• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe start je een carrière als filmmake-up artist?

21 augustus 2023
Hoe start je een carrière als filmmake-up artist?

Een van de te gekke carrière opties voor make-up liefhebbers, is filmmake-up artist worden? Lijkt je dat ook helemaal geweldig. Dan vertellen de make-up experts van Wellness Academie je hier graag meer over hoe je een carrière als filmmake-up artist start. Welke make-up cursussen en overige beauty opleidingen kun je hier het beste voor volgen? En over welke competenties moet je beschikken? Nieuwsgierig naar dit boeiende vak? Lees hier gauw meer!

Een carrière als filmmake-up artist: waar start je?

Om een filmmake-up artist te worden, moet je make-up niet gewoon leuk vinden, maar er een enorme passie voor hebben! Daarnaast is het essentieel om een professionele make-up opleiding te volgen. Het is belangrijk dat je een diep inzicht hebt in de basis en gevorderden make-up technieken, die gebruikt worden voor het creëren van professionele make-up looks. Dit leer je allemaal in onze opleiding visagie, die bestaat uit een cursus visagie (basis) en een cursus visagie voor gevorderden. Daarna is het belangrijk om nog veel meer specifieke kennis op te doen, die nodig is om succesvol te worden als visagiste in de filmwereld.

Filmmake-up is een vak apart

Het is belangrijk dat je je realiseert dat filmmake-up om specifieke inzichten en kennis vraagt. De make-up looks die je gaat verwezenlijken moeten bijvoorbeeld perfect afgestemd zijn op de belichting tijdens de scenes die worden opgenomen. Ook moet je in staat zijn om personages goed te interpreteren, zodat je de karaktereigenschappen en stijl feilloos weet te vertalen naar een passende make-up look. Daarvoor is het essentieel om uitstekend te kunnen communiceren met andere crewleden, zoals de producenten, regisseurs, actrices en acteurs. Je kun eveneens gevraagd worden om met special effects make-up aan de slag te gaan, bijvoorbeeld om wonden te imiteren of om eventuele akelige personages goed uit de verf te laten komen.

Welke opleidingen van Wellness Academie zijn geschikt?

We haalden hierboven al onze opleiding visagiste aan als het fundament voor je carrière als filmmake-up artist. Je kunt echter ook meteen onze opleiding make-up expert volgen. Hierin leer je namelijk niet alleen de basis en gevorderden make-up technieken, maar ga je ook aan de slag met:

 • Photoshoot make-up: zwart-wit
 • Televisie make-up en licht
 • Wonden en littekens met make-up
 • Halloween make-up zombie
 • Realistische blauwe plekken met make-up
 • Oude vrouw make-up

Er is hierbij onder meer veel aandacht voor de invloed van lichtbronnen en de kleur licht op de make-up. Hierdoor leer je om onder alle omstandigheden de beste make-up looks tevoorschijn te ‘toveren’.

Aandacht voor belangrijke competenties

Er zijn nog een aantal andere punten waar je veel aandacht aan moet besteden als je succesvol wilt worden als filmmake-up artist. We zetten ze hier voor je op een rij:

Zeer nauwkeurig werken

Ben je iemand die altijd heel precies werkt? Dat is namelijk heel belangrijk als je aan de slag wilt als visagiste binnen de filmwereld. Jouw make-up creaties zijn steeds in beeld en regelmatig in close-up. Elk detail moet dus kloppen. Je moet ook steeds veel aandacht hebben voor de specifieke eisen die elke opname van je verlangt.

Uitstekende communicatie vaardigheden

Als filmmake-up artist dien je een teamplayer te zijn die tactvol, helder en zelfverzekerd kan communiceren. Je hebt namelijk te maken met veel partijen, zoals regisseurs, acteurs, producenten, cameramensen, etc. Het is belangrijk om een goede werkrelatie te hebben, waarin iedereen samen doeltreffend en vlot tot overeenstemming kan komen.

Grote verbeeldingskracht

Het is de bedoeling om voor elke klant unieke looks te creëren, waardoor men zich kan onderscheiden van anderen. Je moet dus steeds veel verbeeldingskracht aan de dag leggen. Daarbij is het van belang dat je voortdurend op de hoogte bent van de nieuwste trends en technieken en daar je eigen twist aan weet te geven. Voldoende creativiteit zorgt ervoor dat je werk steeds interessant blijft!

Je beheert efficiënt je tijd

Als er iets belangrijk is voor filmopnames, dan is het wel dat alles volgens een strak tijdschema verloopt. Jij wilt daarin zeker niet de storende factor zijn. Plan dus steeds zorgvuldig je werkzaamheden en overleg met de overige crewleden. Je moet het niet vervelend vinden om onder tijdsdruk te presteren en om te improviseren. Stressbestendigheid is voor dit vak dan ook een must.

Groot uithoudingsvermogen

Je brengt het grootste deel van de dag staand door. Als filmmake-up artist moet je dan ook fysiek goed fit zijn. Tijdens de opnames maak je doorgaans ook lange dagen. Dit betekent dat je tussendoor regelmatig de make-up bij moet werken. Daarbij wordt er ook vaak gewerkt buiten de reguliere tijden. Zie je dat allemaal wel zitten? We willen je niet bang maken, maar wel goed voorbereiden op deze boeiende en verantwoordelijke job!

Tips om je kansen op een succesvolle carrière te vergroten

Tot slot willen we je ook graag wat extra tips meegeven om je kansen op een succesvolle carrière als filmmake-up artist te vergroten. De kans dat je interessante opdrachten binnenhaalt, is namelijk groter als je meer hebt te bieden dan alleen je make-up diensten. Daarom is het een aanrader om ook een opleiding hairstyliste of eventueel een kappersopleiding te volgen. Je kunt je kennis en vaardigheden voor het creëren van de perfecte looks uitbreiden met een opleiding nagelstyling. Andere cursussen die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het in de lift helpen van je carrière als filmmake-up artist zijn: de cursus kleurconsulente, de cursus stijlconsulente en een opleiding lash expert.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie