Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Rosacea: welke beauty behandelingen helpen echt?

8 november 2021 | Schoonheidszorg
Rosacea: welke beauty behandelingen helpen echt?

Een van de veelvoorkomende beauty problemen, waarmee schoonheidsspecialisten geconfronteerd worden, is rosacea. Wat dit probleem lastig maakt, is dat de symptomen behoorlijk uiteen kunnen lopen. Dat betekent ook dat de behandeling om de aandoening onder controle te houden heel specifiek op de betreffende persoon afgestemd moet worden. We gaan hier in op deze huidaandoening, wat de symptomen zijn en welke beauty behandelingen echt helpen.

De uiteenlopende symptomen van rosacea

Rosacea kun je meestal herkennen aan een huid die lijkt te blozen. Er ontstaat roodheid op de wangen, neus en kin en vaak ook op het voorhoofd. Verder kan de huid gezwollen zijn en er kunnen bultjes of puistjes voorkomen. De oorzaak van deze aandoening is nog steeds niet bekend. Andere symptomen die veel voorkomen bij rosacea, zijn:

 • Branderig gevoel van de huid
 • Jeukende of pijnlijke huid
 • Droge en ruwe huid
 • Zichtbare bloedvaatjes
 • Gebroken bloedvaatjes
 • Bolvormige neus
 • Problemen duiken onregelmatig op
 • Gaat soms gepaard met oogklachten

Wil je alles leren over uiterlijke verzorging en hierin een diploma behalen? Volg dan onze Opleiding Schoonheidsspecialist in Amsterdam

Behandeling in samenspraak met arts of dermatoloog

Vermoed je dat je klant rosacea heeft, stuur je klant dan altijd door naar een arts of dermatoloog voor de juiste diagnose. Er kunnen soms ook medicijnen nodig zijn om deze huidaandoening te verminderen. Dit is het terrein van een arts. Als schoonheidsspecialist kun je vervolgens wel de huid behandelen om deze te kalmeren en in optimale conditie te houden. Daarbij kun je eveneens productadvies geven. Het is belangrijk om de huid tot rust te laten komen en de huidstructuur te verbeteren. Rosacea veroorzaakt soms ook littekens. Met de juiste behandelingen kun je deze verminderen. Maar met welke behandelingen kun je rosacea nu echt verminderen? 

Milde fruitzuur peeling met salicylzuur

Een van de meest effectieve behandelingen bij rosacea is een fruitzuur peeling. Hoewel een ‘zuur’ misschien agressief klinkt, zijn er gelukkig ook milde fruitzuren die geschikt zijn voor de gevoelige rosacea-huid. Zo is een peeling met salicylzuur een goede optie. Hiermee kun je de bovenste huidlaag losweken. Dit zorgt dat de geïrriteerde zones verzacht worden. Salicylzuur heeft overigens een ontstekingsremmende werking, waar de huid met rosacea zeer bij gebaat is. Het is belangrijk om met een zeer milde fruitzuur peeling te beginnen en dit langzaam op te bouwen, zodat de huid eraan went. We leren je er graag alles over in onze Cursus Chemische Peelings/ Fruitzuren.

Gespecialiseerde facials met o.a. niacinamide en vitamine C

Als er iets belangrijk is bij een klant met rosacea, dan is het wel om een grondige huidanalyse uit te voeren. Op basis daarvan stel je een gespecialiseerde facial samen. Een fruitzuur peeling kan daarvan een onderdeel zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat de huid beter toegankelijk is voor actieve werkstoffen. Werkstoffen die veel kunnen betekenen, zijn onder meer niacinamide en vitamine C. Niacinamide heeft een kalmerende werking op de ontstoken huid. Ook vitamine C heeft als antioxidant een ontstekingsremmende werking, het verstevigt de verzwakte bloedvaatjes en stimuleert de genezing van de huid. Andere kalmerende ingrediënten zijn: allantoïne, zoethoutwortelextract en bisabolol. Gebruik ook vetvrije producten, om uitbraken te voorkomen. Alles is erop gericht om de huid kalm te houden. 

Triggers vermijden, voedingsadvies en huidverzorging thuis

Verder is het essentieel dat je als schoonheidsspecialist je klant zo goed mogelijk informeert en adviseert. Bekende triggers die rosacea doen opvlammen zijn onder meer: veel zon, cafeïne, alcohol en pittig gekruid eten. Ook voeding met veel histamine, zoals Parmezaanse kaas, blauwe kaas, rode wijn en gistextract, moet zoveel mogelijk worden vermeden. Dat geldt eveneens voor voeding die histamine vrijzet in het lichaam. Denk daarbij aan: tomaten, aardbeien, chocolade, schaaldieren en citrusvruchten. Geef je klant ook advies over de huidverzorging thuis, om een zo sterk mogelijke huidbarrière te creëren. Voor mensen met rosacea is bovendien dagelijks smeren een goede zonnebrandcrème met hoge SPF extra belangrijk.

Leer om klanten met een probleemhuid optimaal te helpen!

Zie je het als jouw missie om klanten met een probleemhuid zo optimaal mogelijk te helpen? Dan mag je onze Opleiding Skin Expert niet missen. Je wordt opgeleid tot een echte expert in huidverzorging, met veel aandacht voor behandelprotocollen, ingrediëntenleer, de nieuwste trends en ontwikkelingen, salonapparatuur en voedingsleer en supplementen. Wist je trouwens dat rosacea veel voorkomt in combinatie met acne? Een Cursus Acne Specialisatie kan daarom ook heel interessant zijn voor jou.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie