Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welke cursus kies ik: oorreflexologie of ooracupunctuur?

2 augustus 2021 | Massage & Therapieën
Welke cursus kies ik: oorreflexologie of ooracupunctuur?

Ben je geïnteresseerd in wellness behandelingen die gericht zijn op het oor en waarmee je tegelijkertijd op het hele lichaam kunt inwerken? Een goed idee, want zowel de oorreflexologie als de ooracupunctuur werkt in op het hele lichaam. Hoe werkt dat precies? En wat is het verschil tussen deze twee behandelingen? Dat zijn veelgehoorde vragen, waarop we je hier graag antwoord geven. Zo is het gemakkelijker om een keuze te maken tussen de cursus oorreflexologie of ooracupunctuur.

Wat is de achtergrond van oorreflexologie of ooracupunctuur?

Beide behandelwijzen worden al eeuwenlang toegepast zowel in de westerse als in de oosterse cultuur. Ze hebben zich wel allebei iets anders ontwikkeld. De oorreflexologie is meer de Westerse variant en heeft bekendheid gekregen door de arts Paul Nogier, ongeveer een halve eeuw geleden. Naast westerse manuele geneeskunde paste hij in zijn praktijk ook Chinese acupunctuur toe. Hij ontwikkelde echter zijn eigen behandelvorm met betrekking tot de oorreflexologie. Deze behandelvorm is gebaseerd op een reflexprincipe van prikkels van de organen. Hij noemde deze behandeling auriculotherapie. De ooracupunctuur vindt zijn oorsprong in de Traditional Chinese Medicine. Het is gebaseerd op het energetisch systeem van meridianen en acupunten. Heb je een grote fascinatie voor acupunctuur? Bekijk dan ook eens onze Cursus Dry Needling!

Verschil tussen oorreflexologie en ooracupunctuur

Reflexprincipe van prikkels van de organen

Volgens de oorreflexologie reflecteert het oor het volledige menselijke lichaam. Bepaalde zones reflecteren organen elders in het lichaam. Deze zones noemt men ook wel ‘oorcorrespondentiepunten’ (OCP’s). Door deze zones te behandelen met oormassages en middels het plaatsen van oorzaadjes kun je allerlei klachten elders in het lichaam verminderen. Denk onder meer aan: spijsverteringsproblemen, hormonale klachten en pijn.

Levensenergie Qi

Bij de ooracupunctuur gaat men uit van het merdianenstelsel en de acupunten, waardoor de levensenergie Qi stroomt. Via de acupunten op het oor kun je lichaam en geest in balans brengen. In plaats van massages en zaadjes gebruik je naaldjes. De ‘oorkaarten’ van de Westerse oorreflexologie en de Chinese ooracupuntuur zijn dan ook anders, omdat er vanuit andere principes wordt gewerkt.

Combinatie van punten en eenpuntstechniek

Een ander belangrijk verschil is dat men binnen de Chinese ooracupunctuur altijd een combinatie van acupunten behandelt. In de oorreflexologie past men daarentegen ook de eenpuntstechniek toe.

Welke cursus kies ik: oorreflexologie of ooracupunctuur?

Hoewel het basisprincipe van beide behandelwijzen verschilt, tref je in beide cursussen verwijzingen naar elkaar. Beide behandelvormen hebben elkaar inmiddels sterk beïnvloed. Ben je in jouw praktijk meer gericht op westerse behandelwijzen? En ben je ook al bekend met onze Opleiding voetreflexologie en de Cursus handreflexologie? Dan is de cursus oorreflexologie daarop een mooie aanvulling. Ben je echter meer geïnteresseerd in de Traditionele Chinese Geneeskunde? Dan past een cursus ooracupunctuur beter bij jou. Bekijk hier eveneens onze Cursus Anti-aging Acupunctuur en de Opleiding TCM Acupunctuur Behandelaar.

Praktische informatie

Of je nu kiest voor een cursus oorreflexologie of ooracupunctuur, je kiest bij Wellness Academie altijd voor een praktische cursus, die gegeven wordt door de beste vakexperts. Zij weten hun cursisten altijd te inspireren. De Cursus Ooracupunctuur is een 1-daagse cursus van 10:00 tot 17:00 op onze locatie in Eindhoven-Stratum. Je krijgt les van onze topdocent Jos Koch. De Cursus Oorreflexologie is een 2-daagse cursus van 10:00 tot 17:00 in Hasselt. Deze cursus wordt verzorgd door de topdocente Suzy Jacobs. Schrijf je op tijd in, want de plaatsen zijn beperkt, zodat elke cursist de aandacht krijgt die hij/zij verdient. Aan het einde van beide cursussen ontvang je een certificaat!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie