Flauwvallen na massage: ingrijpen en voorkomen!

11 april 2017 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Hoe goed ben jij voorbereid op situaties als deze? Het kan gebeuren dat een klant na een massagebehandeling flauwvalt. Hoe kun je hier adequaat op reageren? Had je dit misschien kunnen voorkomen? Welke signalen moet je in de gaten houden? Het is goed om je op dit soort situaties voor te bereiden, zodat je op de juiste manier kunt reageren.

Wat is flauwvallen?

Flauwvallen betekent dat iemand kort zijn bewustzijn verliest; het kan enkele seconden, enkele minuten en soms nog langer duren. De medische term hiervoor is ‘syncope’ of ‘collaps’. Wanneer iemand flauwvalt, stroomt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de hersenen, hierdoor verliest men het bewustzijn en de spanning in de spieren, waardoor men omvalt. Het is een beschermingsreactie van het lichaam, want als je ligt dan stroomt het bloed gemakkelijker naar je hersenen, waardoor ze zonder dat het hart hard hoeft te pompen weer van voldoende zuurstof worden voorzien. Interesse in de wonderlijke wijze waarop ons lichaam werkt? Dan is onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie een aanrader.

Wat is de oorzaak van flauwvallen?

Hierboven beschreven we wat er gebeurt als je flauwvalt, maar wat is nu de achterliggende oorzaak? Er kunnen talloze oorzaken aan ten grondslag liggen, waaronder een lage bloedsuikerspiegel, bloedarmoede, dehydratie, medicijnen voor een hoge bloeddruk, kalmeringsmiddelen en antidepressiva. Ook warmte of een combinatie van een warme en vochtige ruimte kan ervoor zorgen dat iemand flauwvalt. Ook heftige emoties als angst of stress kunnen de oorzaak zijn.

Flauwvallen na een massage

Massage wordt meestal gegeven in een warme ruimte, wat flauwvallen in de hand kan werken. Wat de juiste temperatuur is, kan per klant verschillen. Check daarom altijd bij je klant of de temperatuur in orde is. Doordat massages een uitwerking hebben op zowel lichaam als geest is het normaal dat er emoties vrijkomen tijdens een massage. De klant kan zich hierdoor overweldigd voelen en daardoor flauwvallen.

Verder kan massage ervoor zorgen dat vocht beter uit het lichaam weggevoerd wordt. Als de klant voor de behandeling niet voldoende heeft gedronken, kan het lichaam gedehydrateerd raken, zeker in combinatie met een warme massageruimte. Tijdens de massage kunnen lichaam en geest bovendien zo diep ontspannen dat men in een soort meditatieve staat raakt; de bloeddruk daalt en het hart klopt rustiger. Wanneer iemand dan te snel opstaat, kan dit flauwvallen tot gevolg hebben.

Hoe is de gezondheid van je klant?

Hoewel flauwvallen niet altijd te voorkomen is, zie je maar weer hoe belangrijk het is dat je als massagetherapeut een goed beeld hebt van de complete gezondheid van je klant. We kunnen niet voldoende benadrukken dat een degelijke anamnese voor een massagebehandeling essentieel is. Tijdens de anamnese (intakegesprek met de klant) stel je gerichte vragen over de gezondheid, ziektes en gezondheidsklachten, medicijngebruik en levensstijl van je klant. Hoe meer informatie je krijgt, hoe beter je de behandeling op de klant kan afstemmen. Mocht er vervolgens iets gebeuren tijdens of na de behandeling (zoals flauwvallen), dan kun je beter achterhalen welk probleem hier aan ten grondslag ligt en kun je adequater reageren. In onze Cursus Anamnese leer je hoe je een grondige anamnese afneemt.

Wees alert op de volgende signalen

Flauwvallen kan heel onverwachts gebeuren, maar er kunnen ook signalen aan vooraf gaan. Wat zijn deze signalen?

  • Je klant wordt ineens heel onrustig
  • Klagen over duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd
  • Je klant begint te zweten en heeft het te warm
  • De huid van de klant wordt koud en klam
  • Je klant krijgt een onrustige ademhaling/hapt naar adem

Wat doen als iemand flauwvalt?

Zorg dat je de volgende stappen uit je hoofd leert, mocht er onverhoopt toch iemand flauwvallen in je massagepraktijk, dan kun je meteen adequaat reageren:

  • Zorg dat je klant zich niet kan bezeren
    Ligt je klant nog niet op de grond, leg hem (of haar) dan in een positie waarin hij zich niet kan bezeren of kan vallen.
  • Bevorder de bloedstroom naar de hersenen
    Wanneer een klant dreigt flauw te vallen, help hem dan om te gaan liggen. Het liefst met het hoofd lager dan het hart en de benen iets omhoog. Zo stimuleer je de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor iemand niet flauwvalt of waardoor iemand na het flauwvallen weer snel bij bewustzijn komt.
  • Controleer de pols en ademhaling
    Controleer of de persoon goed ademhaalt en check of de luchtwegen niet geblokkeerd worden. Is er geen ademhaling, begin dan met beademen. Controleer ook de polsslag. Is erg geen pols? Dan moet er gereanimeerd worden. Schakel zo spoedig mogelijk hulp in. Ademt de klant en is er een polsslag, dan hoef je geen medische hulp in te schakelen, tenzij er een andere medische indicatie is die hier wel om vraagt, bijvoorbeeld bij een diabetespatiënt die een insulineshock heeft, of als de klant niet na enkele minuten weer bij bewustzijn komt.
  • Zorg voor voldoende comfort
    Let erop dat de hals/nek en de borstkas van de klant niet worden bekneld door te strakke kleding. Zorg voor frisse lucht in de ruimte en zorg er tegelijkertijd voor dat de klant het niet te koud krijgt.

Wat moet je vooral niet doen!

Het is een veelgemaakte fout om iemand die zojuist is flauwgevallen iets te eten of te drinken te geven. Doe dit alleen als iemand weer volledig bij bewustzijn is en op eigen kracht kan eten of drinken. Laat iemand na het flauwvallen niet te snel weer opstaan. Zorg ervoor dat hij helemaal bij bewustzijn is en blijf zeker enkele minuten aan zijn zijde totdat je er zeker van bent dat hij niet opnieuw flauwvalt. Laat de betreffende persoon niet alleen tot hij weer helemaal op krachten is gekomen en je zeker weet dat alles in orde is!

In onze Massage Opleidingen leer je om op veilige en verantwoorde wijze professionele massages te geven en word je goed voorbereid op de praktijk.

Cursussen die je mogelijk interesseren

  • Anatomie, pathologie & fysiologie

    Kennis van anatomie, pathologie & fysiologie is fundamenteel voor wellness en beauty professionals. Gezondheid en veiligheid staan voorop! Meer info

    • Hasselt
    • Antwerpen
    • Gent
    • Amsterdam
    • Rotterdam
    • Eindhoven
    • Utrecht
    • Nijmegen