* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Ontdek hier het dag- en nachtritme van je huid!

27 oktober 2017 | Schoonheidszorg
Ontdek hier het dag- en nachtritme van je huid!

Hoe is het gesteld met de balans van jouw dag- en nachtritme? De biologische processen in ons lichaam hebben zich aangepast aan een cyclus van 24 uur. Ze verlopen volgens een bepaald ritme, dit ritme heet het circadiaanse ritme. Het woord ‘circadiaans’ komt van de Latijnse woorden ‘circa’ dat staat voor ‘rond’ en ‘dies’ dat staat voor ‘dag’.  Ook onze huid heeft een bepaald ritme. Als je het dag- en nachtritme van je huid kent, kun je met deze kennis je huid beter ondersteunen. 

Wat doet je huid ’s morgens?

Cortisolpiek in de ochtend

Vroeg in de ochtend, zo rond 07:00 is er sprake van een piek in het cortisolgehalte in het lichaam. Dit gehalte neemt met tot wel 50% toe. Cortisol heeft heel veel functies. Eén van de taken is dat de energie in de cellen van je lichaam snel wordt vrijgemaakt, bijvoorbeeld voor een vecht- of vluchtreactie. Erg handig dus dat het cortisolgehalte hoog is in de ochtend zodat je vol energie aan je dag kunt beginnen. Maar pas op dat je je niet de hele dag opgejaagd voelt en laat leiden door stress. Langdurig te hoge concentraties cortisol in je bloed kunnen negatieve consequenties hebben en o.a. het immuunsysteem verzwakken en daardoor tot ontstekingen leiden, dus ook in de huid. Let op: Grijp je 's morgens graag meteen naar een kop koffie? In koffie zitten organische zuren die het cortisolniveau verhogen!

De aanmaak van antioxidanten

Je huid wordt de hele dag blootgesteld aan allerlei schadelijke invloeden, zoals luchtvervuiling en de straling van de zon, die ervoor zorgen dat vrije radicalen schade aanrichten aan o.a. je huid. Daarom heeft je huid een eigen beschermend mechanisme ontwikkeld en start halverwege de ochtend met de aanmaak van antioxidanten, om deze vrije radicalen te bestrijden. Je huid slaagt er echter niet in om je volledig te beschermen. Je kunt je huid ondersteunen met een goede huidverzorging en gezonde voeding rijk aan antioxidanten, zodat je huid extra goed beschermd is tegen vrije radicalen en om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Leer alles over een goede huidverzorging in onze Cursus Gelaatsverzorging! 

Wat doet je huid ’s middags?

Loopt je make-up uit?

Heb je steeds tegen lunchtijd last van een vette huid en begint je make-up uit te lopen? Dat is niet zo vreemd, want het is juist rond het middaguur dat de huid meer talg produceert. Dat heeft alles te maken met het biologische ritme van de huid. Onze voorouders leefden buiten en omdat rond het middaguur de stralen van de zon het schadelijkst zijn, maakt de huid extra talg aan om de huid een beschermend laagje te geven. Dit is dus het ideale moment om even je make-up bij te werken of om met een blotting paper het overtollige talg te verwijderen. 

Ups & downs in de middag

Wie heeft er geen last van een dipje in de middag, zo tegen 15:00? Dat is ook aan je huid te zien. Misschien zie je wat bleker en heeft je huid rond dit uur wat minder glans. Vergeet niet dat je al heel wat uren op de been bent! ’s Nachts lig je en kan je bloed heel gemakkelijk je gezicht bereiken, overdag kost dat meer moeite. Help de bloedcirculatie in je gezicht op gang met een korte gezichtsmassage. Wil je professionele massagetechnieken leren? Bekijk dan eens onze Cursus Indiase hoofdmassage of de Cursus Japanse Gezichtsmassage. Tegen het einde van de middag kan je juist extra rode wangetjes hebben. Onderzoek wijst uit dat de huidtemperatuur tegen 16:00 het hoogst is. Het ideale tijdstip om je huid te behandelen met verzorgende producten, omdat je huid de werkzame bestanddelen beter opneemt!  

Wat doet je huid ’s avonds?

Help rimpels!

Heb je het idee dat je ’s avonds meer rimpels hebt? Daar is een goede verklaring voor. Door de zwaartekracht wordt je huid gedurende de dag naar beneden getrokken, waardoor de huid ’s avonds dunner is. Rimpeltjes en fijne lijntjes zijn daardoor beter zichtbaar. Huidproducten met hyaluronzuur kunnen je huid helpen om je huid er voller uit te laten zien. 

Voorbereiding op de nacht

Een gezond dag- en nachtritme is een belangrijke factor voor een mooie huid. Terwijl jij heerlijk ligt te slapen, gaat je huid hard aan de slag om de nodige herstelwerkzaamheden uit te voeren. Een van de tekenen dat je huid zich in de avond hierop voorbereidt, is een iets verhoogde pH-waarde van de huid. Wanneer je ’s avonds je huid grondig reinigt, kan hierdoor de pH-waarde van de huid toenemen. Dat wil je niet, want hiermee is de kans op infecties groter. Je kunt de zuurgraad daarna weer in balans brengen met een lotion of toner.

Wat doet je huid ’s nachts?

Je huid is volop in de weer! Door de dag heen is er mogelijk heel wat schade berokkend aan de huid. Vooral tussen 00:00 en 04:00 wordt er hard gewerkt om deze schade te herstellen. Ga dus op tijd naar bed, zodat de huid genoeg tijd heeft voor zijn herstelwerkzaamheden en je er de volgende dag weer mooi uitziet! Wil je alles weten over de huid en huidverzorging? Dan is onze Opleiding Schoonheidsspecialiste een echte aanrader!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Indiase hoofdmassage (Indian head massage)
Indiase hoofdmassage (Indian head massage)
 • 1 dag
 • € 219
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie