelen. Je kunt hiermee uiteenlopende klachten behandelen.

Auriculotherapie: waar is dat goed voor?

Je kunt de ooracupunctuur of auriculotherapie voor uiteenlopende klachten inzetten, waaronder bij problemen als:

 • Migraine
 • Vermoeidheid
 • Somberheid
 • Slaapproblemen
 • Zee- en wagenziekte
 • Allergieën
 • Gewrichtsklachten
 • Neuralgie (zenuwpijnen)

Wist je dat je bij Wellness Academie ook een Cursus Oorreflexologie kunt volgen? In plaats van met naaldjes werk je dan met massages en vingerdruk. Lees hier meer over de verschillen tussen oorreflexologie en ooracupunctuur, om te ontdekken wat je het meeste aanspreekt.

Behandelprincipes in de praktijk

De ooracupunctuur of auriculotherapie kan op verschillende wijzen in de praktijk worden gebracht. Zo kun je bijvoorbeeld korte behandelingen geven, waarbij de naaldjes circa 20 minuten in het oor blijven zitten en waarna je ze eruit haalt. Het is daarentegen ook mogelijk om zogeheten verblijfsnaaldjes te zetten, eventueel met een plakkertje op de naald. Deze kunnen tot wel zeven dagen blijven zitten. Meestal laten de naaldjes na enkele dagen vanzelf los. Dit is een teken dat de prikkeling voldoende was. Verder leer je in onze Cursus Ooracupunctuur ook om met magneetjes te werken. Hiermee kun je de stroming tussen twee punten bevorderen. Kortom, je leert om een anamnese af te nemen en elk individu een passende behandeling te bieden. Iets voor jou? Schrijf je dan hier in voor onze Cursus Ooracupunctuur! Je hebt voor deze cursus geen voorkennis nodig.

Wil je je wellness behandelingen verrijken met acupunctuur?

Dan ben je hiervoor bij Wellness Academie aan het juiste adres. Er bestaan diverse vormen van acupunctuur. Wist je bijvoorbeeld al dat je acupunctuur ook in kunt zetten als anti-aging behandeling? Neem daarvoor eens een kijkje bij onze Cursus Anti-Aging Acupunctuur. Wil je echt álles te weten komen over acupunctuur? Dan kun je bij Wellness Academie ook een volledige Opleiding TCM Acupunctuur Therapeut volgen.

Cursussen die je mogelijk interesseren

 • Anti-aging acupunctuur

  Leer anti-aging behandelingen gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeswijze die inwerken op energetisch vlak. Meer info

  • Amsterdam
  • Eindhoven
 • Ooracupunctuur

  Ooracupunctuur is afkomstig uit de TCM. Je leert in deze cursus om naaldjes in het oor te plaatsen om lichaam en geest in balans te brengen. Meer info

  • Amsterdam
  • Eindhoven