Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Steeds meer kappers beginnen voor zichzelf

17 december 2018 | Haarverzorging
Steeds meer kappers beginnen voor zichzelf

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland merkt op dat het aantal kapsalons het afgelopen decennium explosief gestegen is. Er zijn in deze periode circa 10.000 kapperszaken bijgekomen. Momenteel telt Nederland circa 27.000 kapperszaken. Toch zien we tegelijkertijd dat het aantal kappers niet is toegekomen. Dit aantal ligt nog steeds rond de 45.000 personen. Dit betekent dus dat steeds meer kappers voor zichzelf beginnen. Hoe komt dat? En is dat wel een positieve ontwikkeling?

Soorten kapperszaken

Zo’n 10 jaar geleden werkte ongeveer 43% van de kappers als zelfstandig ondernemer. Ondertussen is circa 49% van de kappers aan de slag als zelfstandige. Kapper is typisch zo’n beroep dat je gemakkelijk als zelfstandige kunt uitvoeren. Denk hierbij aan de thuiskapper die bij de mensen thuis langsgaat en de kapper die vanuit huis werkt. Daarnaast bestaan er ook nog de bekende kapsalons in de straat. Wat we ook veel zien binnen de kappersbranche is dat kappers deels in een salon werken en deels voor zichzelf. Een nieuwe veelvoorkomende trend is dat kappers een stoel in een salon huren en daar als zelfstandige aan het werk gaan.

Voordeel van zelfstandige kapper worden

Het beroep van kapper is zeer geschikt om als zelfstandige uit te voeren. In onze Kappersopleiding wordt dan ook naast aan de praktische kant van het vak aandacht besteed aan salonbeheer. Maar ook als je een job als kapper in loondienst beoogt, is het altijd goed om inzicht te hebben in wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een kapsalon. Kappers die bij de mensen thuis langs willen gaan en kappers die vanuit huis willen werken hoeven geen grote investeringen te doen om hun zaak op te zetten. Zeker in economisch moeilijke tijden of als je geen werk kunt vinden in een kapsalon, kan het een goede optie zijn om als zelfstandige te gaan werken. Je kunt op die manier je eigen carrière vormgeven.

Zijn veel zelfstandige kappers gunstig voor de branche?

In een artikel van Trouw op 5 december 2018 kwam Gert-Jan Deben van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) aan het woord. Hij vindt de ontwikkeling van steeds meer kappers die voor zichzelf beginnen niet gunstig voor de branche. Hij legt uit dat thuiskappers zonder personeel geen personeelskosten hebben en minder reclamekosten maken. Daarnaast hebben deze kappers geen kosten voor het aanschaffen of het huren van een pand voor een kapsalon. Dit zorgt ervoor dat de kapsalons in de straat het moeilijker krijgen, omdat zij al deze kosten wel hebben. Deben benadrukt dat het niet wenselijk is dat de kapsalons in de straat verdwijnen, omdat het kappersberoep een praktische opleiding kent. Hij zegt hierover: “Juist in de grotere zaken kunnen nieuwe kappers goed worden opgeleid.”

Zeeuws-Vlaanderen meeste kapperszaken per hoofd van de bevolking

De statistieken laten zien dat de meeste nieuwe kapperszaken zijn geopend in Groot-Rijnmond, dit is het gebied rondom Rotterdam en Goeree-Overflakkee. Daarbij telt Zeeuws-Vlaanderen de meeste kapperszaken per hoofd van de bevolking. In 2017 waren hier voor elke 1000 bewoners gemiddeld 2,28 kappers aanwezig, in 2007 was dit 1,44 kappers per 1000 bewoners. Wil je graag kapper worden of wil je als bestaande zelfstandige kapper ervoor zorgen dat je voldoende inkomsten blijft behalen, dan kan het een verstandige zet zijn om meerdere diensten aan te bieden naast je kappersdiensten. Denk aan schoonheidsbehandelingen, visagie, nagelverzorging of massagebehandelingen. Bekijk hier eens onze Cursus Indiase hoofdmassage en de Cursus Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage. Meer weten? Zie hier ons volledig aanbod aan Wellness en Beauty Opleidingen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Indiase hoofdmassage (Indian head massage)
Indiase hoofdmassage (Indian head massage)
 • 1 dag
 • € 219
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie