Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Babymassage laat baby’s wennen aan de wereld

20 april 2017 | Massage & Therapieën
Babymassage laat baby’s wennen aan de wereld

Babymassage laat baby’s op een liefdevolle manier wennen aan de wereld buiten de baarmoeder. Het is een zachte massagevorm die door de moeder (of vader) aan de baby wordt gegeven. De babymassage, ook wel Shantala babymassage genoemd, is afkomstig uit India. Het was de Franse arts Frédérick Leboyer, die in de straten van Calcutta een Indische vrouw met de naam Shantala vol overgave en tederheid haar baby zag masseren. Hij leerde de massagetechnieken en achtergronden en introduceerde de babymassage in Europa.

De wereld buiten de baarmoeder

Dr. Leboyer schreef een boek over de Shantala babymassage en maakte ook een video-opname. Hierin toont hij niet alleen de massagetechnieken, maar hij legt ook de nadruk op het gevoel dat deze massage bij hem opriep. Dit gevoel geeft heel duidelijk het doel en de essentie van de babymassage weer: “De weken na een geboorte zijn als het doorkruisen van een woestijn. Een woestijn bevolkt door monsters die een aanval doen op het lichaam van het kind. Na de warmte van de moederschoot, na de waanzinnige omhelzing van de geboorte, volgt de ijskoude eenzaamheid van de wieg en in deze onbeweeglijkheid als in een graftombe verschijnt er een monster; de honger. De honger die zich vastbijt in de ingewanden van de baby.” 

Aanraking is essentieel!

Aanraking wordt ondertussen gezien als een eerste levensbehoefte. Onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s die voldoende aangeraakt worden beter groeien en zich beter ontwikkelen. Na de geboorte komt een baby in een voor hem compleet nieuwe wereld terecht en dat is beangstigend. Leboyer zegt hierover: “Hoe een dergelijke angst te kalmeren, simpelweg door de kinderen in de armen te nemen. Die kleintjes, je moet ze wiegen, je moet ze strelen, ze masseren, je moet ze met je handen opnieuw zeggen wat de moederschoot ze vertelt. Deze baby’s, je moet met hun ruggetjes praten, met hun huid die net zo veel honger en dorst heeft als hun buik. Die hele kleintjes, ze hebben warmte en liefkozingen nodig, meer nog dan melk.” 

Babymassage; een eeuwenoude traditie

In India is babymassage een eeuwenoude traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Iedereen kan het leren. Leboyer beschrijft de babymassage uit India als een “diepe, eenvoudige en eeuwenoude vaardigheid die het kind leert de wereld te accepteren en zich open te stellen voor het leven zelf”. De wortels van de Shantala babymassage liggen in de ayurveda, de traditionele geneeskunst van India. ‘Ayurveda’ staat voor ‘kennis van het leven’. Dit is een holistische benadering, waarbij het lichaam niet los gezien kan worden van zijn geest en de omgeving. Daarbij hebben de ayurvedische behandelwijzen het doel om ook het zelfherstellend vermogen, dat ieder mens in zich heeft, aan te spreken. Wil je meer weten over de ayurveda, bekijk dan hier onze Opleiding Ayurvedisch behandelaar.

Meer dan zomaar een massage

Door de massage wordt het functioneren van alle lichaamssystemen verbeterd. Denk aan de bloed- en lymfecirculatie, de spijsvertering, de werking van de nieren en de ademhaling. De Shantala babymassage is echter meer dan zomaar een massage. Het is eveneens een manier om met je baby te communiceren via je ogen, je handen en je stem in een rustige omgeving. Het biedt de baby een geruststellend gevoel niet alleen te zijn; een bevestiging van zijn bestaan en eigenwaarde. Het versterkt ook de band tussen ouder en kind. Verder helpt de massage om buikkrampjes te verzachten. Kortom, de baby leert om zich beter te ontspannen, is minder prikkelbaar, ontwikkelt zich beter op cognitief en sociaal vlak en babykwaaltjes worden verzacht. Je baby maakt op een vriendelijke manier kennis met de wereld om zich heen. Verwacht je binnenkort een baby, laat dit iedereen die je dierbaar is weten met een leuk geboortekaartje van de website Hippe Geboortekaartjes.

Wil je alles weten over de Shantala babymassage en zelf de massagetechnieken leren? Schrijf je dan in voor de Cursus Shantala Babymassage van Wellness Academie in Amsterdam of Hasselt.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie