Meridiaantherapie: wat is het en hoe werkt het?

14 september 2018 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Leer meridiaantherapie bij Wellness Academie

Nieuwsgierig naar meridiaantherapie? Dan ben je hier op het juiste adres. We vertellen je graag meer over wat meridiaantherapie is en wat de achtergronden hiervan zijn? Wellness Academie biedt diverse opleidingen en cursussen aan, waarin je behandelingen leert die gericht zijn op de meridianen.  Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, bezoek een van onze opendagen of info-avonden of schrijf je direct in voor de opleiding die je het meeste aanspreekt. Houd er rekening mee dat de inschrijvingen beperkt zijn!

Meridiaantherapie: verstoorde energie in balans brengen

Meridiaantherapie is een verzamelnaam voor allerlei behandelvormen met hun wortels in de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). Volgens de TCG stroomt de levensenergie (Qi) in ons lichaam via diverse energiebanen, die meridianen worden genoemd. Voor een goede gezondheid op zowel lichamelijk als geestelijk vlak is het essentieel dat de energie onverstoord door de meridianen kan stromen. De uitdagingen waar iedereen in het dagelijks leven voor komt te staan, kunnen leiden tot blokkades in de doorstroom. Er ontstaat daardoor een onbalans in het lichaam met mogelijk gezondheidsklachten tot gevolg. Meridiaantherapie is erop gericht om de doorstroom van de levensenergie te bevorderen en eventuele blokkades op te heffen.

De 12 hoofdmeridianen

Het meridianensysteem is een uitgebreid netwerk aan energiebanen. We kunnen binnen de meridiaantherapie echter 12 hoofdmeridianen onderscheiden. Elk van de hoofdmeridianen staat in verbinding met een bepaald orgaan. De functie van de meridiaan is echter veel omvattender dan alleen dit orgaan. Elke meridiaan heeft invloed op zowel lichamelijk als psychisch vlak. Stel dat de doorstroom door de levermeridiaan wordt belemmerd, dan hoeft dit niet direct te betekenen dat de lever ziek is. Het kan ook betekenen dat je last hebt van woede-aanvallen, hoofdpijnen en prikkelbaarheid. Een ander kenmerk van de circulatie van de levensenergie langs de 12 meridianen is, dat dit in een vaste volgorde gebeurt gedurende 24 uur. Elke twee uur is één specifieke hoofdmeridiaan het meest actief. Binnen de TCG spreekt men dan ook over de Chinese Orgaanklok.

Ooit van de 5 elementen gehoord?

De 5 elementen is een principe uit de TCG. De 5 elementen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Op elke meridiaan zijn Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water-punten aanwezig. Zoals ook binnen de meridianen de energie volgens vaste patronen stroomt, zo gebeurt dit ook binnen de 5 elementen. De 5 elementen hangen samen met verschillen aspecten, zoals de meridianen, seizoenen, geuren, kleuren, emoties, etc. Zo hebben bepaalde psychische klachten direct invloed op de meridianen, die tot hetzelfde element behoren. Alles staat steeds met elkaar in verbinding. In onze Cursus Meridianen en Elementenleer wordt dit alles op een toegankelijke manier uitgelegd.

Welke soorten meridiaan behandelingen zijn er?

Er bestaan diverse therapieën en massages, die zich richten op het behandelen van de meridianen en het bevorderen van de doorstroom van de levensenergie (Qi). We lichten hier enkele behandelingen kort toe:

Meridiaan taping en crossing

Door het aanbrengen van meridiaantape op blokkades in de meridianen en acupunten kun je de doorstroom van de levensenergie beïnvloeden. Door de tape komt de huid iets omhoog. Dit zorgt voor meer ruimte voor de doorstroom van de levensenergie. Je leert er meer over in onze Cursus Meridiaan Taping en Crossing. In deze cursus is o.a. aandacht voor het lokaliseren van blokkades, kenmerken van meridiaantape, de toepassingsmogelijkheden en het aanbrengen van tape en patches bij allerlei soorten problemen.

Tui-na

Tui-na is een gezondheidsleer die gebaseerd is op de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunst en bestaat onder meer uit drukpuntmassages. Hierbij wordt druk uitgeoefend op meridianen en acupunten voor een betere doorstroom van Qi. In onze Cursus Tui-Na leer je alle basis massagetechnieken van de tui-na therapie, waarmee je een complete basisbehandeling kunt geven. Er wordt ook ingegaan op belangrijke thema’s, zoals de 5 soorten punten, tongdiagnose en myofasciale reactiepunten.

Guasha

‘Guasha’ staat voor ‘wegschrapen van pijn’ als gevolg van blokkades in de qi-doorstroom. Deze behandelwijze uit de Traditionele Chinese Geneeskunst bestaat uit het schrapen van de huid met een gepolijste jadesteen. De huid wordt hiervoor eerst ingesmeerd met een speciale olie. De huid kan tijdelijk verkleuren, maar de behandeling doet geen pijn. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier onze Cursus Guasha Therapie. In deze cursus leer je meer over de achtergronden en het uitvoeren van de 7 Guasha schraapmethoden voor uiteenlopende doeleinden.

Tip: Opleiding Jing Luo Therapeut

Bovenstaande behandelmethoden vormen een kleine greep uit de vele soorten meridiaantherapie die er bestaan. Wil je een echte meridianenstelsel expert worden? Ontdek dan de complete Opleiding Jing Luo Therapeut. Je leert hoe je verschillende traditionele Chinese behandelwijzen kunt toepassen en combineren voor het bevorderen van de doorstroom van levensenergie. Je leert alles over tui-na, guasha, cupping, moxa-therapie, Chinese voedingsleer, de menselijke anatomie, pathologie en fysiologie en de meridianen en elementenleer.

Cursussen die je mogelijk interesseren