Algemene informatie
Tijdens onze opleiding Ayurvedisch behandelaar verdiep je je in de traditionele ayurvedische geneeskunst uit India. ‘Ayurveda’ betekent letterlijk ‘de kunst van het leven’. Wie wil de kunst van het leven niet meester zijn?! De ayurveda gaat uit van een holistische benadering; men kijkt naar de mens in zijn geheel. In de opleiding Ayurvedisch behandelaar leer je de belangrijkste behandelwijzen: ontspannende massages, kruidenstempel massage, Indiase hoofdmassage en Ayurvedische massages. Kortom, een compleet opleidingsprogramma, waarin je kennismaakt met de vele facetten van de Ayurveda!
Ayurveda: de kunst van het leven
De ayurveda behoort tot de oudste holistische geneeswijzen. De ayurveda is mogelijk al meer dan 5000 jaar oud. Ook binnen de westerse cultuur kan deze ‘kunst van het leven’ vele voordelen bieden. Het is een vriendelijke behandelwijze gericht op het in evenwicht brengen van lichaam, geest en ziel. Het basisprincipe van de ayurveda zijn drie bio-energetische krachten (de dosha’s): vata (kracht van beweging), pitta (kracht van transformatie) en kapha (kracht van structuur). Deze krachten die overal in aanwezig zijn en dus ook in de mens, moeten in evenwicht zijn. Hiervoor biedt de ayurveda verschillende behandelwijzen.
Ayurveda; vriendelijke behandelwijze die lichaam, geest en ziel in balans brengt
Inhoud opleiding ayurvedisch behandelaar
In de opleiding ayurvedisch behandelaar leer je alles over de achtergrond van de ayurveda en om ayurveda in te zetten in combinatie met westerse kennis. Hiervoor is basiskennis van het menselijke lichaam essentieel. Dit leer je in de cursus anatomie, pathologie & fysiologie. Daarnaast leer je de klassieke ontspanningsmassage; een westerse massage, die aan de basis ligt van vele massagesoorten. Ook leer je om kruidenstempel massages te geven. Dit is een behandelwijze die wortelt in oosterse tradities, maar die wij hebben afgestemd op de westerse mens. Verder leer je kalmerende en oppeppende ayurvedische lichaamsmassages met massageolie en Indiase hoofdmassages om blokkades in de nek, schouders en het hoofd op te lossen. Overige onderwerpen die aan bod komen, zijn verwarmende thee en dynacharia (zelfverzorging).
Hoe werkt het examen?
Tijdens de praktijklessen zal je docent erop toezien dat je alle praktijkvaardigheden goed beheerst en je waar nodig bijsturen. Een bijkomend praktijkexamen is dus niet van toepassing. Je legt enkel digitaal een theoretisch examen af. Dit doe je van thuis uit op je computer of tablet. Het examen bestaat uit een reeks meerkeuzevragen (met tijdsklok). Na afloop weet je meteen of je geslaagd bent of niet. Niet geslaagd? Geen probleem! Je mag ongelimiteerd en kosteloos herkansen met een wachttijd van 14 dagen tussen elke poging. Geslaagd? Dan ontvang je het diploma Ayurvedisch behandelaar.
Heb je bepaalde modules reeds gevolgd? Geen probleem!
- Als je deze modules binnen de Wellness Academie gevolgd hebt, moet je deze uiteraard niet opnieuw volgen.
- Heb je deze modules elders gevolgd? Dan kan je een vrijstelling aanvragen. Dit is echter wel beperkt tot 30% van de totale opleiding (berekend op aantal opleidingsdagen). Vrijstelling kan je aanvragen per email (info@wellnessacademie.com).
Modules van de opleiding Ayurvedisch behandelaar:
-
Anatomie, pathologie & fysiologie
Kennis van anatomie, pathologie & fysiologie is fundamenteel voor wellness en beauty professionals. Gezondheid en veiligheid staan voorop!
-
Ayurvedische massage
Achter de ayurvedische massage uit India schuilt een eeuwenoude gezondheidsleer die zesduizend jaar geleden op schrift is gesteld.
-
Indiase hoofdmassage (Indian head massage)
Leer met warme, geurende olie hoofdmassages te geven voor meer balans, minder stress, een mooie huid en het verhelpen van haarproblemen.
-
Kruidenstempel massage
Oosters wellnessritueel dat massage, kruiden en warmte combineert voor ontspanning en de behandeling van diverse gezondheidsklachten.
-
Ontspanningsmassage
Leer klassieke ontspannende massages te geven tijdens de cursus ontspanningsmassage. Dit is de basis voor vele massagevormen.
Doelgroep
Iedereen die professioneel in dit vak aan de slag wilt.
Verplichte voorkennis
Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig.
Studiebelasting
Voor deze opleiding is er een studiebelasting van circa 58 contacturen en circa 30 uren zelfstudie.